İkinci El Rc Model Araba Satın Alma Rehberi
Rc model araba alırken büyük soru işaretlerinden biri “Sıfır mı yoksa ikinci el mi ?” durumudur. Model araba camiasının da kendi ikinci el ürün piyasası bulunmakta ve çeşitli Facebook grupları, siteler aracılığıyla insanlar, satmak ve almak istedikleri araçları paylaşmaktadır. Her satma ve alma işlerinde olduğu gibi ne yazık ki bu piyasada da dikkat edilmesi gereken detaylar bulunmaktadır. RC araç alacağınız zaman mutlaka ne istediğinizi kararlaştırmalı ve onun üzerinde araştırma yapmış olmanız gerekmektedir.
Bazı satıcılar, olmayan şeyleri gerçekmiş gibi gösterip, ütopik sözlerle RC model arabalar hakkında bilgi seviyesi az olan veya yeni başlamak isteyen insanları kandırmaya yönelebiliyorlar. Bu rehber sayesinde iyi bir alışveriş yapmanıza yardımcı olmayı umuyoruz.
Araştırmaya geçmeden önce bilmeniz gerekenler;
- RC Model Araba Rehberi: Bu yazımız sayesinde hangi aracın size uygun olacağını ve satın aldığınızda ne gibi durumların sizi beklediği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Model Araba Bileşenleri: Bu yazımız ile RC model araba parçaları hakkında bilgi sahibi olacak ve araştırmalarınızda detaylara inebilirsiniz.
Daha önce anlattığımız yazılardaki bilgileri edindikten sonra aracı aramaya ya da bulduğunuz araç hakkında araştırma yapmaya devam edebilirsiniz.
Garanti Hız 150 KM!
Aklı Selim Satıcı
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Fiyat
İlk olarak dikkat etmemiz gereken nokta, aracın emsalleri ve aracın fiyatı. Öncelikle aracın emsallerinin fiyatını, sonra sıfır satış piyasasını araştırmak gerekiyor. Böylece, fiyat aralığı çıkarıp buna göre araştırma yapabileceğiz ve bulduğumuz aracın ne kadar edebileceğini, satıcının fazla fiyat koyup koymadığını anlayabileceğiz. Bunu yaparken birazdan bahsedeceğim elektronik bileşenlerin , araç üstündeki opsiyon parçaların ve ekipmanların değerini de araştırmakta fayda var.
Elektronik
Fiyat araştırmasından sonra sıra aracın üstündeki elektroniğe geliyor. Zaman içinde şunu gördük ki bazı satıcılar elindekini satmak uğruna satın alacak kişiye yanlış bilgiler vererek yanıltabiliyor. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için iyi bir araştırma yapmak oldukça önemli. Piyasada önerilen belli başlı kaliteli ESC – MOTOR – SERVO üreticileri bulunmaktadır. Bunların haricindekiler genellikle kalitesiz ürünler olarak adlandırdığımız ürünlerdir. Tabiiki aradan fiyat/performans ürünleri çıkma durumları da olabilir. Örneğin, pek çok kişinin kullanmadığı ama genel olarak pek tercih edilmeyen Turnigy’nin servosunu kullanıp memnun olan dostumuz da bulunmaktadır. Bu şekilde tespit edip, orjinalliğinden (Neu Castle Mamba Motorların Sahteleri hakkında ki yazımızı okumanızı öneririz) emin olmanızı öneririz. Bunun için diğer ürünler ile size sunulan ürünlerin görüntülerini karşılaştırabilir ve sonuca ulaşabilirsiniz.
Elektronik bileşenlerin araca uygun olup olmadığını kontrol etmek de size düşüyor. Bu kontroller sırasında şu soruları sorarak bir yol haritası çizebilirsiniz. Kullanılan motor , esc , servo , nitro motor ya da egzoz doğru seçilmiş mi ? Motor / esc ikilisi aracın boyutlarına uygun mu ? ESC , motora yeterli güç verebilecek kadar yüksek amper değerine sahip mi (Motor/ESC Seçim Rehberi) ? Servo , bu arabayı yönlendirebilecek kadar hızlı ve torklu mu?
Sürüş
Satıcı büyük ihtimalle size aracı hazır bir şekilde getirecektir. O heyecanla genellikle şasi detaylarına bakmaktan çok sürüş aşamasına geçilir. Test sürüşünün ardından arabanın detaylarına bakmak sıklıkla gördüğüm bir durumdur. Sürüşe başlamadan önce mümkün olduğunca araç yük altındayken aracın yön servosu, var ise vites, yakıtlı bir araç ise gaz servosu kontrol edilmeli, olası bir arızaya karşı dikkatli olunmalıdır. Servolar, önce araç hareketsizken, daha sonra ise araç hareket halindeyken denenmelidir. Eğer yeni başlayan biriyseniz bu test sürüşü sizin için pek bir şey ifade etmeyebilir. Bu tür durumlarda araç sahibinin sürüşünü izleyip aracın gidişine göre yorum yapmanız gerekmektedir. Eğer araba viraj dönüşlerinde sorun yaşıyorsa ya da düzlükte giderken yolda çok fazla geziyorsa , bu sorunun neden kaynaklandığını satıcıya sorarak bilgi almaya çalışın. Sürüşteki bu tür gariplikler, servoda , yön sisteminde ya da differansiyeldeki bir soruna işaret ediyor olabilir.
Araç şasisi üzerindeki tüm aksamların işlevlerini doğru şekilde yerine getirdiğinden emin olunmalıdır. Şasinin altındaki çiziklerden çok, eğer kit ise doğru bir şekilde toplandığından emin olunmalı, diferansiyellerinin ve amortisörlerinin durumu kontrol edilmelidir. Şaside kırık, çatlak ve yamulma gibi durumların olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Bunlardan bazıları doğru bir gözlem ile hemen fark edilebilecek şeylerdir. Aldığınız araba hemen bir sorun çıkarırsa bundan memnun kalmazsınız. Daha alır almaz sorun çıkaran bir arabanın ileriki zamanlardaki masrafı hiç kesilmez. Bu nedenle alırken sorunları bilmek ve bütçeyi buna göre ayarlamak daha iyi olacaktır.
Satın alma planları yaptığınız araba eğer ki yakıtlı bir model ise; motor durumu, egzoz ve yakıt sisteminin durumları kontrol edilmelidir. Motorun kompresyonu denenmeli, mümkünse araç alınmadan önce çalıştırılmalıdır. Alan müsait ise aracın vitesleri ve debriyaj sistemi denenmeli, fren durumuna bakılarak test edilmelidir. Nitro motor konusu aslında biraz hassas bir konudur. Motorun sadece çalışmasının yanı sıra iyi bir performans göstermesi de gerekir.
Kumanda
Aracın kumandasının alıcı ile birlikte önce fiziki durumu kontrol edilmeli, alıcı anteninde kopma olup olmadığına bakılmalı daha sonra ise kumandanın fonksiyonları kontrol edilmeli ve araç üzerinde denenmelidir. Ayrıca, alan müsait ise kumanda – alıcı çekim mesafesi de kontrol edilmelidir. Kumandalarda genellikle çıkabilecek iki sorun vardır. Düğme arızası ve menzil sorunu. Bunun dışında pek sorun çıkaran cihazlar değillerdir.
Batarya
Araç ile birlikte batarya da alınacaksa ve bu batarya LiPo ise, öncelikle herhangi bir şişlik olup olmadığı sonrasında ise voltaj ölçer (Buzzer) yardımı ile pilin hücrelerinin durumu kontrol edilmelidir. (LiPo Piller hakkında detaylı bilgi) Bataryalar tam şarj edilip hücre başına 4.20v değerine şarj olup olmadığı bakılmalıdır. Eğer bu değere ulaşamıyorsa o batarya artık eskimeye ve sorun çıkarmaya başlamış olabilir.
Yedek Parçaları Var Mı?
Yedek parçalarının yurt içi ve yurt dışında bulunabilirliği dikkat edilmesi gereken bir konudur. Parçası bulunamayan bir araba, olası bir kazada bir daha kullanılamaz hale gelebilir. Bu nedenle yedek parça alabileceğiniz yerleri de araştırıp stok durumlarına göz atabilirsiniz. Bu konuda Alışveriş Yapılabilecek 5 RC Sitesi yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Sonuç
RC model araba satın alırken ilk başta verilecek fazlada 100TL’den kısarak tasarruf yaptığınızı düşünebilirsiniz. Fakat bu, size genellikle 2-3 misli zarar olarak geri dönmektedir. Mümkün olduğunca profesyonel seviyede bir araç almak uzun vaadede size hem daha az masraflı hem de keyifli bir hobi sunacaktır.Markalar çeşitli bütçelere göre araba üretmektedir ve bütçeler yükseldikçe de aracın kalitesi artmaktadır. Bu durum çeşitli RTR araçlar için pek geçerli değildir. Satın almayı düşündüğünüz aracın yarışlarda kullanılıp kullanılmadığı güzel bir referans olabilir.
Body(Kep) / Lastik konusuna hiç değinmedim. Bunlar değişebilen ve ucuz maliyetli bileşenler olduğu için üstünde durmaya pek gerek yoktur. Fakat, yine de kepin iyi durumda olması bir avantaj sayılabilir. Bir model arabayı sırf kepi güzel diye almak pek mantıklı değildir. İyi bir şasi , her zaman kepten daha önemlidir.
Dikkat edilmesi gereken noktaları maddelere ayırırsak;
- Araç şasisinin durumu ve üzerinde ki şaftların, hexlerin, hubların, diferansiyellerin, kayışların genel durumunun kontrolü.
- Araç elektroniğinin orijinalliği, satıcının belirttiği özelliklerde olup olmadığı , parçaların birbiriyle uyumu kontrol edilmeli.
- Araç ile birlikte kumanda veriliyorsa, kumanda anteninin sağlamlılığı, çekim mesafesi kontrolü .
- Yedek parça bulunabilirliği, piyasadaki yeri ve tercih edilip edilmediği kontrol edilmelidir.
- Piyasada fiyat araştırması yapılmalıdır.