Rc Model Başlangıç Rehberi – Touring Sınıfı

Hızlı bir araç istiyorsunuz ve nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Rc model hobisine yeni başlayan rehberi tam da bu iş için oluşturuldu.

Madem ki sorunuz bu o zaman neler yapabileceğimizi ve bu aracı seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğine bir bakalım.

Daha detaylı RC MODEL ARABA REHBERİ için tıklayabilirsiniz..

Yeni başladığınız veya başlayacağınız bir hobi olan rc model araba dünyasının hızlı çocukları touring araçları hakkında bilmeniz ve öğrenmeniz gereken bazı bilgiler bulunmaktadır, bunları da yeni başlayan rehberi isimli bu yazımızda okuyup öğrenebileceksiniz.

Öncelikle Touring sınıfı rc modeller, hız araçlarını kapsayan sınıftır, bu sınıfın amacı pistte yarışmak ve hızlı olmaktır. Touring sınıfı araçların ulaşabileceği hızlar çok yüksektir ve bunu ayarlamak tamamen sizlerin elindedir.

Bunu bir nevi DTM yarışları gibi de düşünebilirsiniz. Touring araçlarda araç gövdesini veya farklı noktalarını süsleme işlemi yapılmamaktadır, çünkü hızlı bir pistte bu size ekstra ağırlık, denge kaybı, aerodinamik olumsuzluk yaşatacaktır. En ufak bir kazada ise tüm süsler size sorun yaratabilir.

Touring Araç

Seçim yapmadan siz yeni başlayanların mutlaka şu kararı almış olmanız gerekiyor; “Ben pist odaklı bir yarış arabası istiyorum”.  Yeni başlayanların çoğu touring arabaları anlayamayabilir. Bu arabalar, drift araçlarının aksine hız için oluşturulmuş ve buna göre ayarlanmıştır. Özellikle pist yarışları için tasarlanmış olup yüksek hızlara ulaşmaktadırlar. İki çeşit güç aktarma sistemi kullanılmaktadır. Bu sistemler şaft ve kayış aktarma sistemidir. Yeni başlayan veya başlayacakların bilmesi gereken diğer bir konu ise Touring için oluşturulmuş araçlar ile drift yapılamayacağı; drift için dizayn edilip, hazırlanmış olan araçlar ile de touring araçlar gibi hız yapılamayacağıdır.

xraynt1

Touring Seçerken

Touring araç seçimi sırasında yapılan en büyük hatalardan biri de hem drift hem hız istemektir. İkisi arasındaki fark sadece kullanılan lastikler değildir. İkisini bir arada istemek keyfi almanızı engelleyeceği gibi araçlarınızda da zararlara sebep olabilir. Araç seçimi yaparken eğer hedefiniz aracı pistte kullanmak ise detaylı ayar imkanı sunan bir araç seçmektir. Ne yazık ki piyasada RTR olarak bilinen hazır araçlarda ihtiyaç duyacağınız bu ayarlar mevcut değildir. Bu nedenle sadece yarışa uygun şasiler üreten Xray, Serpent , Mugen , 3Racing , Tamiya TRF , VBC gibi markaların şasilerini tercih etmek gerekir.

Maltepe Tayfası

Kayış mı Şaft mı

Yeni başlayan rc model araba meraklılarının kafasında ki sorulardan biri de şaft aktarma mı kayış aktarma mı olayıdır. Kayış aktarma kullanmak model araç için daha iyidir, çünkü hareketi aktarım sırasında şaftta ki gibi güç kaybı oluşmamaktadır.

differansiyel

Diferansiyel

Touring Rc Model sınıfında en çok tercih edilen ölçek 1:10 dur. Bu ,yakıtlı ve elektrikli araç türlerinin ikisinde de geçerlidir. Elektrikli arabaların ön diferansiyeli solid (kilitli), arkada ise gear (açık-dişli) differansiyeldir. Nitrolu modeller de ise önde ve arkada gear(açık-dişli) differansiyel kullanılmaktadır. Fakat isteğe bağlı olarak ön differansiyel olarak oneway ya da solid kullanılabilmektedir.

Gövde – Kep – Kaporta

Touring araçlarda kullanılan keplerde (gövde – kaporta) drift araçlarının aksine, görüntüden çok aracın yol tutuşu için seçilmektedir. Çünkü bu araçların yol tutuşunu etkileyen faktörlerden biri de keplerin aerodinamiği ve arkalarında yer alan kanatlarıdır. Kepi zarar görmüş, yamulmuş  veya arka kanadı kopmuş bir aracın yol tutuşunun bozulduğunu sağ sola dengesiz hareketler yapmaya başladığını gözlemleyebilirsiniz. Bu nedenle sürüş yapılacak piste uygun kep seçimi touring sınıfı araçlar için çok önemlidir. Örneğin , düzlüğü az ve çok virajlı bir pistte sürüş yapılacaksa arka tutunmanın az olduğu ve ön tutunmanın fazla olduğu kepler tercih edilmelidir. Bu konuda 1/10 EP Touring Kepleri ve Özellikleri isimli yazımıza göz atabilirsiniz.

rc race

Genel Yapı

Touring araçların genel yapısından bahsedecek olursak profesyonel şasilerin elektrikli versiyonlarında karbon fiber alt şasi, alçaltılmış ve ortaya yaklaştırılmış ağırlık merkezi bulunmaktadır. Genel olarak alüminyum , karbon ve plastik malzemeler kullanılmaktadır. Diferansiyel , yönlendirme sistemi ve motorun bağlanacağı bölümler stabil olması için alümünyumdan üretilmişken, esnemesi gereken alt ve üst şasi karbondan üretilmiştir. Nitro yakıtlı araçlarda ise genel yapı aynı olsa da alt şasi alüminyum – çelik türevi malzemelerden üretilmektedir.

xrayt4chassis

Yukarıda ki resimde görüldüğü üzere Xray T4’de Carbon Fiber malzemeden yapılmış alt şase kullanılmaktadır. Bu araç bu şase ile Dünya çapında başarılar kazanmıştır. Fakat opsiyon olarak alüminyum şase seçeneği de bulunmaktadır.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.