Günden güne gelişen RC Drift camiasında, üreticiler ve kullanıcılar artık AWD (4 çeker) araçları bir kenara bırakıp, RWD (arkadan itiş) araçlara yönelmekte. RWD’ ye başlayan sürücülerin genellikle şasi seçiminde zorlandıklarını fark ettik. Bu yazımızda, sizlere başlangıç için en ideal iki RWD Drift şasisinin incelemelerini paylaşacağız.
İnceleyeceğimiz şasiler 170 ila 200 dolar bandında olup, biri MST markasının RMX 2.0s şasisi ve diğeri ise Yokomo markasının YD-2 şasisinin ”E” versiyonu olacaktır. Kısaca iki şasiden de bahsedecek olursak şasi ağırlık dağılımları aynı, arka-orta motorlu, giriş seviyesi şasilerdir. Her iki şasinin de bolca yedeği ve çeşitli modifikasyonları mevcut olup, iki marka da ilerleyen zamanlarda kendinizi geliştirdiğinizde, sizlere bolca yükseltme seçeneği sunmaktadır.
MST RMX 2.0S
Max Speed Technology markasının daha önce çıkartmış olduğu AWD/RWD sürüş sistemine sahip, yeni çıkan versiyonu ile çok da alakası olmayan, kayış aktarmalı RMX-D modelinin, yeniden RWD drifte odaklı işlenmiş halidir.
RMX 2.0S Şasi Yapısı ve Tasarım notları
Genel şasi geometrisine bakacak olursak, ana gövdede yer verilen güçlendirme ve soğutma kanallarını görmekteyiz. Bu soğutma kanalları drift sırasında aracın içine hava girişini sağlamaktadır. Şasi yerleşimi, rakibi YD-2E ile neredeyse aynı olup, ağırlık merkezi orta-arkada konumlandırılmıştır.
Aktarma organlarına bakacak olursak, moturun hareketi spur dişlisi yardımıyla mil üzerindeki konik dişliler ile diferansiyele aktarılmaktadır. MST RMX 2.0S, kutudan Ball Diff ile çıkmaktadır. Bu diferansiyelin kilitlenme oranı kullanış stiline göre tek bir vida ile ayarlanabilmekte.
Ayrıca sürüş tarzınıza göre ağırlık merkezini değiştirebilmek için, motor mount alt ve üst motor konumu olarak iki ayrı şekilde kullanılabilmekte. Motor yukarda iken şasi daha agresif bir hal alıyor. Daha sakin bir sürüş için yeni başlayanlara motoru aşağı konumda kullanmalarını tavsiye ediyoruz.
Bir başka dikkat çeken unsur ise shorty ve normal boy piller için değiştirilebilen batarya tutucularının olması. Bu ayar seçeneği MST markasının diğer şasilerinde sıkça görülen birşey olmadığı için, gayet gerekli ve yerinde bir güncelleme olmuş diyebiliriz.
Ön tarafa doğru geldiğimizde iki farklı konumda kullanılabilme imkanı sunan servoyu ve steeringi görüyoruz. Şaside ağırlık dağılımını değiştirip kendi sürüş tarzınıza uygun hale getirebilmek için servoyu ister ön tarafa yakın yatay şekilde, isterseniz de arka tarafa doğru yan ve yatay şekilde kullanabiliyorsunuz. Servoyu arkaya alabilmek için şasi üzerinde ekstra delikler bulunuyorken, steering üzerinde de açısı değiştirilebilen servo saverı (yeşil ile gösterilmiş) görmekteyiz.
Son güncelleme olarak kolay ayarlanabilen steering merkezi de bir önceki MST modellerinin karmaşık ackerman sorununu ortadan kaldırmış gibi görünüyor. Steering merkezi sökülüp tam tersi yönüne çevrilerek, ackerman açısında kolayca ayarlama yapılabiliyor.
RMX 2.0S Malzeme Kalitesi
Kesinlikle söyleyebiliriz ki, ucuz markalar ile parça kalitesi olarak aralarında dağlar kadar fark var. Gerek plastiğin hissiyatı, gerekse fabrikasyon aluminyum gelen parçaların ışıltısı ve ağırlığı, kesinlikle araç üzerinde çalışıldığını size hissettiriyor.
Tasarım Notları
- Motor isteğe bağlı yukarı veya aşağı alınabiliyor.
- Şasi dağılımı 40/60 ideal oranda.
- Pil tutucu iki farklı pil tipi için ayarlanabiliyor.
- Şasi ayar seçenekleri bol, fakat bazı ufak ayarlamalar için mod almak gerekiyor.
- Ters çevrildiğinde, tek hamlede ayarlanabilen steering merkezi ackerman ayarında büyük kolaylık sağlıyor.
- Fabrikasyon olarak ayarlanabilir ball diferansiyel ile geliyor.
- Kullanıcılarına değiştirilebilir servo konumu sunuyor.
Yokomo YD-2E
Daha öncesinde AWD şasi ve RWD dönüşüm kitleri üretmekte olan Yokomo, YD-2′ yi ilk piyasaya sürdüğü zaman RC dünyasında büyük bir şok yaratmıştı. Şasi Yokomo tarafından RWD drifte odaklı olarak üretilen ilk şasi idi. YD-2′ den sonra çıkan YD-2E, steering kısmındaki iyileştirmeler ile birlikte gelmekte.
İlk çıkan versiyonda lower arm uzun olduğundan dolayı, knuckle lower arma takılıp dönüşlerde sıkıntı yaratıyordu. E versiyonunda bu sorun kısa lower arm ile çözülmüş durumda.
YD-2E Şasi Yapısı ve Tasarım Notları
Şasi kurulumu ve elektronik yerleşimi fabrikasyon kurulumu olarak 40/60 ağırlık dağılımını vermektedir. Motor arka-ortada, aktarım dişlilerinin hemen altında sabit poziyonda durmakta. Motoru yukarı almak için ise ekstra mod parçası almak gerekmektedir.
Yokomo YD-2E’ de de motordan alınan güç RMX’ te görmüş olduğumuz gibi benzer bir dişli kutusu içinde, ikisi birbiriyle aynı 3 adet dişli ile diferansiyele aktarılmaktadır. Diferansiyel olarak Yokomo YD-2E ile beraber kutudan ne yazık ki gear diff çıkmaktadır. Diferansiyelin kilitlenme oranını silikon yağ ile ayarlamak dumunda kalıyorsunuz. Kit içerisinde diferansiyel yağı olarak 10000cst silikon yağ gelmekte.
Yokomo da kullanıcılarına hem shorty hem normal boy piller ile kullanım imkanı sunmaktadır. Kutudan çıkan iki farklı boyuttaki pil tutucu sayesinde tek yapmanız gereken, aracınızda kullanacağınız pile uygun olan pil kapağını takmak oluyor.
Diğer şasilerden farklı olarak Yokomo YD-2E’ de steering sistemi, ön bulkheadlerin arasına konumlandırılmakta. Hemen arkasında servo, ortada yatay bir şekilde durmaktadır. Steering ve knuckle üzerinde farklı ackerman ayarları için bir çok delik mevcut olup sürüş tarzınıza en uygun ackerman açısı rahatça ayarlanabilmektedir.
Upper arm kısmında ise pullarla oynayarak caster ayarı kolayca istenildiği gibi ayarlanabiliyor. Body roll için ön tarafta upper arm kısmında damper kulesi ve bulkhead üzerindeki parçada dört farklı ayar seçeneği bulunuyor. Arka tarafta ise body roll için damper kulesi üzerinde üç farklı ayar deliği, hubda ise beş farklı ayar deliği mevcut.
YD-2E Malzeme Kalitesi
Rakibi gibi, ucuz şasilerde kullanılanın aksine, çok kaliteli plastikler sunmaktalar. Uzun süredir RC içinde olan ve yarışlardaki başarıları ile kendini kanıtlayan Yokomo, YD-2E ile kalitesini tekrar bizlere göstermiş durumda.
Tasarm Notları
- Şasi dağılımı 40/60 ideal oranda.
- Kullanıcılarına iki farklı pil türü ile kullanabilme imkanı sunuyor.
- Kit ile beraber ağırlık dağılımını değiştirmek için bir küçük (yaklaşık 10gr), bir büyük (yaklaşık 30gr) iki adet difüzör geliyor.
- Bir çok ayar olanağı sunsa da, daha detaylı ayar yapmak istenirse eğer mod parçaları almak gerekebiliyor.
- Esc konum olarak tam ortaya, sağa-sola ya da en arkaya difüzör üzerine alınabiliyor. Bu sayede ağırlık dağılımı kolayca değiştirilebiliyor.
Sonuç
Sonuç olarak, her iki şasi de başlangıç için herkes tarafından kabul görmüş, drifte giriş aşamasında, kullanıcıya yeterince seçenek sunmaktadır. Şasilerin belirgin özellikleri sürüşe etki ettiği gibi, kullanıcının da sürüşte etkisi çok yüksek olduğundan, sürüşleri hakkında kesin bir anlatım yapamayız. Çünkü her kullanıcının sürüş stili farklıdır.
Artılarına ve eksilerine bakarak kendinize göre şasi seçimi yapmalısınız. Kendinize en uygunu seçmek yine sizlere kalmış. Seçiminiz ne olursa olsun bu şasilere verdiğiniz paranın karşılığını alacağınızdan emin olabilirsiniz.
RMX 2.0s yazısı Ege Çanıllıoğlu tarafından, YD-2E yazısı Semih Can Acar tarafından yazılmıştır.
Merhaba rc dünyasına yeni başlayacak biri olarak bu rwd şasileri alabilir miyiz? Amacım drift yapmak. Yoksa başka başlangıç ürünleri mi önerirsiniz? Teşekkürler
Merhaba, evet bu şasiler başlangıç ve orta seviye için en ideal modellerden bazılarıdır. Bu nedenle bu araçları tavsiye ederiz.