ToolkitRC M7 İnceleme

LiPo şarj aleti piyasasına hızlı bir giriş yapan ToolkitRC markasını duymuşsunuzdur. Geçtiğimiz yıl, fiyat/performans odaklı şarj aleti olan ToolkitRC M6 V2 modelini incelemiştim. Her ne kadar eksikleri olsa da bu kadar ucuz bir şarj aletinin ufacık gövdesine sığdırılan özellikler beni fazlasıyla şaşırtmıştı. Aynı yıl içinde ToolkitRC M7’yi tanıttılar ve bende hemen incelemek için bir tane edindim. Bu incelemeyi sizlere ulaştırmam düşündüğümden uzun sürdü. Bu yüzden üzgünüm fakat M7 , bence şu an piyasadaki en mantıklı şarj aletlerinden biri. Neden mi? Hadi bakalım…

ToolkitRC, 2018 yılında kurulan yeni bir üretici. Kendisini fiyat/performans odaklı ürünleri ile tanımış olsak da son zamanlarda üst seviye oldukça dikkat çekici ürünler üretmeye başladılar. M7 ise markanın en uygun fiyatlı ürünlerinden biri. Uygun fiyatlı dediysem öyle “bu kötüdür” deyip kenara atacağınız bir ürün değil. Hemen alıp cebinize atmak isteyeceğiniz türden bir şey bu. Bu ufak gövdesinin altında o kadar çok özellik var ki çok üst seviye bir şarj aletiniz olsa bile bu özellikler için almayı düşünebilirsiniz.

7-28v arası DC güç girişine sahip olan M7, 73x51x27mm ölçüleriyle neredeyse M6 ile aynı boyutta. M6 da sahip olduğumuz dokunmatik tuşlar, algılama sorunları nedeniyle bazen can sıkıcı olabiliyordu. Artık M7 ile kullanımı çok daha kolay olan bir tekerlek ve standart bir fonksiyon tuşuna sahibiz. Bu sayede şarj aletini hızlı bir şekilde kullanmak ciddi anlamda kolaylaşmış. Şarj aletinin menüsü ise M6’ya göre büyük bir değişim geçirmiş. Artık daha kullanıcı dostu bir arayüze ve 2inç boyutunda renkli ekrana sahip. Elinize aldıktan 5dk sonra tüm kontrolleri kollaylıkla öğrenebilir ve hızlı bir şekilde kullanabilirsiniz.

Minik Toolkit’imiz artık çok daha kaliteli bir kasaya sahip. Elinize aldığınızda zayıflık hissi vermiyor. Bu sayede çantanızın bir köşesine rahatlıkla atıp korkmadan taşıyabilirsiniz. Fakat M6‘da da şikayet ettiğim alt ayakları hala çok zayıf ve kırılgan bir yapıda. Soğutma fanı ise yine alt tarafa yerleştirilmiş. Bu nedenle şarj aletini kullanırken mutlaka ayakları açmak gerekiyor. Aksi takdirde sıcaklık koruması devreye girip şarj / deşarj işlemini durdurabiliyor. Ayaklar açık konumda ise en sıcak günde bile kesintisiz bir şekilde çalışabilmekte.

Şarj menüsü

M7’nin teknik detaylarına baktığımızda ise karşımıza 200w 10A gücünde bir şarj aleti çıkıyor. Bu sayede 1-6s arası LiPo, LiHV ,LiFe,NiMh ve PB bataryaları şarj edebilir ya da 1-28v arasında ayarlanabilen DC güç çıkışını kullanabiliriz. Bu noktada sizi limitleyecek en büyük şey ise balans akımı olacaktır. Çünkü, 0.4 amperlik balans akımı, yüksek kapasiteli bataryalarda balans işleminin biraz uzun sürmesine neden olabiliyor. Fakat ürünün rakiplerine baktığımızda hala bir adım önde olduğunu söyleyebilirim.

Cihazın sahip olduğu ek özellikler menüsü: Direnç ve sinyal ölçümü , ESC / Servo tester , voltaj ayarlı DC çıkış

Ayarlanabilir DC güç çıkışı ise farklı amaçlar için kullanılabiliyor. 1-28v arası DC güç çıkışı alabilirsiniz. Bunun kullanımı ise tamamen size kalmış durumda. Çeşitli projelerinizde güç kaynağı olarak kullanabilir ya da TS100 gibi bir havyaya güç verebilirsiniz. Hatta şarjlı süpürgemin adaptörü bozulduğunda ya da laptop adaptörümü ofiste unuttuğumda da M7’nin bu özelliğini kullandığımı söyleyebilirim. Bu işi bir adım öteye götürüp, şarj aletine 4s LiPo bağlayarak 19V çıkış alıp laptopum için powerbank olarak da kullandım.

M7, işinizi kolaylaştırabilecek bazı ufak özelliklere de sahip. Cihaza herhangi bir güç vermediğinizde bile şarj aletine LiPo bataryanızı bağlayarak hücrelerin voltajlarını gösterebiliyor (yani LiPo checker olarak kullanabilirsiniz).

M7’nin sol bölümüne PWM, PPM ve Sbus çıkışı da cihaza eklenmiş. Bu bölümlerde ise servo , alıcı gibi bileşenleri kolay bir şekilde test etmenize imkan sağlanmış. Özellikle servo ve ESC testi bazı durumlarda kumandayı bağlamaya gerek duymadan cihazları test etme imkanı verdiği için işime yarayan bir özellik oldu. Son olarak yan tarafta 5v 2.1A’lik USB portu da mevcut.

Sonuç olarak ToolkitRC M7, her modelcinin çantasında bulunabilecek isveç çakısı gibi bir şarj aleti. Sadece şarj aleti olarak bakıldığında bile mavi renkli popüler şarj aletinden çok daha fazlasını sunması sayesinde de bütçe dostu.

Satın Alma Linki: ToolkitRC M7

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.