ESC Programlama

ESC'nize hükmedin!

ESC Programlama Nedir?

ESC programlama, RC model aracınızdaki ESC’yi yani aracınızın beynini programlamaktır. RC aracınızın motoru ile ilgili tüm kararlar ESC üzerinden geçmekte ve onun yönergelerine göre motorunuz çalışmaktadır.

ESC Programlama

Günümüzde ESC üniteleri pek çok gelişmiş özellik barındırmaktadır. Bu özellikler açılıp kapatılabilir ya da değerleri değiştirilebilir. Tabi, sunulan imkanlar ESC’den ESC’ye değişmektedir. Örneğin; A markası timing için en fazla 60 derece verirken, B markası sadece 20 dereceye kadar izin verebilmektedir.

ESC Programlama

ESC programlamanın farklı yolları olsa da en popüler olanı program kartlarıdır. ESC modelinize uygun olan program kartını kullanarak değerleri ve ayarları görüntüleyip, düzenleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Her markanın kendine ait ESC Programlama kartı bulunmaktadır. Başka firmaların kartları genellikle birbirine uymamaktadır.

Nasıl Programlanır?

ESC’yi programlayabilmeniz için öncelikle programlanabilir bir ESC ve kendi program kartına sahip olmanız gerekmektedir.  Program kartları, ESC’yi alıcıya bağlamakta kullanılan kabloyla ya da ESC üzerindeki ekstra port ile bağlanmaktadır. Bazı modellerde WiFi modülü sayesinde telefondan ayarlama ya da bilgisayara bağlayarak yazılım üzerinden ayarlama imkanları da vardır.

Aşağıda, ESC’de yer alan ayarların isimleri ve açıklamaları verilmiştir. Bu ayarın maksimumu ve minimumu modelden modele değişebilir. Ayrıca, her kullanıcının ayarı kendisine özgün olduğu için herhangi bir değeri şu şekilde ayarlayın diye de belirtmek doğru olmayacaktır. Standart ayarlar ile başlayıp deneyerek kendi ayarlarınızı bulabilir ya da internet üzerinden araştırarak yarışçıların kullandığı ayarları bulabilirsiniz.

Programlanabilir Ayarlar

  • Running Mode / Aracın ileri geri ve fren ayarı: Her ESC’de bulunan bir seçenektir ve aracın ileri,fren, geri ya da ileri,fren şekilde çalışması için ayarlanmaktadır. Pek çok modelde standart olarak geri kapalı olarak gelir çünkü, yarışlarda geri gitmek yasaktır.
  • Cut Off / Pil Voltajı Kontrolü: ESC bataryadan gelen voltajı kontrol eder, eğer batarya voltajı belirlediğiniz limitin altına düşerse ESC otomatik olarak akımı keser. Eğer turbo ayarı açıksa ESC turbo açtığında anlık olarak voltaj düşüşleri olacağı için cut-off limitine takılabilir.
  • Max Reverse Force / Maksimum Geri Gücü: Aracın geriye ne kadar hızlı gidebileceğini ayarlar.
  • ESC Thermal Protection / ESC Sıcaklık Koruması:ESC belirlediğiniz sıcaklık değerine ulaşırsa güvenlik amaçlı olarak kendini kapatır.
  • Motor Thermal Protection / Motor Sıcaklık Koruması: Motor belirlediğiniz sıcaklık değerine ulaşırsa güvenlik amaçlı olarak kendini kapatır.
  • BEC Voltage / BEC Voltajı: Alıcı ve fan gibi bileşenlere giden voltajı ayarlar standart olarak 6V olarak ayarlıdır. Destekleyen modellerde 7.4V’a kadar yükseltilebilir. Yüksek voltajlı servolar için 7.4v kullanılabilir.
  • Sensor Mode / Sensör Modu: Sensörün aktif olup olmayacağını seçmenizi sağlar. Sensör modu kapalı olduğunda turbo gibi bazı özellikler aktif olmayacaktır.
  • Throttle Rate Control / Gaz Oranı Kontrolü: Gazın tepkisini ayarlamak için kullanılmaktadır. Oran ne kadar düşük olursa gaz tepkisi daha fazla olacaktır.
  • Throttle Curve / Gaz Eğrisi: Gazın düz bir çizgi ile yükseleceğini mi yoksa eğri şeklinde yükseleceğini mi ayarlamanızı sağlar. Eğriyi eksi (-) değerlerde ayarlamak ilk gaz tepkilerini sağırlaştıracak sonlara doğru agresifleşecektir.
  • Neutral Range / Nötr Aralık: Gaz tetiğinin aralığıdır. Bu aralık kumanda dan kumanda göre değiştiği için kendinize uygun olanını ayarlamanız iyi olacaktır.
  • Coast: Aracın ağır bir şekilde hız kaybetmesini sağlayarak yığılmayı engeller. Sürüklenme hissi de vermektedir. Bu ayar ile yumuşak bir sürüş hissiyatı yakalayabilirsiniz. (Not: bu ayarı kullanabilmek için drag brake ayarının değeri “0” olmalıdır, yoksa bu işlev çalışmayacaktır.)
  • Drag Brake / Sürüklenme Freni: Elinizi tetikten çektikten sonra uygulanan frendir. Genellikle %0 ile %15 aralığında tercih edilir. Buggy ve monster truck araçlarda kullanmanız tavsiye edilmez.
  • Initial Brake Force / İlk Fren Gücü: Diğer bir değiş ile Asgari Fren Gücüdür, fren yapıldığı an bu fren gücü devreye girmektedir. Standart ayarı Drag Brake ayarına eşittir.
  • Brake Frequency / Fren Frekansı: Frekans düşük olduğunda fren kuvveti daha büyük olacaktır. Değer daha yüksek olduğunda daha pürüzsüz bir fren gücü elde edilir.
  • Brake Rate Control / Fren Oran Kontrolü: Fren oranı ne kadar düşük olursa , fren tepkisi de o kadar fazla olur. Hızlı bir fren tepkisi için yüksek bir oran seçilmelidir.
  • PWM Drive Frequency / Sürüş Frekansı: Frekans düşük olduğunda hızlanma, ilk aşamada daha agresif olacaktır. Bu agresiflik punch ile çok benzerdir. Daha yumuşak bir gaz kontrolü için frekans değeri yükseltilmelidir. Fakat yüksek frekans ESC’yi daha çok ısıtacaktır. Düşük tutunmalı pistlerde yüksek sürüş frekansı , gaz kontrolünü ve sürüşü kolaylaştırır.
  • Softening Value / Yumuşama Değeri: Özellikle modifiye sınıfı araçlardaki yüksek güç , pilotu zorlayabilmektedir. Ufak bir gaz tepkisi dahi araca çok sert bir şekilde iletilebilir. Sürüş verimliliğini arttırmak için yumuşama değeri oldukça önemlidir. Değer arttırıldıkça gaz tepkileri yumuşar ve virajlarda kolaylık sağlar.
  • Softening Range / Yumuşama Aralığı: Sofrening Value değerinin başladığı ve bittiği aralıktır. Kullanıcı %25’lik bir değer ayarladığında sadece o aralıkta yumuşama değeri aktif olacaktır.
  • Boost Timing / Yükselme Zamanlaması:  İstenilen devir aralığını hızlandırmak için yapılan ayardır. ESC , timing değerini motor devrine bağlı olarak değiştirir. Farklı modellerde farklı seçenekler olsa da genellikle Boost Start RPM (Başlangıç Deviri) ve Boost End RPM (Bitiş Deviri) olarak iki alt seçeneği vardır. Örneğin; Boost Timing : 10 , Boost Start RPM : 7000 , Boost End RPM : 22500 olarak ayarlandığında motor 7000 devire geldiğinde 10 derece timing arttıracak ve 22500 devire geldiğinde o 10 dereceyi kapatacaktır.
  • Turbo Timing / Turbo Zamanlaması: Tam gazda iken ayarlanan değerin karşılığında motora ekstra bir güç vererek, motorun tüm potansiyel gücünü kullanır. Uzun düzlüklerde daha hızlı gitmek için idealdir.
  • Turbo Delay / Turbo Gecikmesi: Tam gaz verdikten ne kadar sonra turbonun devreye gireceğini belirler. Anında , 0.05s, 0.1s , 0.15s gibi değerlerde ayarlanabilir.
  • Turbo Increase Rate / Turbo Artış Oranı: Turbonun nasıl bir oranla artacağını belirler. Bu durumu şöyle bir örnekle açıklayabiliriz. Turbo timing değerini 30 derece , Turbo delay değerini ise 0.1s olarak ayarladığımızı düşünelim. Turbo increase rate ise 15 degs / 0.1s olsun. Bu durumda gerçekleşecek senaryo şudur. Tam gaza bastıktan 0.1s sonra turbo devreye girer ve sonraki her 0.1s de 15 derece turbo verir. Yani ayarladığımız 30 derecelik turboya ulaşması 0.2s sürecektir.
  • Turbo Decrease Rate / Turbo Düşüş Oranı: Turbonun nasıl bir oranla azalacağını belirler. Increase rate’in tersi gibi düşünülebilir. Tam gazdan elinizi çektikten sonra nasıl bir hızda turbonun azalacağını belirler. 30 derece turbo değerimizle düzlükte yol aldığımızı varsayalım ve 20 degs / 0.1s  decrease rate oranı var. Tam gazdan elimizi çektikten sonraki her 0.1 saniyede 20 derece turbo azalır. yani turbonun tamamen kapanması 0.15 saniye sürecektir.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

1 yorum
  1. Çelik Daştan diyor

    Mutlu günler efendim.
    Efendim bu HobbyWing ESC Proğramlama kartları Dron ESC lerinin proğramlanmasında kullanılırmı efendim.
    1 – Dron ESC lerinin proğramlanmasında kullanılıyorsa, ESC ye bağlanış şekli ve proğramlanması nasıl yapılır?

    2 – HobbyWing in bu ESC Proğramlama kartını Uçuş kontrol karına da bağlayarak ESC leri proğramlayabilirmiyiz?

    3 – HobbyWing in bu ESC Proğramlama kartını, Bilgisayar da, HobbyWing ESC Proğramlama Süitimde nasıl proğramlayabiliriz?

    Teşekkürler.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.