VRC-Pro : RC Arabanıza Bilgisayarda Hükmedin

RC Arabanıza Bilgisayarda Hükmedin

Model araç meraklıları için RC araba yarışları her zaman ilgi çekici ve heyecanlı olmuştur. Fakat şöyle bir gerçek var ki ülkemizdeki yarış pistlerine ulaşım her zaman yeteri kadar kolay olmamakta. Senede bir kaç defa koşulan ayaklara katılmak yada arkadaşlara pist ortamında buluşmak için haftalar öncesinde alınan izinler ve ayarlanan yolculuk biletleri maalesef büyük bir zorluk olarak karşımıza çıkıyor. Sadece bu da değil… Şu anda olduğu gibi kış kapıya dayandıysa ve gidebileceğiniz kapalı bir pist yoksa kendinizi yavaş yavaş aracınızdan uzaklaştırmak zorunda kalıyorsunuz.

İşte bu yazımda bu soruna farklı bir açıdan yaklaşarak çözüm bulabileceğimi umuyorum. Hatta belkide sizi, hiç bir zaman görmediğiniz o yarış ortamına götüreceğim. İstediğiniz sınıfta bir araç ile dünyanın istediğiniz yerinde ve tam olarak 169.434 kişi ile birlikte… Oldukça heyecan verici olan bu şey bir bilgisayar simülasyonu olan VRC-PRO…

Simülasyonun detaylarına girmeden önce bahsetmem gereken bir durum daha var. Pek çok kişi bunu gördüğünde aracı klavye ve ya gamepad ile kontrol edeceğini ve bunun yeteri kadar gerçekçi bir deneyim sunmayacağını düşünebilir. Fakat asıl olay RC arabanızda kullandığınız kumandayla bilgisayar başında yarışabilmeniz. Bunu sağlayan şey ise aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz ufak bir adaptör. Bu adaptör sayesinde kumandanız bir gamepade dönüşüyor ve gerçekçi bir RC deneyimi yaşayabiliyorsunuz. Bu adaptörü Virtual RC VRC-3NT olarak aratarak bulabilirsiniz. Güncelleme: Bu adaptör artık satılmamaktadır. Fakat çok kolay bir şekilde kendiniz yapabilirsiniz. Nasıl yapabileceğinizi öğrenmek için tıklayabilirsiniz.

25 araç 675 parça ve 75 pist ile karşımıza çıkan VRC-PRO’yu ister sitesi üzerinden ister Steam üzerinden rahatlıkla satın alabiliyoruz. En temel halinde 15 araba ve 22 farklı pist sunan simülasyonu, istersek DLC paketleri ile daha fazla araç ve pist ile doldurabilmek mümkün. Kullanabileceğimiz araçlar ise şöyle:

  • 1/8 Buggy (Nitro – Electric)
  • 1/10 Electric SC Trucks
  • 1/10 Touring (Nitro – Electric)
  • 1/12 Pan
  • 1/10 Electric Drift
  • 1/8 Nitro Sportscars – Nascar
Arayüz

Simülasyonu açar açmaz bizi pit masamız ve arabamız karşılıyor. İlk dikkatimizi çeken şey markalar olacaktır. Ne yazık ki standart versiyonda gerçek markalar bulunmuyor. Arabalar ve kullandığımız parçalarda gerçek markaları görmek isterseniz ayrı bir paket satın almak gerekiyor. Pit masamızda ufak tefek değişiklikler yapmamıza izin verilmiş fakat birkaç malzeme eklemekten öteye geçemiyor.

Başlamadan önce ayarlar kısmından kumandamızı tanıtıyoruz ve düzgün çalışıp çalışmadığına bakıyoruz. Bu aşama oldukça kolaylaştırılmış ve kumandayla ilgili temel ayarları yapmamıza olanak sağlanmış. Daha sonra kullanacağımız arabayı seçmeye hazır hale geliyoruz. Araba seçim ekranı oldukça çeşitli ve eminim ki pek çok kişi kendine uygun en az bir araba bulacaktır.

Kendimize uygun sınıfı seçtikten sonra bir seçim ekranı ile karşılaşıyoruz. Burada arabamızın temel hatlarını seçiyoruz yani bir bakıma RTR araba alıyoruz ve devam ediyoruz.

Sıradaki aşama pist seçimi. VRC-Pro ile birlikte gelen ve her sınıf arabaya uygun pek çok pist bulunuyor , çeşitlilik açısından da yeterli düzeyde denebilir ama bu pistleri yetersiz bulursanız onlarca piste sahip ek paketleri de alabilmek mümkün. Genellikle on-road ve off-road olarak ayrılmış pist ek paketleri, kendi içinde de Asia,Europe,America gibi farklı alt paket ayrılmış durumda ve her paket ayrı ayrı satın alınabiliyor.

Arabamızı ve pisti seçtikten sonra tekrar ana menüye dönüyoruz. Bu aşamadan sonra arabamıza istediğimiz ayarları yapacağımız ve üzerindeki parçaları seçeceğimiz car-setup bölümüne gidebiliriz.

Araba Ayar Bölümü

Arabamızı ayarlayacağımız bölüm oldukça detaylı hazırlanmış. Üst bölümde kepimizin boyasında , stickerlarda ve jantlarımızda değişiklikler yapabiliyoruz. Buradaki çeşitlilik pek fazla olmasa da yarış sırasında araçların karışmaması açısından yeterli diyebilirim.

Soldaki menüye baktığımızda arabamızın temel parçalarını seçebildiğimiz bir bölüm bulunuyor. Buradan şasi modelini , motoru , nitro araçlar için egzozu – elektrikli araçlar için ESC’yi ve bataryayı, kep, lastik gibi parçaları dilediğimiz gibi seçebilmek mümkün. Eğer oyunun standart haline sahipseniz bu seçimlerde marka seçme şansına sahip olamıyorsunuz. Bir kaç farklı marka eklemek için ek paket satın almak gerekiyor.

Eminim ki pek çoğumuzun en çok zaman harcayacağı bölüm olan şasi ayar (setup car) bölümü oldukça detaylı hazırlanmış. Şasi, süspansiyon , motor gibi bölümleri farklı menüler altında ayarlayabileceğimiz gibi isteyenler oldukça detaylı bir setup sheet üzerinde de ayarlama yapabilir.

Aerodinamik ayar bölümünde ise arabamızı sanal rüzgar tüneline sokarak kepin ve kanadın konumunu değiştirerek arabamızın hangi hızda nasıl bir yol tutuşa sahip olacağını da görebiliyoruz.



Sürüş

Arabamızı seçtik ve ayarladık. Şimdi sıra sürüşe geldi. Arabamızı kullanabileceğimiz iki farklı yöntem bulunuyor. Bunlardan biri tek başımıza veya arkadaşlarımızla birlikte pratik yapmak ya da etkinliklere katılarak şampiyonada yarışıyormuş gibi yarışmak. Bu noktada pek çok kişinin pratik seçeneğini tercih edeceğini düşünüyorum.

Pratik yarışlarını ister tek başımıza ister başkaları ile birlikte yapabilmek mümkün. Pistimizi seçtikten sonra yarış süresi, sıralama süresi ve yol tutuşunu ayarladıktan sonra dilersek hava sıcaklığı , atmosfer basıncı ve nem oranına da müdahale edebiliyoruz.

Arabamız piste pit alanında başlıyor ve pit alanında olduğumuz sürece arabamızı ayarlayabilir , yakıt ikmali ya da pil değişimi yapabiliriz. Yarış sırasında da pite girip araba üzerinde değişiklikler yapılabilse de yapılan her şey zaman kaybettiriyor.

Belkide bu simülasyonun en önemli noktası olan sürüş nasıl? Ben uzun süre 1/10 EP araba kullandığım için bu noktada karşılaştırmamı da bu sınıf üzerinden yapacağım. İlk girdiğinizde oldukça farklı bir deneyimle karşılaşıyorsunuz. Sanki bir önceki gün yarışta tur rekoru kıran siz gitmiş yerine kumandayı ilk defa eline alan siz gelmiş gibi. Tabi bu yabancılık bir kaç saat sürüyor. Alışma sürecini atlattıktan sonra gerçeğe çok yakın bir deneyimle karşı karşıya olduğunuzu rahatlıkla söyleyebilirim. Arabanın ayarına göre gösterdiği hareketler , viraj alırken hissettirdikleri neredeyse gerçek gibi…  Hatta ülkemizdeki pistlere benzeyen pistleri bulabilirseniz , VRC-Pro üzerinden antrenman yapabilir ya da farklı ayarlar deneyebilirsiniz.



Sonuç

Sonuç olarak arabalar için sunduğu detaylı ayar imkanları ve sürüş sırasında olabildiğince gerçekçi bir hissiyat vermesi ,VRC-Proyu her modelciye tavsiye edebileceğim bir simülasyon olarak karşımıza çıkarıyor. Pistlerin ek paket olarak ayrıca satılması ilk başta kötü gibi gözükse de bu sayede standart halinin uygun bir fiyata inmesine yardımcı olmuş. İsteyen kullanıcılar istedikleri pistleri ayrıca alabilecekleri için bunu eksi olarak görmüyorum ama markaların da parayla satılıyor olması gözüme çarpan en büyük eksilerden biri.

Bu yazıda VRC-Pro simülasyonuna göz attık. Bu simülasyonla ilgili yorumlarınızı ve tecrübelerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabalirsiniz. Bir sonraki incelemede görüşmek üzere.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.