ISDT D2 İnceleme

Geçtiğimiz hafta MKT 8000mAh LiPo’dan bahsederken aslında değinmediğim bir nokta vardı, o da o bataryanın nasıl şarj edilmesi gerektiğiydi. Son zamanlarda batarya kapasitelerinde bir artış görmekteyiz. Bundan bir kaç sene önce 6000mAh LiPo’lar pek çoğumuz için yeterli gelmekteydi fakat şu an yeni bir batarya alırken 6500-7000 mAh’den yüksek değerlere bakar olduk. Peki bu bataryaları aldıktan sonra nasıl şarj edeceğimizi hiç düşündük mü ? Pek çok LiPo batarya için tavsiye edilen minimum şarj akımı 1C’dir. Yani 6500mAh bataryayı 6.5 amper ile , 8000mAh bataryayı 8 amper ile şarj edilmesi tavsiye edilir. Tabi ki bu değerler minimumdur. Kaliteli markalar için bu değerler 3-5C ye kadar çıkabilmektedir. Piyasada uygun fiyatlarıyla dikkat çeken pek çok şarj aleti genellikle 50w-60w civarında gezmektedir. Bu da yaklaşık olarak 6 amperlik bir çıkış gücü sağlar ve bu değer ne yazık ki yüksek kapasiteli bataryalar için yeterli gelmeyecektir.

Bu durumda yapılacak en doğru şey daha güçlü bir şarj aletine geçmek olacaktır. Mesela 200watt’lık bir model , hatta iki adet 12 amper çıkışa sahip bir model , hem de dahili güç adaptörü sayesinde harici güç kaynağı (PSU) taşımanıza da gerek olmayacak bir model…. ISDT D2 gibi bir model…

ISDT D2

Yanlış hatırlamıyorsam 2 yıl önce duydum bu markayı. Henüz yeni yeni duyulmaya başlayan bir markaydı ve avuç içi kadar şarj aleti ile 8 amper çıkış gücü sunuyordu , biraz daha büyük modeli 20 ampere kadar çıkabiliyordu. O zamandan beri ilgimi çeken bir marka olmuştur fakat Skyrc gibi kaliteli bir marka olup olamayacakları konusunda bir şüphe vardı hep. Bu zaman içerisinde pek çok yeni model çıkaran ISDT , genellikle harici PSU’lu ve ufak modellere yönelen bir markaydı. Benim gibi, PSU taşımayı sevmeyen kişiler için hiç seçenekleri yoktu. Ta ki D2 çıkana kadar.

Güç

D2 modelinde 120x108x70 mm boyutundaki bir kasanın içine dahil edilen 200watt gücündeki PSU sayesinde şarj aletine güç vermek için standart bir kabloyla fişe takmak yeterli. İki adet XT60 konnektörlü çıkış sayesinde 6s LiPo’ya kadar batarya başına 12 amper şarj akımı , 3 amper deşarj akımı sağlanabiliyor. Ayrıca 5v/2a USB çıkışı sayesinde telefonunuzu da şarj edebiliyorsunuz. Farklı şarj standartlarını destekleyen bu cihazda gerekli tüm güvenlik önlemleri de alınmış. Bunlar; kısa devre koruması , aşırı yük koruması , aşırı voltaj koruması , aşırı ısı koruması. Bu sayede güçlü ve bir o kadar da değerli bataryalarınızı güven içinde şarj etme imkanı sağlanmış. Hazır yeri gelmişken şunu da söylemeliyim ki, bataryalarınızı şarj ederken LiPo safe bag kullanmak da mutlaka alınması gereken önlemlerden biridir.

İki adet LiPo’ya 12 + 12 amper ile şarj etmeye çalıştığımızda cihaz ısınmaya başlıyor. Bu sıcaklık iki adet 40mm’lik fan ile düşürülmeye çalışılmış. Fanların sessiz olduğunu pek söyleyemeyeceğim. Uzun süreli bir şarj ya da deşarj işleminde ciddi derecede ses çıkarabiliyorlar.

Arayüz

Smart charging OS (scOs) ismini verdikleri arayüz oldukça detaylı ve pratik bir kullanıma sahip. Güç portları arasında geçiş yapmak için iki düğme ve menüler arasında gezmek için de bir adet dial bulunuyor. Kullanılacak şarj portu seçildikten sonra karşımıza açılan menüden şarj, deşarj , ya da saklama modları arasından seçim yapabiliyoruz. Desteklenen batarya türleri ise LiHv , LiPo, LiFe, LiIon, NiMH, Cd, Pb olarak listeleniyor. Ayrıca hücre voltajını + – 0.05v ayarlama imkanı da kullanıcıya sunulmuş. Bu da örneğin 2s LiPo için 4.15v ile 4.25v arasında dilediğimiz değeri seçebileceğimiz anlamına geliyor.

Şarj işlemine başladıktan sonra ekran ikiye bölünmüş olarak gösteriliyor. Bu ekranın üstünde kaç amper ile şarj / deşarj edildiği , altında ise hücre voltajları , toplam voltaj ve kaç mAh dolum yapıldığı bilgisi bulunuyor. Şarj işlemindeki porta bastıktan sonra diali aşağı doğru çevirerek daha detaylı bilgilere ulaşabiliyoruz. Burada hücre dirençleri , pil sıcaklığı ve toplam kaç defa şarj yapıldığı gibi bilgiler bulunuyor.

Sonuç

Sonuç olarak ISDT D2, makul seviyedeki boyutuna sığdırılmış 200w gücü ile bir RC meraklısının şarj konusunda hemen hemen her işini halledebileceği bir cihaz. Port başına 12 amperlik güç çıkışı , bataryayı doğru bir şekilde balanslaması , iç direnç ölçümü , kolay ve renkli arayüzü ile oldukça beğendiğim bir cihaz oldu. Fakat deşarj sırasında çıkardığı fan sesi ve çizilmeye çok müsait olan yüzeyi bu şarj aleti ile ilgili söyleyebileceğim olumsuz yönlerden bazıları. Şarj aletinin yüzeyi fabrika çıkışlı olarak jelatin ile kaplanmış fakat bu ince kaplama çok kolay çizilerek kötü bir görüntü oluşturuyor. Eğer benim gibi çizik takıntınız varsa bu kaplamayı çıkarıp telefon ekran jelatini takmanızı tavsiye ederim.

Satın Alma Linki

ISDT D2 (Banggood)

ISDT D2 (Aliexpress)

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.