Ucuz RC Araba mı Pahalı RC Araba mı ?

Kişisel yorumlarımla ucuz ve pahalı rc arabalar...

RC modelciliğe yeni başlayan ya da farklı araba almak isteyen pek çok kişinin oturup düşündüğü bir konudur bu… Hangi arabayı almalıyım ? Bu fiyata değer mi ? İhtiyacım bu mu ? Bu yazıda bu ve buna benzer tüm sorularınızı yanıtlamaya çalışacağım. Bu karşılaştırmayı yaparken elimde bulunan ve uzun uzun karşılaştırma fırsatı bulduğum Xray T4 2018 ve 3Racing Sakura Advance üzerinden yapacak olsam da yaptığım karşılaştırmalar aslında pek çok model araba için geçerli. Bu karşılaştırmaya elbet karşı çıkanlar olacaktır, yeri geldiğinde bazı markaları kötüleyecek bazılarını da öveceğim bu nedenle bu yazıyı tamamen kendi görüş ve tecrübelerime dayanarak yazdığımı belirtmeliyim.

Bu karşılaştırmanın konuklarından ilki, dünya çapında pek çok yarış organizasyonunda üst sıralarda boy gösteren , performansı ve mühendisliği ile ön plana çıktığı gibi fiyatıyla da cep yakan Xray T4 2018 (~550 dolar). Diğeri ise fiyat / performans dengesini önemseyen 3Racing firmasının ürettiği, uygun fiyatlı fakat yeterli performans sunabilen , yedek parçasının Xray’e göre yarı yarıya olmasıyla da dikkat çeken Sakura Advance (~220 dolar).

Herkes en iyi arabaya sahip olmak ister fakat konu harcanacak paraya geldiği zaman genelde daha alt modellere bakılmaya başlanır. Bu hobi için ayıracağınız bütçenin sınırları yüksekse bu yazı ilginizi çekmeyecektir. Ama eğer siz de eldeki kısıtlı bütçeyle bir şeyler yapmak isteyenlerdenseniz bu noktada ihtiyacı ve kullanım senaryosunu belirlemek önemlidir. Bu senaryoları yarış ve hafta sonu buluşması olarak ikiye bölebiliriz.  Tabi hafta sonu buluşması dediğimde bazı kişiler sokak arasında ya da insanların kalabalık olduğu meydanlarda model araba kullanmak olduğunu düşünebilir. Biz model arabaların sadece model arabalar için uygun alanlarda kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. Böylece arabanızın gerçek performansını görerek daha büyük bir keyif alabilirsiniz.

Cebinizde X miktarda nakit olduğunu varsayalım ve yarış odaklı bir araba toplayıp Türkiye şampiyonasında ya da diğer yarışlarda yarışmak istiyorsunuz. Böyle ciddi rekabetin olduğu ortamlarda aracınızın yapılan ayarlara doğru geri dönüş yapmasını ve stabil olmasını beklersiniz. Eğer araç üzerindeki parçalar birbirine doğru şekilde uymuyorsa , malzeme kalitesi düşükse ve tasarımsal sorunları varsa sürüşünüzü bozacağı için geri kalabilirsiniz. Ama eğer elinizde Xray T4 2018 gibi bir araç varsa düşünmeniz gereken iki şey var : Nasıl bir ayar yapmalıyım ? Kendimi nasıl geliştirmeliyim ? Çünkü , şasi zaten mümkün olabildiğince iyi performansa sahip olduğu ve dünya çapındaki yarışlarda kendini kanıtladığı için siz de kendi katıldığınız yarışta araca kusur bulmak yerine kendinizi geliştirmeye çalışacaksınız. Böylece eğer iyi bir pilotsanız ve doğru ayarları yapabiliyosanız karşılığını alacaksınız. Bu senaryoyu göz önüne aldığımızda yarış odaklı bir harcama yapacaksanız mümkün olduğunca üst seviye modellere bakmak aldığınız keyfi de büyük ölçüde arttıracaktır. Aslında illa en pahalısını almaya gerek yok. Yeteri kadar araştırma yapıp kullanıcı yorumları ve tavsiyeler ile pek çok marka içerisinden tercih yapılabilir.

Aynı senaryoyu offroad şasiler içinde uygulayabiliriz. Ülkemizde zaman zaman 1/8 buggy yarışlarının olduğunu gözlemliyorum. Bu tür yarışlarda bir Losi 8IGHT ile Hpi Vorza arasında dağlar kadar fark olacaktır. Bu fark sadece malzeme kalitesinden değil , o parçaların birbirleriyle uyumu ve şasi geometrisinden dolayıdır.

Peki yarış ortamında olmayacağınızı ve sadece hafta sonu buluşmalarında arkadaşlarınızla hoş vakit geçirmek istediğinizi varsayalım. Hafta sonu etkinliklerimiz ile ilgili yazılar için tıklayın. Yine cebinizde X miktarda nakit var. Ülkemizde benim bildiğim kadarıyla kullanılabilir dört adet onroad pisti mevcut. Bu pistlerden birine her hafta sonu gidip arkadaşlarınızla yarışıp muhabbet edebilirsiniz. Tabi bu tür buluşmalar, yarışlar kadar programlı olmadığı için günde 15-20 pil kullanacağınızı varsayabiliriz. Bunu da her hafta sonu yaptığınızda aracın yürür aksamı daha çabuk yıpranacaktır. Ayrıca yine kendi gözlemlerime dayanarak söyleyebilirim ki , bu tür hafta sonu buluşmalarında yarışlara kıyasla daha çok kaza yapılmakta ve daha çok kırım yaşanmaktadır. Böyle bir senaryo için benim tercihim yedek parçası ucuz olan bir araç almak olur. Böylece herhangi bir kırım ya da eskiyen bir parçanın değişimi sırasında daha az maliyetle işin içinden çıkılabilir. Bu dediklerimden sonra bazı kişilerin ” Sürekli parça değiştirmiyoruz ki , neden daha kötü giden bir araba alıp daha az keyif alalım ki ” diyenleri duyar gibiyim. Burada asıl demek istediğim ucuz diye gidip HPI Sprint 2 almak değil. Yine yarış standartlarına uygun ama yedek parça maliyetleri daha ucuz olan Sakura Advance ya da Xpress XQ1 gibi modelleri düşünmektir.

Kendi kullanımım ise şöyle; bir yıl kadar 3racing Sakura Advance ile hem her hafta sonu buluşmalara katıldım , hem de yeri geldi TORC şampiyonasına girdim. Benim için avantajı şu oldu. Hafta sonu Xray T4’lerin yanında keyifli zaman geçirdim ve kesinlikle onların gerisinde kalmadım. Kırım yaşadığımda ise yarı fiyatına aldığım parçaları taktım ve devam ettim. Dezavantajı ise ciddi yarışlara girdiğimde geride kalmam oldu. Daha sonra ise üst seviye şasilerin performansını görüp bütçeyi biraz arttırarak T4 2018’e geçtim.

Olur da şimdiye kadar saydığım hiç bir markayı ve modeli duymadınız, sadece ülkemizdeki hobi dükkanlarında satılan Himoto, HSP , HPI , Traxxass’ın pek çok modeli , Maverick gibi markaları gördünüz ve almayı düşünüyorsunuz. Bu markalarda bulacağınız tek şey ; çok para verip hiç bir şey almamak olacaktır. Model bazında incelersek belki belki farklı şeyler söylenebilir ama genel olarak bu markaların araçları ile yapabileceğiniz en büyük şey sokak arasında biraz rc araba kullanmaktan öteye geçmeyecektir. Zaman içinde pek çok rc model araba meraklısıyla tanışma fırsatı buldum ve pek çoğunun bu hobiye , bu markalar ile başladığını duydum. Buna bende dahilim. İki tarafı da deneyen kişilerin ortak düşüncesi şu ki ; bu markalara servet harcamak yerine , aynı bütçeyi Xray, Yokomo, Losi , Mugen , 3Racing , VBC , Infinity , Tamiya TRF Serisi , Team Associated , MST gibi markalara harcamanın daha mantıklı olacağıdır.

Konu ile ilgili düşünce ve sorularınızı yorumlar kısmında paylaşabilir ve oradan karşılaştırma yapmaya devam edebiliriz.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.