Hepimizin hayalini süsleyen o güzel arabalara belki sahipsiniz , belki de hayatınız boyunca hayal olarak kalacak. Fakat modelciliğin büyüsü sayesinde hangi tarafta olursanız olun eğer bir şekilde bu yazıyı okumaya başladıysanız modelciliğin en güzel yönlerinden biriyle tanışmak üzeresiniz.
“Model araba dünyasının en göz alıcı yönü nedir?” diye sorsanız , cevabım kesinlikle drift olurdu. Biraz düşünün Silvia S15 , AE86 , RX7 , 350z gibi arabalarla drift yapıyorsunuz. Üzerinde saatlerinizi – gecelerinizi harcayarak hazırladığınız arabanız drift pistinin kenarında duruyor. Arkada hızlı bir müzik, çevrede gözleri arabaya dikmiş heyecanlı bir kalabalık. O sırada kumandayı elinize alıyor ve başlangıç noktasına geliyorsunuz. Pisti şöyle bir gözden geçirip basıyorsunuz gaza. Seyirciler ayağa kalkmış ilk viraja girişinizi izliyor. Kontra verip gaza yüklenmenizle birlikte motor çığlık çığlığa en üst devire çıkıyor. İşte o sırada coşkulu kalabalık ….
Evet. Konu arabalar olunca kendimi biraz fazla kaptırabiliyorum ama bu anlattığımda gerçekçilik payının olduğunu söylemem gerekir. Arabanızı sürmeye başladığınızda kendinizi gerçekten Formula Driftte yarışan bir pilot gibi hissetmeniz normal. Hele bir de açık bir alanda iseniz ve çevrenizde meraklı gözlerle bakan insanlar varsa… İşte o zaman çok daha keyifli bir hal alıyor.
Nedir bu RC Drift?
En basit tanımı ile 1/10 ölçekli drift için özel olarak tasarlanmış elektrikli arabalarla yapılan bir drift türüdür. Bana göre RC dünyasında en çok yanlış anlaşılan türlerden biri de budur. Pek çok kişi sadece yol tutuşunu azaltan plastik lastikler takarak her arabanın drift yapabileceğini düşünür. Bu yazıda bunun böyle olmadığını , şasi türlerini ve yapılan ayarları 3 ayrı yazı olarak paylaşacağım.
Şasi Seçimi
RC drift arabalarının geçmişine bakacak olursak drift için özel bir şasi türü yoktu, genelde touring araçlarına çeşitli modifiyeler yapılarak drift yapılırdı. Zamanla driftin inceliklerini öğrenen pek çok marka sadece bu iş için özel şasiler üretmeye başladı. Bu şasiler ilk başta 4 çeker (AWD) olarak başladı ve zamanla gerçekçilik hissiyatını arttırmak amacı ile arka itiş (RWD) şasiler üretilmeye başlandı. Günümüzde en gerçekçi drift deneyimini sunan arabalar arka itiş olanlarıdır. Bundan anlayacağımız üzere RC drift dünyası ikiye bölünmüş durumda 4çeker ya da arka itiş… Bu durumun detaylarına “Drift için AWD mi RWD mi?” isimli yazımda değinmiştim.
Kullanacağımız şasiyi seçmek için karar vermemiz gereken ilk şey AWD mi RWD mi olacağı. Bu kararı vermek bence aslında oldukça kolay. Gerçek bir drift arabasına baktığımızda çok büyük kısmının arka itiş (RWD) olduğunu görmekteyiz. Bu nedenle RC driftte de RWD şasilerin hem sürüş hem de görünüş açısından daha gerçekçi olduğunu söylemek mümkün. AWD şasilerin daha kolay kullanıldığını söyleyen pek çok kişiye de denk geliyoruz. Uzun sürelerce iki türü de kullanmış biri olarak bu yoruma katıldığım pek söylenemez. RWD şasilere tam olarak istediğiniz hamleleri yaptırmak daha kolaydır. Sürüş teknikleri gerçeğe daha çok benzer. Her şeyde olduğu gibi bu da zaman ve pratik gerektirir. Bu nedenle RWD arabaların daha rahat kullanıldığını söyleyebilirim. Bu yazı serisinin devamını da bu şasiler üzerinden gideceğim.
Ağırlık Dengesi
Piyasaya baktığımızda pek çok marka ve pek çok model şasi görüyoruz. Eğer bu şasilere tek tek değinirsem bu konu sayfalarca sürecektir. Bu yazıda herhangi bir marka tavsiyesi vermek istemiyorum ama konuyu daha kolay ve anlaşılır kılmak için model çeşitliliği en fazla olan MST markası üzerinden gideceğim. Şasi üzerindeki ağırlık dengesini etkileyen en büyük şey motor yerleşimidir. Tam olarak hangisinin sizin için en iyisi olduğuna karar vermek anca deneyerek görebileceğiniz bir durumdur. İsterseniz sürüşteki farkına kısaca göz atalım.
Arka Motor (MST RRX-D) :
Motor, süspansiyon kulesinin arkasına yerleştirilmiştir. Bu motor yerleşiminde arka yol tutuşu çok fazla olacağı için yol tutuşunun az olduğu zeminlerde kullanmak daha kolay olacaktır. Arka motorlu araçlar genellikle uzun virajlara sahip, yüksek hızda drift yapılan pistlerde tercih edilir.
Orta-Arka Motor (MST RMX 2.0 S):
Motor, arka süspansiyon kulesinin önüne yerleştirilmiştir. Bu yerleşim son yıllarda en çok tercih edilenlerden biridir. Tandem drift sırasında stabilitesini en az bozan ve çizgiyi en rahat tutturan şasiler bunlardır. Ağırlık transferi ile drifte başlamak daha kolaydır. Genelde kolay bir sürüş ve yeni başlayanlar için idealdir. Ülkemizde drift etkinliği pek olmasa da yurtdışında 3-5 kişi ile tandem drift yapan pek çok kullanıcıda bu tür şasiler görmeniz yüksek ihtimaldir. Eğer bir kaç arkadaş hafta sonları buluşup güzel kepler ile tandem driftin keyfine varırken biraz daha rahat bir sürüşe sahip olmak istiyorsanız. Bu tür şasilere bir göz atın derim.
Ön Motor (MST FXX-D S):
Motor yerleşimi ön kulenin altına dikey olarak yerleştirilmiştir. Arka itiş drifti en gerçekçi şekilde yapmak isteyenler için bire birdir. Şasinin arkası daha hafif olduğu için biraz daha kıvraktır. Bu nedenle ince ayarlanmış bir setup ve bol bol pratiğe ihtiyaç vardır. RC drift için en gerçekçi ve ileri seviye diyebileceğimiz tür budur. Bu nedenle arabalarla arası iyi olan ve sürüş becerisini geliştirmek için uğraşmaktan çekinmeyenlere tavsiye edebileceğim bir şasi türüdür.
Opsiyon parçalar gerekli mi?
Hayır. Aslında piyasadaki pek çok drift şasisi zaten ihtiyacınız olan ayarlara imkan veriyor. Bu sebeple opsiyon parçalar pek gerekli sayılmaz. Fakat bazı opsiyonlar farklı ayar imkanları getirebilmektedir. Bana kalırsa şasiyi standart hali ile alıp kullandıkça ihtiyaç olursa opsiyon parçalara yönelmek daha doğru bir seçenek olacaktır. Alım sırasında opsiyonlu olarak satılan şasileri tercih etmek tamamen sizin bu hobi için ayıracağınız bütçeye bağlıdır.
Şasi seçimimizi etkileyecek en temel konuları RWD ya da AWD olması , motor konumu ve opsiyon parçalar olarak sıralayabilirim. RC Drift Dersleri’nin bir sonraki yazısı bu şasilerin nasıl ayarlanacağı ve bu ayarların sürüşe nasıl bir etkisi olacağı üzerine olacak. “RC Drift Dersleri” serisinde görmek istediğiniz başka konular varsa yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.
Sonraki yazı: RC Drift Dersleri #2 : Setup Rehberi