Alyan Takımı / Somun Anahtarı / Arm Reamer

Bir modelci için olmazsa olmaz denilebilecek ilk şey kesinlikle alyan takımıdır. Bazı markalar farklı vidalar tercih etse de rc modelciliğin büyük bir kısmı alyan vidalarla devam ediyor diyebilirim. Bu vidalar arabanın bütünlüğünü koruması ve ayarlarının doğru olabilmesi için tam olarak doğru bir şekilde sıkılmalıdır. Tabi bu noktada da alyan takımlarına büyük bir görev düşüyor. Gözlemlerime göre rc modelciliğe yeni başlayan pek çok kişi kullanacağı el aletlerine gerekli önemi vermiyor ve bu nedenle sorunlar yaşayabiliyor. Bu yazıda yapılan yanlışlardan ve kullanılmasını tavsiye ettiğim el aletlerinden bahsedeceğim.

Alyan Takımı

İlk bakışta basit bir el aleti olarak karşımıza çıksa da çok önemli bir vidanın yanlış şekilde sıkılması daha sonra başımıza büyük dertler açabilir. Piyasada “alyan seti” olarak bilinen ve boy boy L şeklinde satılan setleri hepimiz görmüşüzdür. Fiyatları ile oldukça cazip oldukları gibi ufak boyutları sayesinde taşınabilir olmaları L alyanları cazip bir konuma getiriyor. Fakat bu tasarımın çok büyük dezavantajları bulunuyor. Ulaşılması zor bir vidaya erişmek için L alyanımızın uzun ucunu kullanmak oldukça cazip bir seçenek gibi görülebilir ama elimize oturan kısa ucu kullanarak vidayı sıkmak oldukça zor olacak ve yeterli şekilde sıkılmayacaktır. Genelde servo vidalarının böyle zor yerlerde olduğunu düşünürsek ileride ciddi bir soruna yol açabilir. Diğer bir sorun ise L alyanın kısa ucunu vidaya yerleştirip uzun kısmından tutarak vidayı sıkıştırmaya çalışmak. Bu yöntem sayesinde vidayı daha kolay sıkmak mümkün olsa da farkında olmadan aşırı güç uygulamak da mümkün. Bu yüzden vida yuvasını yalama yapıp başımıza daha büyük bir dert açabiliriz.

Peki bu noktada ne tavsiye ederim?

Alyan takımı belkide en çok kullanılacak aletler olduğu için bu konuya biraz önem vermekte fayda var. Pek çok RC model mağazasında görebileceğiniz ele daha rahat oturan alyan setleri hem işinizi kolaylaştırmada hemde sıktığınız vidanın doğru şekilde sıkıldığından emin olmanızda yardımcı olacaktır. Bu rahatlık sayesinde araba başında uğraşırken eliniz acımaz ve sizi yorarak keyfinizin kaçmasına neden olmaz. Fotoğraftaki gibi bazı modellerde alyanın uç kısmında bazı şeritler bulunur. Bu şeritler size alyanın kaç mm uca sahip olduğunu gösterir. ( Örneğin; 1 kalın 1 ince çizgi 1.5mm – 2 kalın 1 ince çizgi 2.5mm vs…) Bu özellik olmasa da olur ama hızlı çalışmak isteyenler için faydalı diyebilirim.

Sapların rahatlığı ve işlevselliği her ne kadar güzel olsa da bir alyanın en önemli bölümü uçlarıdır. Piyasada pek çok boyda alyan ucu bulmak mümkün. En çok tercih edilen boyutlar ise 100mm ile 120mm olanlarıdır. Bu tercihi kendi arabanızdaki vidaların yerlerine göre verebilirsiniz. RC modelciler için satılan bu alyanların çok büyük bir kısmı uçları değiştirmenize izin verir. Bu sayede kullandığınız uç kırıldığında yada aşındığında aynı sapa yeni bir uç takarak kullanmaya devam edebilirsiniz. Uçların sağlamlığına gelecek olursak bu durum markadan markaya ve kullanılan malzemeye göre değişmekte diyebilirim. Bu nedenle satın alma aşamasında ürünün malzemesine göz atmakta fayda var. Ama eğer en sağlam malzemeyi arıyorsanız Ti-Ni yani ” titanium nitride ” kaplamalı olanlara bakabilirsiniz.

Somun Anahtarı

Model arabalarda genellikle 5.5mm , 7mm ve 17mm somunlar kullanılır bunların büyük çoğunluğu tekerlekler içindir. Pek çok kişi tarafından yaygın olarak kullanılan  “Cross Wrench ” isimli alet aslında pek çok ölçüyü bir arada sunduğu için kullanması oldukça rahattır. Fakat eğer sadece tek bir boyuta ihtiyacınız varsa fotoğraftaki gibi her ölçü için farklı aletler de bulabilirsiniz. Bu noktada yapılan hatalardan en büyüğü lokma takımı yada güçlü elektrikli aletler ile bu somunları sıkmak olacaktır. Bu aletlerin kullanımı janta kalıcı hasarlar verebilir.

Arm Reamer

RC camiasında gerekliliği hala tartışılan ama mutlaka kullanılması gereken bir alet… Plastik ve ya grafit kollardaki delikler fabrikadan çıktığı haliyle kullanıma tam olarak hazır olmayabilir. İçinden pim geçecek deliklerin çapı tam olarak doğru olmalıdır. Eğer çok sıkı olursa kollar rahat hareket edemez ve bu durum süspansiyonun çalışmasını zorlaştırır. Arm reamer işte tam bu noktada devreye giriyor. Aracınıza uygun olan kalınlıktaki arm reamer ile bu delikleri olması gereken büyüklüğe getirebilirsiniz. Bu plastik kollar kullanıma bağlı olarak esnediği için zaman zaman bu bölgeleri kontrol etmekte ve eğer sıkışma varsa aynı işlemi tekrarlamak iyi olacaktır.

 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.