Lipo şarj aletlerinin yükselen yıldızı ISDT, yeni nesili ile inceleme konuğumuz. Geçtiğimiz aylarda satışa çıkan Q8, sınıfının iddialı modellerinden.
ISDT Q8, DC güç girişine sahip şarj aletlerinden biri. Yani ISDT D2’de olduğu gibi kendi içinde bir güç kaynağına sahip değil. Bu sayede cihazın boyutu da oldukça ufak. 80 x 80 x 34mm boyutuyla neredeyse avuç içi kadar. Q8’de 10v ile 34v arası güç kaynakları kullanılabiliyor. Açıkçası harici bir güç kaynağı taşımayı pek sevmem. Fakat DC şarj aletlerinin güzel yanı her yerde kullanılabilmesidir. Elektrik olmayan bir bölgede aracınızın bataryasını şarj etmek istediğinizde yüksek kapasiteli bir lipo ya da arabanızın aküsünü kullanarak şarj edebilirsiniz.
Q8, 500 watt 20 amperlik bir şarj aleti. Bu güç ile ne yapmak istediğinizse tamamen size kalmış. 500 watt olması sayesinde 8s lipoları bile hızlı bir şekilde şarj etmenize olanak sağlıyor. Desteklenen batarya türleri LiFe , Lion , LiPo 1-8S , LiHV:1-7S , Pb: 1-12S ve NiMH: 1-16S. Ayrıca balans portundan 1.5 amper akım verebilmesi sayesinde balans işlemi de oldukça hızlı gerçekleşebiliyor (Bu değer ISDT D2 modelinde 1 amperdi.) .
Balans ve şarj işleminin doğruluğu ise üst seviyede. Pek çok farklı cihaz ile yaptığım testte doğruluk açısından bir sorun gözlemlemedim. Yani Q8’in ölçümlerine rahatlıkla güvenebilirsiniz.
Eğer ihtiyacınız olan şey batarya şarj etmek değil de DC güç çıkışı almaksa Q8’in bu konuda da bir sürprizi var. “DC Power” modu sayesinde şarj aletinizi 30v ‘a kadar ayarlanabilir güç kaynağı olarak kullanabilirsiniz. Örneğin 12v güç kaynağımdan şarj aletine giren gücü max 19v’a yükselterek TS100 havyayı kullanmak mümkün. Fakat 12v girişi 19v’dan yüksek bir çıkış voltajına ayarlayıp TS100’ü bağladığımda bu gücü vermekte zorlandı. Sanıyorum ki çok güç isteyen kullanımlarda voltaj yükseltme kısmında bazı limitler var. Bunun haricinde aşırı güç istemeyen durumlarda 12v’u istediğim değerlere yükseltip kullanabildim.
Bu özelliğin kullanılabileceği aslında pek çok alan bulunuyor. Çeşitli DIY projeleri ile uğraşıyorsanız farklı voltaj ihtiyacınız olacaktır. Kepler için ışık kiti yaparken , devre kartlarına güç vermek gerektiğinde ya da bir cihazın çalışıp çalışmadığı test etmek istediğinizde ayarlanabilir güç çıkışına sahip olmak oldukça güzel.
Cihazın arayüzüne geldiğimizde kullanımı kolay bir şarj aleti olduğunu görüyoruz. Renkli menüyü 3 adet dokunmatik düğme ile kontrol edip ayarları hızlı bir şekilde yapmak mümkün. Dokunmatik düğmelerin hassaslığı yetersiz olsa da kullanılamayacak gibi değil ama keşke daha iyi olsaydı.
Şarj menüsünde hücre voltajını + – 0.1v ayarlama imkanı da kullanıcıya sunulmuş. Örneğin 2s LiPo için 4.10v ile 4.30v arasında dilediğimiz değeri seçebileceğimiz anlamına geliyor.
Akım (Amper) ayarında ise kullanımı kolaylaştırmak için kısayollar eklenmiş. Q8, 20amper akım verebildiği için ayarlanabilir değerlerin bulunduğu menü oldukça uzun. Bu nedenle şarj aleti, en çok kullandığınız akımları menünün üstüne taşıyarak daha kolay ayarlamanızı sağlıyor.
Şarj ekranının üstünde kaç amper ile şarj / deşarj edildiği , altında ise hücre voltajları , toplam voltaj ve kaç mAh dolum yapıldığı bilgisi bulunuyor. Aşağı doğru indikçe daha detaylı bilgilere ulaşabiliyoruz. Burada hücre dirençleri , pil sıcaklığı ve toplam kaç defa şarj yapıldığı gibi bilgiler bulunuyor.
Q8’in sistem ayarlarına geldiğimizdeyse iki ayar dikkatimi çekiyor. Bunlardan biri karanlık mod desteği. Artık her yazılımda hayatımızın içine giren karanlık mod burada da karşımıza çıkıyor. Parlak beyaz bir ekrana bakmak istemeyenler için güzel düşünülmüş. Bir diğer dikkat çekici ayar ise kalibrasyon ayarı. Bazı kalitesiz şarj aletlerinin tam olarak doğru şarj etmediğini görmüşüzdür. Daha yüksek ya da daha az şarj eden cihazlar keyif kaçırıcı olabilir. Q8 , fabrika çıkışlı halinde bile oldukça doğru bir voltaj ölçümüne sahip. Benim testlerimde yanılma payı yaklaşık 0.003 v. Fakat eğer sizin ölçümlerinizde bir ölçüm hatası varsa kalibrasyon ayarı sayesinde bunu düzeltmek mümkün. Bataryanın hücre voltajını referans alabileceğiniz bir voltmetre ile ölçüp şarj aletine girdiğinizde o değerlere göre kalibre etmiş olursunuz.
Sonuç olarak. ISDT Q8, 500w 20a gücü , ayarlanabilir DC güç çıkışına sahip olması , kalibrasyon imkanı ve kolay kullanılabilir olmasıyla beğenimi kazanan bir şarj aleti oldu.
Q8 Satın Alma Linki: Tıklayın
Yoruma kapalı.