Sanwa MT-4S ve MT-4 İnceleme

Sanwa'nın orta seviye kumandaları ne kadar başarılı?

Belkide uzun zamandır üzerinde çalıştığınız , topladığınız ve ayarlarını yaptığınız bir model arabanız var. Belki de sadece kenarda duran ve kırk yılda bir sürdüğünüz bir aracınız. Her ne olursa olsun eğer elinizde iyi bir kumanda yoksa o araçtan aldığınız keyif de bir o kadar düşük olacaktır.Piyasada bulabileceğiniz pek çok kumanda olmasına rağmen bunların sadece yarısı doğru tepkilere ve özelliklere sahip.

Bu yazımızda Sanwa’nın MT-4 ve MT-4S kumandalarına göz atacağız. Sanwa’nın orta seviye serisini temsil eden bu iki kumandayı aralarında çok az yaş farkı olan ağabey kardeşe benzetebiliriz. MT-4 biraz daha az ama yeterli özelliklere sahip iken  MT-4S, bir üst modeli olan M12 nin ufak versiyonu olarak karşımıza çıkıyor. Orta seviye serisinin en giriş modeli olan MT-S’in inceleme yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

Tamamen aynı tasarıma sahip MT-4S ve MT-4 pek çok kullanıcı için en ideal boyutlara sahip bir kumanda. M11X ve M12 gibi bileği yoran ve ağır değil ama MT44 gibi elinizde kaybolan bir tasarıma da sahip değil. Pil yuvası ile üst bölümün ağırlığı oldukça başarılı bir şekilde dengelenmiş (pilsiz ağırlık 388gr).

Kumandanın üst bölümüne baktığımızda 7.5cm’lik bir ekran bize kumanda ile ilgili tüm bilgileri veriyor. MT-4S ‘in farkı ise bu ekranın aydınlatmalı olması. MT-4 modelinde aydınlatmalı ekranın olmaması bu kumandanın ilk kırpılmış özelliklerinden birisi. Bu ekranın tüm kontrollerini sağ tarafa yerleştirilen tekerlek ile sağlayabiliyoruz. Biraz daha eski Sanwa modellerinde bu yönlendirme için genelde 4 düğme bulunurdu. Eski sisteme alışanlar için tek bir tekerlek kullanmak biraz zor gelebilir fakat zamanla bu sisteme ve menü yerleşimine alışıp istediğiniz ayarı kolayca yapabiliyorsunuz.

Kumanda üzerindeki trim switchlerine baktığımızda ilk gözlemlediğim şey eskiye göre daha büyük düğmeler kullanıldığı oldu. MT-4S te kullanılan metal görünümlü switchler ise MT-4 ile olan ikinci kozmetik fark.

Özelleştirilebilir düğmeler kullanıcının rahatlığı için oldukça önemlidir. Sürüş sırasında yada hızlıca ayar yapmanız gerektiğinde dikkat dağıtmadan istediğiniz ayarları yapabilmek bu seviyedeki bir kumandanın mutlaka sunması gereken bir özelliktir. Bunun için iki adet buton bir adet tekerlek (dial) ve bir adet lever bulunuyor. Baş parmağınızın tam altına denk gelen ilk düğmenin (2. buton) kullanımı oldukça rahat. Tur süresi ölçümü sırasında sürüş pozisyonunuzu değiştirmeden kullanabilmek mümkün fakat aynı durum 1. buton için geçerli değil. Oldukça ölü bir noktaya ve lever ayarının arkasına yerleştirilmesi nedeni ile kullanımı oldukça zor. Açıkçası bu düğmenin yine başparmağın altına denk gelecek bir yere yerleştirilmesi daha kullanışlı olabilirdi. Lever ve dial tekerleklerine bakacak olursak aslında kullanım alanı tamamen size kalmış. İster fren gücünü atayın ister sub-trim ayarlarını , sürüş sırasında dikkatinizi dağıtmadan ince ayarlarınızı yapabilirsiniz.

Kumandanın tetiği için de pek çok özelleştirme mevcut ön ve yan tarafındaki iki vidayı gevşeterek tetiği ileri-geri , sağa-sola hareket ettirebilirsiniz. Ayrıca tetiği ister düz ileri geri gidecek şekilde ya da sağa ve ya sola açılı hareket edecek şekilde ayarlamak mümkün. Bu seçenekler tamamen kullanıcının tercihine bırakılmış ve kitapçıkta detaylıca anlatılmış. Bunun yanı sıra tetik ve direksiyon sertliği ayarlarını da sadece 1.5mm alyan kullanarak saniyeler içinde yapabilirsiniz.

Teknik özelliklere bakmaya başladığımızda en ön plana çıkan özellik “ Telemetry “ sistemi. Bu özellik sayesinde motor deviri , pil voltajı ve sıcaklık gibi verileri kumandanızın ekranından görebiliyorsunuz. Fakat bunun için Telemetry destekli bir alıcıya ihtiyacınız var. MT-4 ile gelen RX461 ve MT-4S ile gelen RX472 alıcıları bu özelliğe sahip olsa da eğer başka bir alıcı almaya daha karar verirseniz uyumlu alıcılar listesine bakmanızda fayda var. Başka alıcı demişken her iki kumandaya 18 farklı model tanımlayabiliyorsunuz. Eğer çok fazla model araca sahipseniz onsekizini birden bu kumanda ile kontrol edebilirsiniz.

Sanwa MT-4S’i , MT-4’ten daha üst seviyeye konumlandırabilmek için ufak iki detay daha eklemiş, fakat bu iki detay belki de alım kararınızı etkileyebileceği için biraz daha dikkatli araştırılmasında fayda var. MT-4S , eklenen yeni teknolojilerle birlikte daha hızlı tepki sürelerine ulaşabiliyor. Bu hız sayesine ağabeyi M12’ye de bir hayli yaklaşıyor. Bu nedenle eğer gerçekten üst seviye tepki hızlarına çıkabilmesi gereken bir kumandaya itiyacınız varsa MT-4S’i tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır. Bir diğer fark ise driftçileri ilgilendiriyor. Drift kullanıcıları eğer gyro olarak Sanwa SGS-01C modelini tercih ederse bu gyronun gain ayarını MT-4S üzerinden kolayca yapabiliyorlar (aslında bu özellik pek çok gyroda 3. kanal üzerinden yapılabiliyor). Ayrıca eğer ESC olarak da Sanwa ‘nın  Super Vortex serisinden bir model seçerseniz. Bu ESC ‘nin pek çok ayarını kumandanız üzerinden yapabilmeniz mümkün.

Her iki kumandanın da diğer teknik özellikleri kısaca şöyle:

  • Gaz/fren oranını 50/50 ya da 70/30 olarak ayarlayabilme.
  • EPA grafiklerine birden fazla nokta ekleyerek gaz ve ya servo eğrisini kişileştirme.
  • Servo hız ayarı.
  • Kişiselleştirilebilir tuşlar.
  • Alarm ve uyarı sesleri.
  • 2S lipo desteği.
  • Kayıt tutucu
  • Dahili anten
  • Tepki Modu Seçimi (NOR/SHR/SSR)

Sonuç olarak karşımızda oldukça başarılı iki kumanda var peki hangisini seçeceğiz? Benim düşünceme göre eğer MT-4S’in sunduğu ek özellikler işinize yaramıyorsa ve sadece elinize rahatça oturan ve çok fonksiyonlu bir kumanda arıyorsanız MT-4 sizi oldukça mutlu edecektir. Fakat Sanwa Vortex Type D ile gelen “Rev limiter” yani motorun gerçek bir arabadaki gibi devir kesici sesi çıkarması sadece Sanwa MT-4S ve M12 serisi kumandalar ile açılabiliyor. Sadece bu yüzden MT-4S tercih eden drift kullanıcıları gördüğüm için bu durumun da göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyorum.

Bu incelememizde Sanwa’nın en popüler kumandalarından ikisini inceledik. Kumandalar ile ilgili yorum ve önerilerinizi yorumlar kısmına bekliyoruz. Bir sonraki incelemede görüşmek üzere…

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.