Sakura Advance İnceleme

3Racing'in en yeni şasisi acaba ne kadar iddialı ?

RC modelciliğin temelini atan markalar acaba işin bu boyutlara ulaşacağını tahmin edebilmiş miydi? Acaba ilk tasarımlarını bir kenara bırakıp, çok büyük mühendislik çalışmaları ile tamamen farklı şeyler tasarlamaya nasıl karar verdiler?

Bu soruların cevaplarını henüz bilmesem de özellikle 1/10 Touring şasileri ile ön plana çıkan Tamiya ve Xray gibi büyük markalar sayesinde model araçlardaki gelişim geçtiğimiz yıllarda çok hızlı bir şekilde arttı. Bu gelişimi gören diğer model araç üreticileri de bu rekabete katılınca bu durum en çok modelcilere yaradı diyebiliriz. Yokomo , Mugen Seiki ,Infinity ,Spec R ,Xpress gibi pek çok marka ortaya çıktı ve rekabet yeniliği getirdi. İşte bu yazımızın konusu da bu rekabete katılan ama bu güne kadar pek iddialı olamayan bir marka, 3Racing…

Genellikle uygun fiyatlı modelleri ve düşük kalitesi ile bilinen 3Racing’in ilk 1/10 touring aracı Sakura Zero olmuştu. fakat asıl başarıyı daha sonra çıkardığı ve büyük değişiklikler yaptığı tamamen plastik malzemeler ile üretilen XI Sport ile yakaladı diyebiliriz. Bir kaç yıl sonra Sakura Ultimate ile alüminyum / karbon parçalar kullanarak aslında yeni rotasının sinyallerini veriyordu. Ve 2016 yılının sonlarına doğru Sakura Advance ortaya çıktı. İsterseniz şimdi şasinin detaylarına inelim ve bize neler sunduğuna bakalım.

Uygun fiyat , Yüksek performans !

3Racing, Advance modelinde tamamen siyah parçalar kullanmaya özen göstermiş. Auper D ve FF EX gibi modellerden alışık olduğumuz siyah alüminyum parçaların malzeme kalitesi oldukça yüksek tutulmuş. Parçaları dikkatlice incelediğimizde bazı ufak güzel detaylar da mevcut. Alt şase ile birleşen yerleri ufak pimler ile desteklenmiş bu sayede siz vidaları sıkarken parça tam olarak olması gerektiği yerde duruyor.

Aracın temelini oluşturan alt şasi 2.0 mm kalınlığında ve 80 mm genişliğinde karbon fiberden oluşuyor. Daha önceki modellere göre biraz daha daraltılan şasi sayesinde aracın esnekliği artmış. Bu sayede virajlarda güzel bir yol tutuşu sağlanabiliyor.Alt ve üst şasinin 1.5 mm ve 2.25 mm olmak üzere iki farklı kalınlık seçeneği bulunuyor. Alt şaseye bakmaya devam ettiğimizde pil yuvasından da bahsetmek lazım. Kutudan çıktığı haliyle plastik tutucularla geliyor , benim kullanımım boyunca bu tutucular bazı kazalarda yamuldu ve pilin çıkmasına neden oldu. Daha sağlam bir şey takmak isteyenler karbon (#SAK-A513/V2) olanını ayrıca satın alabilir. Ayrıca yarışlarda pili fiber bant ile sabitleyenler için de gerekli boşluklar bırakılmış. Ön tamponda da bazı geliştirmeler var. Delikli tasarımı sayesinde sert darbelerde esneyerek şasenin zarar görmesini engelliyor. Eğer #BDY-TO14/V4 kodlu kepi kullanırsanız kepin önü tampona tam olarak oturuyor, böylece hem ön darbelerde kepin ezilmesi engelleniyor hemde alttan hava girmesini engelleyerek hava akımının bastırma gücünü bozmuyor.

Sakura Advance ile birlikte Big Bore süspansiyonlar geliyor. 3Racing artık tüm araçlarında bu süspansiyonları kullanmayı tercih ediyor. Fakat eğer elinizde önceki araçlarınız için kullandığınız yaylar varsa bunda kullanamayacaksınız demek oluyor. Yani satın alma aşamasında big bore süspansiyonlar için farklı sertliklerde yay almakta fayda var. Çevremde ve internette big bore kullanan kimseye denk gelmedim. Bu nedenle kendim ufak bir test yaptım. Sakura XI Sportumdaki standart süspansiyonları Advance’e taktım ve Maltepe RC pistinde 1 pil bitirdim. Daha sonra big bore süspansiyonlar ile 1 pil bitirdim. Sonuç olarak şunu söyleyebilirim; eğer Maltepe RC pisti gibi inişli çıkışlı (hafif tümsekli) bir pistte sürüyorsanız big bore süspansiyonlar darbeyi daha yumuşak emerek çizginizin bozulmasını engelliyor. Ama düzgün zeminde viraj performansında çok büyük farklar olmadığını da belirtmek lazım.

Yeni pulley ve diferansiyel tasarımları da oldukça sıra dışı. Arkada 40 dişlik bir diferansiyel bulunuyor aslında yapısal olarak diğer tüm markalarla aynı olsa da üzerindeki ufak bir detay oldukça hoş olmuş. Yan tarafa yerleştirilmiş sıra sıra rakamlar var. 1 ile 10 arasında ve 20k ile 60k arasında değişen bu rakamlar aslında yağ kalınlığını temsil ediyor. Bu sayede arka diferansiyele koyduğunuz yağı beyaz bir kalemle oraya işaretleyebiliyorsunuz.

Normalde bu tür touring araçlarında ağırlık tasarrufu için plastik pulley tercih edilir ama Advance’de tamamen alüminyum pulley tercih edilmiş. bir kaç aylık tecrübeme dayanarak şunu söyleyebilirim ki alüminyum pulleyler sayesinde aşınma minimuma indirildiği için kayıştaki yıpranmanın plastiğe göre daha az olduğunu gözlemledim. Ön taraftaki 40 dişlik pulleyin de ağırlığını azaltmak için gereksiz yerleri kesilip bağlantı için üç kol bırakılmış. Fakat buna rağmen TORC Bumod 5. Ayak yarışına 1408 gramlık ağırlık ile girdim ve sanırım EP Mod. yarışındaki en ağır şase buydu.

Şase üzerinde en çok dikkatimi çeken şeyler bunlardı fakat hala pek çok yenilik mevcut. Bunlara da kısa kısa değineceğim.

  • Xray T4 ‘ün yeni modellerinde gördüğümüz tüm sway barların rulmanlı olması Sakura Advance’de de mevcut.
  • 3Racing genel olarak standart ball end kullanırdı fakat bunlar sürekli jantın iç tarafına değerek hem janta hem de plastik parçaya zarar verirdi. Bu sefer open ball end kullanarak bu sorunu da gidermişler.
  • Motor, bir önceki Sakura Ultimate 2014 modeline göre 1 mm daha içeri yerleştirilmiş.
  • Motorun ön ve arkasına fan yerleştirmek için şase üzerinde delikler mevcut.

Sonuç:

Peki şimdi en önemli kısımdayız. Bu şase alınır mı ?

Şöyle bir gerçek var ki ülkemizde 1/10 touring araçları için çok fazla pist yok. Yani böyle bir araç alıyorsanız ya yakınınızda bir RC pisti olması lazım ya da EFMOD ve BUMOD’da yarışlara katılıyor olmanız lazım.

Diyelim ki yakınınızda bir RC pisti var ve her hafta sonu orada süreceksiniz. O zaman Sakura Advance sizin için güzel bir seçenek olabilir. Çünkü alüminyum pulleyleri sayesinde kayış ve dişlilerdeki aşınma minimuma iniyor. Kullandığınız pist tozlu yada taşlı da olsa plastik pulleyler gibi en ufak bir şeyde hemen sıyrılmadığı için kullanımı daha kolay. Parçası daha ucuz. Türkiye’de parçasını bulmak kolay olmasa da rcmart ve rcjaz gibi sitelerden yedek parçaları diğer markalara göre daha ucuza almak mümkün.Eğer yarışlara katılmayı hedefliyorsanız rakipleriniz oldukça güçlü. Yarışlarda en çok gördüğümüz araç Xray T4’tür. T4’ün zaten çok çok iyi bir şase olduğunu söyleme gereği duymuyorum , eğer ciddi bir yarışa girme niyetiniz varsa zaten Xray’e yönelmek mantıklı olacaktır. Ama farklı bir marka denemek istiyorsanız Sakura Advance’de aradığınız tüm ayarları bulup sürüş tarzınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Sakura Advance ‘i Bursa BUMOD 5 ayak yarışında iyice tanıma fırsatı buldum. İlk başta performansıyla ilgili şüphelerim vardı. Antrenman turlarında pisti ve şaseye yapacağım ayarı bulmaya çalıştım. İlk 3 antrenman turu sonrasında çok basit ufak ayarlamalar ile şase tam olarak istediğim hale geldi. Sıralama turlarını 3. sırada bitirmem ise Sakura Advance ile gerçek bir yarışta bir şeyler yapılabileceğini gösterdi ve büyük bir cesaret verdi. Sonuç olarak yerimi koruyup yarışı 3. olarak bitirdim. Pek çok kişi bir Sakura’nın nasıl böyle bir performans sergilediğine şaşırıyor. Diğerlerine göre çok daha ucuz olan bir aracın böyle güzel bir başarı göstermesi insanın yüzünde ufak bir tebessüm oluşturuyor.

Sakura Advance ile kimsenin bilmediği sulara yelken açıyorsunuz. Ama günün sonunda evinize gerçekten mutlu bir modelci olarak dönüyorsunuz.

Artılar:

+ Uygun fiyatı (230 dolar)

+ Şasi esnekliği ile gelen yol tutuşu

+ BigBore Süspansiyonların sürüşe olan katkısı

Eksiler:

–  Ağırlık

– Türkiye’de parçasının zor bulunması

Puan:

100 / 80

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.