RC Araba Tavsiyeleri – Ocak 2022

Uzun aralıklarla hazırladığım tavsiye rehberinin yenisiyle karşınızdayım. Gergin ve stresli olduğumuz şu dönemlerden uzaklaşıp RC arabalar ile ilgilenmek isteyenler için bir rehber hazırlamak istedim. Daha önce drift ve touring şaseler ile ilgili tavsiyelerimi paylaşmıştım. O tavsiyeler artık çok eskidiği için bilgileri güncellemek iyi olacaktır.

Her kategoride tavsiyede bulunmam pek mümkün olmayacağı için yaygın olarak kullanılan ve kişisel olarak ilgilendiğim Touring , Drift ve 1/8 Buggy şaselere yer vereceğim. Bunun dışındaki kategorilerle ilgili Discord kanalımızdaki takipçilerimizden destek alabilirsiniz. Discord Kanalımız: discord.gg/wUsKjpP

Bu rehberin yenisi yayımlanana ya da artık geçerli olmadığı yazılana kadar tavsiye ettiğim ürünler bunlar olacaktır. Ürün fiyatları çoğunlukla “Alışveriş Yapılabilecek 5 RC Sitesi” makalesindeki mağazalardan derlenmiştir ve sıfır ürünlerdir. Fakat yaygın olarak satılmayan bazı ürünler için farklı kaynaklardan da fiyat alınmıştır. Fiyatlar yuvarlanmış değerlerdir. Bir kaç dolarlık farklar olabilir.

Drift

Her zaman sürmekten büyük keyif aldığım drift araçları son yıllarda çok gelişti. Artık daha hassas , daha çok ayar imkanına izin veren ve daha doğru araçlara sahibiz. Drift şasesi tavsiyesinde son yılların en çok konuşulan iki markasına yer vereceğiz 3Racing ve Yokomo.

3Racing, son çıkardığı modeli ile uygun fiyatı , geliştirmeye çok açık tasarımı ve görenleri şaşkına çevirecek sürüş performansıyla göz dolduruyor. YD2’nin bir parçasını değiştirip her seferinde yeni bir şase olarak satmaktan sıkılan Yokomo ise , en iyisini arayanları tatmin edecek premium bir şase ile karşımızda.

Uygun FiyatlıÜst Seviye
Şase3Racing Sakura D5RR ya da D5MRYokomo YD-2 SX3
ESCHobbywing XR10 JustockHobbywing XD10 Pro Drift
MotorOnisiki SHURA V2 10.5THobbywing D10 10.5T ya da Yokomo DX1T 10.5T
ServoPowerHD R12Sanwa PGS CL2
GyroPowerHD G1Sanwa SG-02
KumandaSanwa MT-SSanwa M17
KepPandora RCABC Hobby – TeamTetsujin
LastikDS RacingDS Racing
Fiyat560$1585 $
Lipo ve şarj aleti yazının devamında

İlk bakışta aralarında uçurum varmış gibi gözüken bu iki drift aracı aslında aynı pistte tandem drift yapacak kadar iyi bir seviyede. Sakura D5 uygun fiyatlı bir şase olduğu için diğer bileşenleri de ona uygun seçmeye çalıştım. Fakat doğru bir ayar ve sürüş tekniği ile SX3 ile birlikte dahi sürüş yapabilirsiniz. SX3 ise buna karşın yüksek sürüş hassasiyeti ve geniş ayar imkanı ile ön plana çıkacaktır. Ayrıca daha yüksek bir kaliteye sahip olması da keyif arttırıcı bir unsur olacaktır.

1/10 Touring

Yarış severler için en cazip kategorilerden biri olan 1/10 Elektrikli onroad kategorisi, şampiyonluk mücadelelerinin verildiği rekabetçi bir yerdir. Bu nedenle en üst seviye ekipmanlara ihtiyaç duyulur. Fakat bazı kişiler, sadece eğlenceli zaman geçirmek ya da rekabetçi olmayan bir yarışta bulunmak için bu kategoride bir araç alabilir. Listemizde bu konuya da dikkat ettim.

Konu yarış olunca belli kurallar da işe dahil olabilir. Örneğin Stok kategorisinde herkeste aynı motor/ESC olması gibi kurallar vardır. Bu yüzden aşağıdaki tabloyu kuralların daha esnek olduğu Modifiye kategorisine göre hazırladım.

Uygun Fiyatlı (Eğlence)Uygun Fiyatlı (Yarış)Üst Seviye
ŞaseXpress Execute XQ2SXray T4 2021Mugen Seiki MTC2 – Xray X4 2021
ESCHobbywing Quickrun 10BL120Hobbywing XR10 Pro G2Hobbywing XR10 Pro G2S
MotorHobbywing Justock 10.5THobbywing V10 G2 4.5THobbywing V10 G3 4.5T
ServoPowerHD R12PowerHD R12PowerHD S15
KumandaSanwa MT-SSanwa MT44Sanwa M17
TransponderMylaps RC4Mylaps RC4
KepZooRacing / BittydesignZooRacing / BittydesignZooRacing / Bittydesign
Lastik (Asfalt)Matrix 36RMatrix 36RMatrix 36R
Fiyat525$1220$1890$
Lipo ve şarj aleti yazının devamında

Kısa bir tabloya sığamayacak bir konu olsa da touring araçlar genellikle yarış odaklıdır. Bu yüzden bu kategoride üst seviyeye odaklanmanızı ve yarışlara gelmenizi tavsiye edebilirim. Listemizin en tepesinde yer alan Mugen Seiki MTC2 ve Xray X4 bu kategorinin amiral gemileridir. İkisi arasındaki tercih pek çok nedene bağlı olabilir bu yüzden bu tercihi size bırakıyorum. Kişisel yorumum için Discord kanalımıza katılabilirsiniz.

Eğer yarışmak sizin için şu anda uzak bir ihtimalse ya da biraz daha uygun bütçeli bir başlangıç arıyorsanız, Uygun Fiyatlı(yarış) bölümündeki liste size daha uygun olacaktır. Açıkçası buraya hangi şaseyi yazmam gerektiği konusunda çekincelerim var. Xray T4 2021 artık sıfır olarak zor bulunan bir model. Özellikle X4’ün çıkışıyla birlikte şase geometrisi de eski nesil olarak değerlendirilebilir. Yine de ikinci elde uygun bir araç denk gelirse kesinlikle değerlendirilebilir. Diğer bir seçenek ise Uygun Fiyatlı(Yarış) listemizin şasesini MTC2 ya da X4 ile değiştirip geri kalan bileşenleri kullanmak olabilir.

Uygun Fiyatlı(Eğlence) listemiz biraz daha hafta sonu eğlencesi tadında olmalı diye düşündüm. Bu nedenle transponder ve çok güçlü elektronikler koymak istemedim. Xpress XQ2S , plastik malzemelerine rağmen sınıfında çok başarılı olan modellerden biri. Ufak çaplı yarışlara girebilir , arkadaşlarınızla sürerek eğlenebilir ya da boş bir alanda keyifle sürebilirsiniz. Yedek parça fiyatlarının uygun olması ise herhangi bir kırımda cebinizi yakmadan tamir etme imkanı sağlayacaktır. Eğer bu listenin daha uygun fiyatlı olmasını istiyorsanız. Kumandayı Sanwa MX-6 ile de değiştirebilirsiniz.

1/8 Buggy

1/8 Buggyler belki de RC arabalar arasında en çok yönlü araçlardır. Boş bir arazide engebeli zeminin tadını çıkarabilir. Asfaltta hızlı bir sürüş yapabilir ya da yarışlara girebilirsiniz. Böylesine çok yönlü bir araç aldığınız zaman yıllar boyu sıkılmadan kullanabilirsiniz. İyi bakıldığı sürece hep iyi kondisyonda kalabilir. Bu yüzden bence en uzun ömürlü araçlardır.

Aşağıdaki tablo diğerlerinden biraz daha farklı olacak çünkü uygun fiyatlı diyebileceğim şaseler RTR modeller ve RTR modelleri tavsiye etmeyi sevmiyorum. Biraz daha iyisi olsun dediğinizde ise fiyatlar üst seviyeye yaklaştığı için direkt olarak en iyi markalara bakmak daha mantıklı olacaktır. Bu yüzden üst seviye diyebileceğimiz bir liste hazırladım.

ŞaseMugen Seiki MBX8 – Xray XB8
ESCHobbywing XR8 SCT
MotorHobbywing XERUN 4268SD 2200kV
ServoSanwa PGS-CX II
KumandaSanwa MT44
LastikProline
Fiyat1410$
1/8 Buggyler 4S lipo kullanmaktadır. 1 adet lipo için bu bütçeye 100$ civarı eklemeniz gerekebilir.

Kumanda

Önceki tablolarda aslında tavsiye ettiğim kumandalara değindim ama hangi kumandanın neden seçilmesi gerektiği konusuna biraz daha değinmek istiyorum. Tavsiyelerimde genellikle Sanwa kumandaların olma sebebi , her bütçe için iyi bir ürünün olmasıdır. Kontrol hissi giriş seviyesi hariç hepsinde çok iyidir. Alıcıları kolay bulunur , hatta dilerseniz oldukça kaliteli olan yan sanayi alıcılardan alıp uygun bir bütçeyle diğer araçlarınıza da takabilirsiniz.

KumandaTercih SebebiFiyat
Sanwa
MT-S
Uygun fiyatlı olmasına rağmen iyi bir sürüş deneyimi sunabilir. Rekabetçi bir yarışta değilseniz , amacınız sadece eğlence için sürmekse , bütçenizi de zorlamak istemiyorsanız MT-S tercih edebilirsiniz.180$
Sanwa
MT-44
Kumanda mı alacaksınız? MT-44 alın. Her koşulda her yerde ihtiyacınız olan performansı size verecektir. İster evde 1/27 aracınızla dolaşın , ister 1/8 Buggy ile Dünya şampiyonasında yarışın. Fiyat / Performans şampiyonu arıyorsanız aradığınız kumanda MT-44. 250$
Sanwa
M17
En iyisini isteyen için özel bir model. FH5 iletişimi ile ,SXR destekli bir Sanwa servonuz varsa gecikmeyi minimuma indirir. Eğer tur sürenizi bir kaç milisaniye hızlandırmanın peşindeyseniz aradığınız kumanda Sanwa M17’dir.535$

Şarj Aleti

Aracımızın güç merkezi LiPo bataryalar olabilir , fakat lipo bataryaların gerçek performansında çalışmasını sağlayan şey şarj aletleridir. Şarj aleti seçerken de kullanacağımız LiPo bataryalara ve ihtiyaçlarımıza dikkat etmemiz gerekiyor. Günümüzde LiPo şarj aletleri LiPo şarjın da ötesine geçmiş durumda. Servo test , ayarlanabilir DC çıkış , USB portu gibi özellikler de bu seçim kriterinde dikkat ettiğim nokta oldu. Sadece şarj aleti olarak bakıldığında belki çok daha iyi marka ve modeller olacaktır (bkz: iCharger). Fakat bu listede masanıza koyulabilecek yeterli kalitede ve olabilecek çoğu özellikleri barındıran modeller tercih ettim.

Bu yazıda yer alan 1/10 araçlar 2S (7.4v) batarya kullanıyor. Kapasiteleri (mAh) ise 4000mAh ile 8000mAh arasında değişebilmekte. Yani bu listedeki 1/10 araçlarımızı 1C değerinde şarj edebilmek için 2S LiPo’ya 8 amper civarı şarj akımı verebilecek minimum 100-150 wattlık şarj aletlerine ihtiyacımız var.

Listemizdeki 1/8 kategorisi için de benzer bir durum söz konusu. Fakat 1/8 Buggyler 2S yerine 4S batarya kullandığı için yüksek watt değerine ihtiyaç duymaktayız. Bu nedenle 4S LiPo kullanıcılarının minimum 200watt şarj aletlerine bakmasını tavsiye ediyorum.

Şarj AletiTercih SebebiFiyat
ToolkitRC M7Ucuz , güçlü ve özellikli. Bu şarj aletini anlatan en iyi üç kelime bunlar olacaktır. 2S ve 3S Lipo kullanıcıları için tavsiye ettiğim M7, 150Watt güce 10Amper şarj akımına , ayarlanabilir DC güç çıkışına , servo test portuna ve USB çıkışa sahip. Sadece pili bağladığınızda açılıp hücre voltajlarını gösterebilmesi sayesinde sizi LiPo checker taşıma zahmetinden de kurtarabiliyor. Tek dezavantajı ise balans akımının düşük olması sebebiyle balans işleminin uzun sürebilmesi. 40$
ISDT Air8 ISDT Q8’in yerine gelen Air8, kablosuz teknolojilerle ön plana çıkan bir model. Telefondan kontrol, LiPo cycle takibi vs. Fakat bu şarj aletinin asıl gücü donanımda. 500 watt 20 amper. Bu nedenle Air8 ‘i özellikle 4S ve çok yüksek kapasiteli 3S kullanıcıları için tavsiye edebilirim.60$
ToolkitRC M6DACFiyat / performans dengesi ile ön plana çıkan markalar, üst seviye ürünleri genelde geri plana atar. Fakat ToolkitRC, çok ilgi çekici bir ürüne sahip. M6DAC modeli 200W dahili güç kaynağına(AC) , 700W DC güç girişine ve iki adet şarj portuna sahip. Bu sayede 2 x 15A @350W şarj gücü elde edilebiliyor. Buna ek olarak DC güç çıkışı ve 65W USB Type-C çıkışa da sahip. Güç , pratiklik ve özellik bakımından şu an en çok ilgi çekici ürün bu diyebilirim.150$
ISDT K4Standart bir RC kullanıcısı için bence fazla güçlü bir model olsa da ihtiyaç dahilinde alınabilecek K4, DC güç girişi ile beslendiğinde 2 x 600W çıkış alınabilen bir şarj aleti. Dahili olarak 400W lık bir güç kaynağına sahip olsa da gerçek gücünü almak için çok güçlü DC güç kaynaklarına sahip olmak gerekiyor. Özellikle sürekli 6s / 8s LiPo kullanan kişiler için uygun olabilecek bir model. 210$

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.