Fijon FJ9 – D9 Bulldog İnceleme

Yeni nesil drift arabaları böyle mi olacak ?

RC Drift dediğim zaman aklınıza gelen ilk şey nedir ? Yan yan giden arabalar mı ? Arka lastiklerin erimesini izlemek mi ? Drift yaparak duvara teğet geçmek mi ? Belki de bunların hepsi… Benim aklıma ilk gelen şey, yavaş yavaş drift yaparken gerçekçi detaylarla süslenmiş kepi izlemek olurdu. Kaput detayı , farlar , jantlar… Fakat bu yazıda sizleri öyle bir şasi ile tanıştıracağım ki belki de kepsiz kullanmak ya da kepinizin bazı bölümlerini kesip şasiye bakmak isteyeceksiniz. Karşınızda Fijon FJ9 ya da diğer adıyla D9 Bulldog …

Fijon FJ9, aslında yaygın olarak bilinen bir marka değil. Hatta FJ9 ‘dan başka ürünleri de bulunmuyor. Fakat farklı tasarımı ile rc camiasının ilgisini çekmeyi başardılar. Yaygın olarak gördüğümüz bir araba olmadığı için pek çok kişinin performansı ve kalitesi hakkında şüpheleri olduğunu görüyorum. Bu yazıda merak edilen tüm bu sorulara cevap vermeye çalışacağım.

Tasarım

Gerçekçi görünüme sahip modeller ile ilgilenen kişilerin seveceğini düşündüğüm bu şasi, özellikle ön bölümü ile dikkat çekmeyi başarıyor. Gerçek bir arabanın motor bölümüne benzetilen tasarımı sebebi ile pek çok kişi keplerinin kaputunu genellikle açılabilir olarak ayarlıyor. Bu sayede motoru , triger kayışına benzetilen pinyon / spuru ve gerçekçi süspansiyon kuleleri daha rahat görülebiliyor. Bu görünümü daha da detaylandırmak isteyenler için akü ya da çeşitli motor detayları yerleştirmek için yeterli yer olduğunu da söyleyeyim.

Fijon FJ9, temel olarak önden motorlu ve yarı şaft aktarmalı bir şasi. Yarı şaft aktarma çünkü, pinyon ve spur kayış aktarma kullanarak şafta güç iletiyor. Şaft ise arka ve ön tekerleklere bu gücü iletiyor. Bu noktada şunu belirtmem lazım Bu araba aslında AWD olarak satılsa da şasinin genel yapısı RWD için uygun. Yani dileyen kullanıcılar ön şaftlar ve oneway diferansiyeli sökerek RWD olarak kullanabilir.

Şasinin ön bölümünü gerçeğe yakın yapmak için tasarımcılar, süspansiyon kulelerinde de değişiklik yapmış. Alışık olduğumuz süspansiyon kuleleri ve alt salıncaklara bağlı olan süspansiyonlar yerine, macpherson süspansiyonları görüyoruz. Bu tasarımda kamber ve kaster ayarı süspansiyonu belli konumlara hareket ettirerek yapılıyor. Bu tasarım sayesinde süspansiyonların daha tepkisel olması sağlanmış olsa da performans olarak alışık olduğumuz tarz ile çok büyük farkları bulunmuyor. Kamber açısı 0-5 derece arasında , kaster açısı ise 3-8 derece arasında ayarlanabiliyor.

Motorun arkasına doğru geldiğimizde , gerçekçiliği arttırmak isteyen kullanıcılar düşünülerek servo sistemine bağlı olarak çalışabilen direksiyon, göstergeler ve konsol detayı eklenebilecek karbon bölüm ve iki adet koltuk yer alıyor. Ne yazık ki bu incelemeyi yaptığım sırada koltuklar elimde değildi bu nedenle fotoğraflarda gösteremiyorum ama bu koltuklar kutu içeriğinden çıkıyor.

Şasinin arkasına baktığımızda alışık olduğumuz tarzda şaft aktarma sistemiyle karşılaşıyoruz. Zaten çok geniş bir alt şasiye sahip olan araca lipo bataryaların çok büyük kısmı rahatça oturabiliyor. İlk gördüğümde şaft ile bataryanın yakınlığı kafamda soru işaretleri oluşturmuş olsa da birbirleriyle temas etmesi oldukça zor ihtimal.

Malzeme Kalitesi

Fijon FJ9’un fiyatına bakmayan biri büyük ihtimal bu aracın pahalı ve üst seviye bir model olduğunu düşünecektir. Tamamı karbon ve alüminyum malzemelerle üretilmiş ve oldukça kaliteli bir işçilik çıkartılmış. Aşınma ihtimalinin yüksek olduğu bölgelerde , özellikle alt kolların birleşim yerlerinde dahi plastik yerine alüminyum tercih edilmiş. Bu tür detayları görmek insana eski Japon otomobillerinin mekanik hissini veriyor.

Kullanılan karbon parçalar konusunda genel olarak sorun olmasa da bazı bölgelerdeki karbon plaka kalınlığını yeterli bulmadım. Motor, ön ve arka süspansiyonların yerleştirildiği karbon parçalar olması gerektiğinden daha ince ve olması gerektiğinden esnek tasarlanmış. Bu nedenle sürüşe etkisi olmayan fakat elinize aldığınızda iyi hissettirmeyen esnemeler meydana gelebiliyor.

Drift araçlarında süspansiyon en önemli bileşen olmasa da sürüşe çeşitli etkileri olabilmektedir. FJ9’un ön süspansiyonları farklı tasarımına rağmen beni şaşırtarak oldukça güzel ve akıcı bir performans sergiledi. Fakat ne yazık ki arka süspansiyonlar için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Sadece benim elime geçen modelde mi böyle bilemiyorum ama rahat çalışamayan ve bazen olduğu yerde sıkışan bir süspansiyon ile karşılaştım. Bu nedenle test sürüşlerinin belli bir kısmını farklı süspansiyonlar kullanarak tamamladım.

Performans

Bu şasiyi gören herkesin ortak bir sorusu var. Sürüşü de görünüşü kadar gerçekçi mi ? Bunun cevabı aslında hem evet hem hayır.

Hayır çünkü, öndeki yüksek ağırlık aracın olması gerekenden daha agresif olmasına sebep olmuş. Ağırlık transferi yaparak ya da yüksek gaz ile drifte başlamak yerine en ufak gaz tepkisinde arkasını açmaya başlıyor. Bu nedenle ilk başta  araç üzerinde tam olarak kontrol sağlayamıyorsunuz. Virajın giriş kısmında gyroya güvenmekten başka çareniz kalmıyor. Bu olay pek içgüdüsel gerçekleşmediği için gerçekçi bir sürüş sunduğunu söyleyemem.

Evet çünkü, drifte başladığınız sırada şasi bir anda kendini sizin ellerinize bırakıyor. Gaz tetiğine dokunduğunuz her anı , direksiyona verdiğiniz her bir tepkiyi, araç üzerinde hissedebiliyorsunuz. Bu kontrolü sağlamak arka motorlu şasilerde olduğu kadar kolay olmasa da FJ9′ da sizi sürüşe daha çok dahil etmeye iten bir şeyler var. RC Drift Dersleri #1 isimli yazımda ön motorlu şasileri arabalarla arası iyi olan ve sürüş becerisini geliştirmek için uğraşmaktan çekinmeyenlere tavsiye edebileceğimi söylemiştim. Eğer aradığınız şey bu ise FJ9’un sürüş hissi size çok büyük bir keyif verecektir.

Sonuç

Fijon FJ9 ya da D9 Bulldog olarak isimlendirilen bu araba son zamanlarda kullandığım en heyecan verici RC araba oldu. Rakiplerine göre daha uygun bir fiyata oldukça iyi seviyede bir malzeme kalitesi sunması en beğendiğim özelliklerinden biri. Hem sürüş hissiyle hem kalitesiyle hemde gerçekçi görüntüsüyle kalbimi kazanmış olsa da, ne yazık ki herkese tavsiye edebileceğim bir araba değil.

Kimler için uygun değil?

  • Bu hobiye yeni başlayan biri için kurulumu oldukça zor ve karmaşık.
  • Kaputu alçak kepler şasi üzerine tam oturmuyor. Genellikle Toyota AE86 keplere en iyi şekilde kullanılabilmekte.
  • Sürüşü, yeni başlayanlar ya da araç üzerinde çok zaman harcayamayan kişiler için zor gelebilir.

Kimler için uygun?

  • Halihazırda bir drift şasisine sahip olan ve farklı bir sürüş deneyimi yaşamak isteyen kullanıcılar.
  • “RC Drift benim tek hobim, ayarlamalar ve sürüş pratikleri sorun değil” diyen kullanıcılar.
  • Görsellik üzerine yoğunlaşmak isteyen, kabin içi ve motor detayları ile keplerinde farklılık yaratmak isteyen kullanıcılar.
7
İyi
  • Tasarım 9
  • Malzeme Kalitesi 6
  • Performans 6

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.