Çoğumuz biliyor ki sağlıklı ve uzun ömürlü bir pilin temeli, kaliteli ve güvenilir bir şarj aletidir. Bu güvenilir şarj aletlerinin de kendini ön planda tutacak, ihtiyaç duyulan özellikleri taşıması gerekir. Bugün inceleyeceğimiz SkyRC B6 Nano, gerek 50 dolarlık fiyatı, gerekse kullanım kolaylığı açısından oldukça kendini ön planda tutan şarj aletlerinden biri.
Kısaca cihazın boyutlarından bahsedecek olursak, aslında oldukça ufak denebilecek 78x85x37mm’lik ölçülere ve 50×37.5mm boyutunda mütevazi bir ekrana sahip. Ayrıca 130g ağırlığı ile neredeyse bir telefonun yarısı hafifliğinde. Alt kısmında gövdenin içine bakacak olursak, çapraz yerleştirilmiş ısı kontrollü 16000 devir/dak hızıyla çalışan fanı, ve soğutucusunu görüyoruz . Bu fanın hava tahliyesini ise ön ve arka kısmında görmüş olduğumuz giriş ve çıkışlar sağlamakta.
Performans
SKYRC B6’nın bu kadar ufak olmasının altında yatan asıl etken 9-32v DC akım ile çalışmasıdır. Yani şarj aletini kullanabilmek için harici bir güç kaynağına bağlanması gerekiyor. Eğer yeteri kadar güçlü bir güç kaynağınız varsa B6 işte asıl gücünü o zaman gösteriyor. Çünkü 130gr ağırlığındaki bu ufak şarj aleti, 320W şarj gücü ve 15amper şarj akımına sahip. Bu güç sayesinde 6S LiPo bataryaları dahi 10A üzerinde şarj etmek mümkün (teorik olarak). Buna ek olarak 1A / hücre balans akımı sayesinde balans işlemi ucuz rakiplerinden çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. LiPo/LiIon/LiFe/LiHV:1-6 hücre – NiMH/NiCd: 1-15 hücre bataryaları da şarj edebilen B6 , 5W deşarj kapasitesine sahip.
Arayüz
Arayüzden bahsedecek olursak aslında oldukça basit, tek ekrandan kullanım sağlayan bir arayüz bizi bekliyor olacak. Üst kısımda soldan sağa; batarya tipi, hücre sayısı ve eğer açıksa bluetooth bağlantısını görebilirsiniz. Orta kısımda tek tuş ile aralarında geçiş yapabileceğiniz şarj ve deşarj modları bulunuyor. Ekranın en büyük ve en alt kısmında ise bataryanızın şarj esnasındaki bilgileri ve cihazın pile gönderdiği akım görünmekte.
Cihazın en beğendiğim özelliği, Bluetooth üzerinden Android ve IOS cihazlardaki “SkyCharger” isimli uygulama yardımı ile, telefonunuzun ekranına naklen şarj verilerinin aktarımı. Bu veriler içerisinde; batarya tipi, batarya hücre sayısı, anlık basılan akım ve voltaj, geçen zaman, şarj yüzdesi, şarj aleti ısısı ve hücre başına verilen voltaj bilgileri mevcut.
Dezavantaj olarak sayılabilecek en belirgin özelliği yanında güç kaynağı taşıma zorunluluğu. Haliyle cihazın boyutları ufaldıkça, güç dönüştürücü kısmı da cihazın içine sığamaz hale geliyor. SkyRc markası cihazı gerçek performansıyla kullanmak ve cihaza zarar gelmesini önlemek için 380W’lık güç kaynağı öneriyor. Haliyle cihaz 320W gibi yüksek güçlere sahip fakat ne kadar ihtiyaç olur, olmaz tartışılır.
Sonuç
Kullanımı ergonomik ve kolay, büyük güçler üretebilen ufak bir cihaz istiyorsanız eğer ortalama fiyat bandında en güzel seçeneklerden biri olduğunu söyleyebilirim. Gerçekten ergonomik olmasını istiyorsanız kullanacağınız güç kaynağını da cihazla orantılı boylarda seçerseniz eğer, taşıma ve saklama sorunu büyük ölçüde ortadan kalkacaktır.