Setup İstasyonu

RC Model arabalarınızın ince ayarlarını yapmanızın yolu.

Setup İstasyonu Rc model araçlarımızın ayarlarını belli ölçülerde ve simetrik olarak yapabilmemiz çok önemlidir, bazı ayarlar vardır ki bunlar bir birlerini etkilemekte ve ilişkili olarak çalışmak durumundadırlar. Bu ayarlara örnek vermemiz gerekir ise bu Kamber ve  yükseklik gibidir. Kamber, Caster, Toe gibi ayarları Setup Station yani Kurulum İstasyonu ile daha doğru ve net kesinlikte yapılabilmektedir. Setup istasyonları en çok touring araç yarışçıları tarafından sıklık ile kullanılsa da drift, offroad araçlarının da buna ihtiyacı mevcuttur.

Setup İstasyonu

Ne Farkı Var?

Setup istasyonunun en büyük farkı modelcilere; dengeli, belli bir birimde ayarları yapmanızı sağlamasıdır. Göz kararı veya uydurma aletler ile yapacağınız ayarlar simetrik olmayacak. Bir noktada kendini mutlaka belli edecektir, özellikle TOE ayarını yapmak için çok gereklidir. Toe ayarını yaparken yapabileceğiniz bir hata aracınızın tüm gidişatını etkileyecektir.

Setup İstasyonu

Setup İstasyonu Seçimi Nasıl Olmalı

İstasyon seçimi yaparken öncelikle, o markayı kullanan kişilerden görüş alınmalı daha sonrasında ise detaylı olarak ürün incelenmelidir. Ürünün rulman yapısı, vida mekanizmaları zaten kalite olarak da kendini belli edecektir. Seçim  sırasında en önemli husus ise, ayarı yaptıktan sonra setup istasyondan çıkardığınız aracı her hangi bir darbe almadan, ya da uzun süre koşturmadan tekrar bağladığınızda ayarların yani ölçülerin şaşıp şaşmadığı. Kaza yapmayan, ya da bir yarış süresi tüm performans koşmayan bir araçta her hangi bir fiziksel değişim meydana getirmediğiniz sürece bu farkın olmaması gerekmektedir.

Setup İstasyonu Araç Farkları

Setup istasyonunda yakıtlı – elektrikli gibi bir ayrım söz konusu değildir, ayrım sadece aracın ölçeği ile alakalıdır.

Setup İstasyonu

Setup İstasyonu Nasıl Kullanılır

Kullanabilmek için öncelikle hangi parçalardan oluştuğunu ve bu parçaların ne işe yaradığını öğrenmemiz gerekmektedir. Bunun için aşağıda parçalar ve kullanım amaçları listelenmiştir.

  • Caster Blokları: Aracın hem setup istasyonunda asılı durmasını hemde caster açısını görmemizi sağlamaktadır. Caster blokları araca teker bağlantı noktası olan hex kısmından takılır.
  • Kamber Blokları: Aracın kamber açısını pozitif ya da negatif olarak ölçmemizi sağlar. Üzerinde her birim için bir çentik bulunur. Bu parçada Caster bloklarına montajlanarak görevini yerine getirir.
  • Toe Cetvetli: Aracın Toe açısını ölçmek amacı ile kullanılır, üzerinde ki yuvaya caster bloklarının çıkıntıları oturtulur ve bu şekilde ölçüm işlemi yapılır.
  • Nuts: Bunlarda caster bloklarını lastik gibi hexlere sabitleme yapmamızı sağlayan somunlardır.

Setup istasyonunun parçalarını öğrendikten sonra aracı üzerine oturtmadan önce aracın bataryasını takmamız gerekiyor. Bataryayı takmadan bu ayarları yaparsak, batarya takıldığında ayarlarda kayma, bozulma meydana gelecek ve aracın simetrisi bozularak kötü sonuçlara yol açacaktır. Toe ayarını yaparken de aracın elektronik sistemi açık ve trimleri sıfırlanmış olmalıdır. (Sub Trim sıfırlanmaya bilir, çünkü sub trim ile trim farklı görevleri vardır.)

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.