Nitro Motor Nedir
Nitro motor ismi ile anılan motorlar, nitrometan ve metanol karışımı ile ortaya çıkan bir yakıtla çalışmaktadır. Nitro motorlar, içten yanmalı motorlar kategorisine girmektedir. Motorun ihtiyaç duyacağı yağlanma ve soğutma nitro yakıtlar sayesinde sağlanmaktadır.
Kullanılacak yakıtın yakıt oranı, kullanım amacına göre farklılık gösterse de genel olarak %10 ile %40 arasındadır. Örneğin %25 Nitrolu bir yakıt aldığınızda, almış olduğunuz yakıtın içerisinde %25 nitrometan bulunuyor demektir.
Nitro motorların gerçek adı aslında Kızdırma Motorları yani Glow Engine dır. Fakat, günümüzde kullanıcıların kolay ifade etme ve pazarlama taktikleri sebebi ile nitro motor olarak anılmaya başlamışlardır. Kızdırma terimi ise motorun üzerinde ki ateşleme sisteminde yer alan kızdırma bujisinden gelmektedir.
Nitro Motor Nasıl Çalışır
Nitro – Glow Motorlar yakıt olarak aslen metanol yakmaktadır.Ffakat metanol tek başına performans anlamında yetersiz kaldığı için belli oranlarda nitrometan ile karıştırılarak performans sağlayacak yakıt elde edilir. Aracın deposundaki yakıtın karbüratöre gidişi; egsoz gazının bir kısmının depo içerisine gönderilmesi ile başlar. Egsozdan gönderilen yanmış gazın bir kısmı deponun üst kapağından depo içerisine itilir ve içerideki basınç ile birlikte yakıtı karbüratöre iter. Karbüratöre gelen yakıt, yapılan ayarlamaya uygun olacak bir şekilde havayla birleşir ve yanma odasına alır. Yanma odasındaki yakıt ve hava karışımı piston uyukarı doğru sıkıştırır. Sıkışan hava yakıt karışımı ise kızdırma bujisinin ısısı sebebi ile ateşlenir. Bu ateşlemenin yaptığı basınç ile piston tekrar alt noktaya geri iner. Bu işlem ile pistonun krank üzerinde oluşturduğu dönüş hareketi, krank aracılığı ile aktarma organlarına iletilir.
Video Linki: https://www.youtube.com/watch?v=aO5Qkzlo2Kw
Nitro motorların daha detayına inecek olursak; öncelikle yakıtın motorun önce karbüratöre geldiğini ve burada istenilen oranda hava ile karışarak motorun yanma odasına yönlendirildiğini görürüz. Karbüratör ile, motora verilecek olan yakıtın oranı ve rölanti ayarı yapılabilir.
Nitro Motor Karbüratörleri
Karburatörler iki çeşittir. Biri Döner ( Rotary) karbüratör; gaz kolu, servo tarafından döndürüldüğünde açılır. Diğeri ise Sürgülü (Slide) karbüratör; sürgü, servo tarafından kolu kaydırarak açılır. Her ikisinin de farklı kullanım amaçları vardır.
Her iki karbüratörde de aracın frenleme esnasında stop etmesini önlemek için bulunan rölanti vidası mevcuttur. Bu vida karbüratör boğazının, motorun minimum devirde de çalışmasını sağlamak amacıyla yeterli karışımın motora gitmesini sağlayacak kadar boğazı açık tutar.
Karbüratörlerde genellikle karışımın ayarlanması için kullanılan 2 iğne bulunur.
HSN High Speed Needle (Yüksek Hız İğnesi)
Yüksek hız ( High Speed Needle / HSN ) iğnesi ile motorun orta ve maksimum hızında motora girecek yakıt / hava oranı ayarlanır. Yüksek hız iğnesinde yapılan ayarlar genellikle motorun genel performansını ve çalışma sıcaklığını belirler.
LSN Low Speed Needle (Düşük Hız İğnesi)
Düşük hız iğnesi ( Low Speed Needle / LSN ) iğnesi ile aracın ilk ve ani gaz tepkisinde nasıl bir hava / yakıt oranı kullanılacağı ayarlanır. İlk kalkış sırasında araç duman atarak yakıta boğuluyor ya da yeterli yakıt alamayarak stop ediyorsa düşük hız iğnesi ayarlanmalıdır.
Nitro Motor Karbüratörü Genel Ayarlama
Ayar vidalarını saat yönünde hareket ettirdiğinizde yakıt karışımı fakirleştirilir. “Fakir” kelimesi ,bir birim yakıt / hava karışımındaki azalan yakıt miktarını tanımlar. Motorun optimum ayarından sonraki fakirlik , motorun daha da performanslı çalışmasını sağlasa da karışımdaki yağ miktarı azalacağından motor aşırı ısınacak ve hararet yapacaktır. Ayrıca tasarlandığı sıcaklık düzeyinin üstünde çalışacak ve ömründen yiyecektir.
ayar vidasını saat yönünün tersine çevirmek yakıt karışımını zenginleştirecektir.
Motor zengin çalışması , verimsiz biçimde çalıştığını ve henüz yakılmamış yakıtı egzozdan dışarı tükürerek atması anlamına gelmektedir. Motor, bu şekilde randımansız çalışacak ve olması gerektiği kadar performans veremeyecektir. Ayrıca yakıt tüketimi de artacaktır.
Zengin karışımda güç düşse bile en azından yağlama durumu yüksek olacağı için motorda aşınma ve ısınma daha az olacaktır. Düzgün ayarlanmış bir motor ömrü boyunca iyi bir performans sergileyecektir.
Katkılarından dolayı Alain SARAFYAN’a teşekkür ederiz.