MST FMX 2.0 İnceleme

RC driftte fiyat/performans denince ilk akla gelen markalarından biri olan MST’yi çoğunuz duymuşsunuzdur. Bugün inceleyeceğimiz araç MST’nin en son çıkarttığı mid-motor şasisi FMX 2.0’ın ta kendisi. FMX 2.0, son dönemlerde RC drift gündemindeki arkadan motorlu araçların aksine farklı şasi yapısına ve setup geometrisine sahiptir. Araç FMX-D modelinin 2019 senesinde güncellenerek ve hataları giderilerek üretilmiş versiyonudur.

Tasarım

MST FMX 2.0

FMX 2.0’ı diğer şasilerden ayıran en büyük özelliği de şasi yapısı. Şasinin tam ortasına ve 5 mm yüksekliğe yerleştirilmiş motor, ağırlık merkezini tam ortada tutmada büyük rol oynuyor. Ayrıca elektronik elemanlarının motorun etrafına ve yakınına yerleştirilmesi sayesinde de her şeye ulaşım rahat ve kolay. Fakat sökme/takma işinde üst şaside tomarla vida olduğundan zaman zaman yorucu bir hal alabiliyor.

Dişli kutusu aktarma sistemi

Bir diğer tasarım farkı ise normal araçlarda göreceğiniz spur/pinyon ikilisi yerine dişli kutusu kullanılan aktarma sistemidir. Bu aktarma daha sesli bir sistem fakat merkezde dikine bir motordan spur dişlisi ile aktarma yapmaya çalışılsaydı bir hayli alan kullanmak zorunda olurlardı, ki bu da aracın asıl amacından sapmasına sebep olurdu.

MB Suspension System

Arka kısma bakacak olursak MST’nin geliştirdiği MB Suspension kiti, yani aktif arka toe sistemi ile karşılaşıyoruz. Bu sistem gaza basıldığında şasinin bastırma tepkisi ile arka toe açısının artmasını sağlayarak çekişi arttırıyor. Bu artış da virajı dönme esnasında daha akıcı ve yumuşak bir sürüşe olanak sağlıyor.

Tasarım Notları:
  • Her şey merkezde toplanmış ve şasinin çok fazla alan kaplamamasına özen gösterilmiş.
  • Yüksek açılarda steering kilitlenmesin diye knucklelara plastik uzantılar eklenmiş.
  • Şaside sök/tak yapmak çok fazla parça olduğundan zahmetli.
  • Batarya tutucu sadece kısa bataryalar için tasarlanmış.

Malzeme Kalitesi

RC drift ile içli dışlı olanlar zaten MST markasının parçalarını kaliteli ürettiğini bilir. FMX 2.0 karbon üst ve alt şasi ile gelmekte ki, esnemeyi minimuma indirdiği için her zaman kullanıcının dostu bir eklenti olmuştur. Fakat mod sevdalısı iseniz açıkçası biraz daha harcama yapmak durumunda kalabiliyorsunuz. Gerçi, plastik parçalar çok mod aratmasa da, zamanla esneme yapan parçaları esnemeyenler ile değiştirmek benim hep tercihim olmuştur. Alüminyum mod parçaları kalitesiz modellerin aksine vida delikleri özenle açılıp, özenle kesilip hazırlanmış parçalardır. Uzaktan bakıldığında olsun, elle hissiyatı olsun kalitesi her noktada kullanıcıya üst düzey bir araç kullandığını hatırlatıyor.

Performans

Şasi performansı ve sürüşünü kelimelere dökmek zor tabii ki de. Fakat şunu söyleyebilirim ki alışkın olduğunuz arka motorlu şasilerin aksine sürüş hissiyatı kesinlikle farklı. Bütün gövdeye hükmeden bir sürüş tarzı ve ağırlığın tamamını virajda eşit dağıtan bir şasi yapısına sahip. Yapısı gereği virajlar arası geçişlerde olsun, giriş çıkışlarında olsun çok daha sakin ve ağır bir sürüş sunmakta. Fakat bu yumuşak sürüşün en büyük düşmanı, gerçek ortadan motorlu araçların da yaşadığı, snap-oversteer yani ani arkadan kaymadır. Sürüşte düz giderken anlık bir ufak tepkime bile bazen pistin dışına çıkmanız için yeterli olabiliyor.

İlk Versiyon FMX-D ile Arasındaki Farklar

Hazır gelmiş bu kadar bahsetmişken bu şasiden önce kullanıcısı olduğum bir önceki versiyon FMX-D ile aralarındaki büyük farklardan bahsetmek istiyorum. Sonuçta FMX 2.0 onun üzerine yeniden tasarlanmış bir şasi.

  • En başta aracın önüne bakacak olursak, FXX-D’den kalma kullanılmayan motor mount kaldırılıp onun yerine RMX 2.0S’te de gördüğümüz yeni nesil steeringe yer verildiğini görüyoruz. Steering ile beraber eskiden steering arma çarpan upper armlar da değişip, daha ergonomik ve çok daha az yer kaplayan upper armlara yer verilmiş. Knucklelar yüksek açıda kilitlendiğinden dolayı 2.0’da knuckle uçlarına durdurmak için plastik uzantılar eklenmiş.
  • Orta kısımdaki en göze batan değişiklik upper deck kısmında yer alıyor. Komple yeni şekilli ve daha yüksek ağırlık merkezi sunan bir şasi ile değiştirilmiş. Dikey eksende kalan kısım daha kalınlaştırılıp uzatıldığından şasideki esneme neredeyse sıfıra indirilmiş. Bunların yanında servo konumlandırmasının dikeyden yataya çevrildiğini görüyoruz ki bu değişim ile önceki versiyonda dönüş esnasında yaşanan tork kaybının önüne geçilmiş bulunulmakta.
  • Arka kısımda, ve bana göre en büyük adım atılmış olan kısımda ise MST’nin yeni aktif toe sistemini, yani MB Suspension kısmını görüyoruz. 

FMX adı altındaki iki şasi de karakteristik olarak yaklaşık 50/50 ağırlık dağılımına, ve ortalanmış bir ağırlık merkezine sahip. Diğer şasilerden farklı kılan en büyük özelliği araçların motorlarının tam merkezde ve yukarıda konumlandırılması, ki bu daha yumuşak ve tüm gövdeyle kayılabilen bir drifte olanak sağlıyor. 

Sonuç

Sonuç olarak FMX 2.0’ın fiyatı başlangıç şasilerinden daha yüksek olduğu için, ‘’yeni başlayan’’ RC drift meraklıları için çok da önerebileceğim bir şasi değildir. Tabii ki bu ek ödemenin yanında fabrikasyon karbonfiber şasi ve alüminyum modlar gibi avantajları var. Fakat başlangıç için bu gibi detaylara çok ihtiyacınız olmadığından, çeşitli markaların daha uygun şasilerine bakmak daha mantıklı olacaktır. Merak edip farklı sınıf bir araca başlayacak drift tutkunlarına da kesinlikle tavsiyemdir. Ayarlamalarla boğuşmayı seven kişilerin en yakın dostu bile olabilir diyebilirim. 

8.8
Awesome
  • Tasarım 9
  • Malzeme Kalitesi 9.5
  • Performans 8

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.