Nitro Motor Yakıtı Nedir?
Model araba dünyasına katılan herkesin aklında mutlaka nitro yakıt ile çalışan arabalar vardır. Peki bu arabalar gerçekten nitro mu yakıyor? Yakıt bidonlarında bulunan %10, %20 gibi belirtilmiş sayıların anlamı nedir? Hangisini almalıyım? gibi sorular hep sorulur. Temel olarak nitro motorlarda kullanılan yakıtlar, üç ana bileşenden oluşmaktadır. Bu bileşenleri yağ, metanol ve nitrometandır. Tabi bu üç ana maddenin haricinde bir de yakıt içeriğine katan motorun kendisini ve işleyişini koruma görevi olan katkı maddeleri de vardır. Bu ekstra katkı maddeleri diğer üçlü gibi sabit olmamakla beraber üreticide üreticiye; oran ve kimyasal farklılıklar da içermektedir.
Yukarıdaki paragrafta bir cümle ile değindiğimiz “%10”, “%20” gibi değerler yakıt karışımı içerisindeki nitrometan miktarını belirtmektedir. Bu oran kullanılacağı motora göre seçilmelidir. Örneğin, RTR araba üreticileri özellikle ürünlerinin kitapçıklarında kullanılabilecek olan yakıt oranını belirtmektedirler. Bu seçim aslında aracın nitro motoruna göre yapılmaktadır, motor kaçlık bir değere sahip ise ona göre yakıt seçilir. Örneğin; 21 lik motor %20 – %25 lik yakıt kullanabilir.
Nitro yakıt, yağ ve alkol de içermektedir. Bu karışımların oranı motorun çalışma sıcaklığını , ömrünü ve performansını etkilemektedir. Bazı markalar yarış yakıtı ya da antrenman yakıtı gibi isimlendirmelerle farklı karışımlar hazırlamaktadır. Bu karışımlarda değişen bileşenler yağ ve alkol oranıdır.
Nitro Motor Yakıtı Nasıl Saklanmalı
Nitro yakıt, saklanırken özen gösterilmesi ve bazı saklanma koşullarına uyulması gereken bir kimyasaldır. Nitro yakıtını yanlış saklamak; içindeki uçucu maddelerin yok olmasına ve motorun doğru çalışmamasına neden olabilir.
İlk olarak dikkat edilmesi gereken; çocukların erişemeyeceği bir yerlerde saklanması ve herhangi bir sebeple içecek sanılarak içilmesini engelleyici önlem alınmasıdır.
- Direkt güneş ışığı üzerine gelmemelidir. Güneş ışığına maruz kalan yakıtta metanol buharlaşır ve bu da yakıtın tüm dengesini bozar. Bu yüzden yakıt serin ve karanlık (loş) bir ortamda tutulmalıdır.
- Yakıt bidonunun ağzını açık bırakmayın. Yakıt bu şekilde kalırsa, ortamda ki nem, hava ve toz durumlarından etkilenerek bozulmaya başlayacaktır. Bu da hem yakıtınıza hem de motorunuza zarar verecektir.
- Yakıtın saklama bidonunu değiştirirken yeni bidonun temiz olduğuna ve nemli olmadığına dikkat edilmelidir.
- Nitro bidonunun kapağını sıkmadan önce kap içerisinde yakıt miktarı azaldıkça kabı sıkarak kapağını kapatınız. Bu işlemi yaparak içeride ki oksijeni mümkün mertebe dışarı atmış olur ve yakıtta ki nemlenme ihtimalini azaltmış olursunuz.