Diferansiyel Nedir?
RC model arabaların en önemli parçalarından biri olan diferansiyelin sağlıklı çalışması ve görevini düzgünce yerine getirebilmesi için iç parçalarına bakım yapmamız gerekmektedir. Öncelikle diferansiyelin çalışma mantığını ve görevini anlamalıyız ki, bakım yaparken de neler gerekebileceğini tahmin edebilelim. Diferansiyelin görevi ; virajlarda aracın tekerlerinin farklı hızlarda dönmesini sağlamaktır. RC model arabalarda da, günlük kullandığımız 1:1 araçlarda da diferansiyel mantığı ve yapısı çok benzerdir.
Bizim konumuz ise RC model araba diferansiyelleridir. Bu parçalar diferansiyel kutusu ve birbirini karşılayan dişlilerden oluşmaktadır. Burada gizli kahraman olarak ise silikon yağımız bulunmaktadır. Silikon yağın yoğunluğu, yani kalınlığı diferansiyelin karakterini belirlemektedir.
Rc Diferansiyel Parçaları
- Konik Dişli (Bevel Gear 2 adet bulunur ve bunlar diğerlerine oranla büyüktürler)
- Uydu Dişli (Satellite Gear 4 adet bulunur ve küçüktürler)
- Çapraz Tutucu Pim Satellite Gear yani uydu dişlileri üzerine yerleştirdiğimiz parçaları tutan “+” şeklinde ki parça.
- Diğer parçalar; 2 adet rulman, sızdırmazlık contaları, büyük o-ring, gasket, pullar, vidalar ve silikon yağdan oluşmaktadır.
Silikon Diferansiyel Yağları Nedir ve Ne İşe Yararlar
Silikon diferansiyel yağları , diferansiyelin görevini yerine getirmesi için kullanılan bir yağdır. Diferansiyelin dönüşü sırasında, dişlilerin çevresini saran yağ, dişlilerin hareketini yavaşlatarak bir direnç yaratır. Bu direnç diferansiyelin sertliğini belirler. İnce silikon yağ kullanıldığında diferansiyelin direnci düşük olurken, kalın yağda ise yüksek bir direnç ile karşılaşılır.
Rc Diferansiyel Yağ Çeşitleri Nelerdir ve Neye Göre Seçilirler
Rc model araçların diferansiyellerinde kullanılan yağ silikon yağdır. Bu yağın sınıflandırılması ise yoğunluğuna yani akışkanlığına göre CST veya WT değerleri ile belirtilmektedir. Bu değerlerin ikisi arasında farklar vardır (metrik ve inç sistemi gibi). Yağın akışkanlığı seçilirken kullanılacağı aracın yapısı ve türü dikkate alınmalıdır. Aşağıdaki tabloda 1:8 ölçeğindeki buggy araç ile onroad sınıfı GT aracın diferansiyel yağlarının karşılaştırmasına bakabiliriz.
DİFERANSİYEL | 1:8 BUGGY | 1:8 ONROAD GT |
---|---|---|
ÖN | 5.000CST | 300.000CST |
ORTA | 5.000CST | 300.000CST |
ARKA | 3.000CST | 60.000CST |
Yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere, off-road aracın diferansiyel yağları daha akışkan olup, arazi şartları için daha yüksek performans sağlamaktadır. On-road da ise bu yağ oranları daha yüksek ve yoğundur. Böylece pistte alçak ve hızlı giden araç, virajlarda da yüksek performansı yakalayabilecektir. Fakat bu değerler farklı tür arabalarda ve farklı ortamlarda değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle doğru yağı seçmek için mutlaka fabrikanın ve kullanıcıların önerdiği değerlere dikkat edin.
RC Diferansiyel Bakımı ve Yağ Değişimi
RC diferansiyeli yerinden çıkarıldıktan sonra önce sağ ve sol kısmında bulunan rulman kapakları ve rulmanları yerinden çıkarılır. Rulmanları temizleyip herhangi bir kırık, çatlama gibi bir durum söz konusu mu diye görsel kontrolleri gerçekleştiririz. Mevcut bir hasar tespiti yaparsak, o rulmanı aynı veya daha üst standartlarda bir rulman ile değiştirmemiz gerekmektedir.
Görsel Kontrol, Temizlik ve Söküm
Diferansiyel kutusuna geçtiğimizde ise önce var olan tüm toz ve kiri temizleyip kutunun dışını ve üzerindeki dişleri görsel olarak kontrol eder, hasar olup olmadığına bakarız. Dış tarafta işimiz bittikten sonra diferansiyel kutusunu sökeriz. RC diferansiyel bakımında ikinci önemli kısım bu kutunun içerisindeki dişliler ve yağdır. Diferansiyel kutusundaki yağı kolay bir şekilde boşaltabilmek için önce içerideki 4 küçük dişliyi ve onu tutan “+” şeklinde ki parçayı dışarı almak gerekmektedir. Ardından diferansiyelin içerisindeki yağ tamamen boşaltılabilir. Küçük dişlileri de dışarı aldıktan sonra sıra iki büyük dişliye geliyor. Bunları alttan hafifçe kastırarak yerlerinden çıkartabilirsiniz. Daha sonra pimleri de çıkartıp, şaft soketlerini yerinden çıkarıyoruz. Bu işlemden sonra diferansiyel kutusundaki küçük o-ringler de serbest kalıyor ve onları da temizlemek, yağlamak için dışarı alıyoruz. Eski o-ring ve gasketi yerinden aldıktan sonra bu parçalarda eskime ya da deformasyon varsa mutlaka yenisi ile değiştirilmelidir. Aksi takdirde yağ kaçaklarına neden olabilir.
RC Diferansiyel kutusunun parçaları tamamen söküldükten sonra tüm parçaları eski yağ kalıntılarından ve sürtünme dolayısı ile oluşan minik talaşlar parçalarından temizliyoruz. Daha sonra diferansiyel kutusunu toplamanız gerekmektedir.
İlk önce çıkardığımız küçük o-ringleri yağlayarak yerlerine yerleştiriyoruz. O-ringler yerine yerleştirildikten sonra yağlanmalıdır. Çünkü silikon yağ ile temas ettikten sonra şişmeye ve yerine tam olarak oturmaya başlar. Daha sonra ise şaft soketlerini yerlerine yerleştirip, büyük dişli parçalarını da yerine oturtuyoruz. Sıra küçük dişlilere geliyor bu dişlileri “+” şeklinde bağlantı parçasına takıyoruz ve bu parçayı diferansiyel kutusunun içerisine oturtuyoruz.
RC Diferansiyel Yağ Doldurma
Diferansiyel kutusunun iç kısmını tamamladıktan sonra sıra silikon yağın doldurulmasına geliyor. Yağ dolumu göz kararı ya da hassas tartı ile yapılabilir. Eğer kitapçığınızda “yağ dolumunda tavsiye edilen ağırlık … kadardır” gibi bir yazı varsa o kadar yağ koymanız en iyisi olacaktır. Yağı kitapçıkta belirtildiği kadar doldurduktan sonra, diferansiyel kutusunun büyük o-ringini ve gasketini yerleştirerek kutuyu vida delikleri ve işaret pimi denk gelecek şekilde kapatıyoruz. Kutu üzerindeki vidaları doğru bir şekilde sıkmak için mutlaka çapraz sıralama ile sıkıyoruz. Bu işlemden sonra arabanızın diferansiyel bakımı ve yağ yenilemesi tamamlanmış oluyor.