TürkRC’nin ilk zamanlarında Xray T4 2018 yeni çıkmıştı , bizde T4’ü genel olarak anlatan bir yazı yayınlamıştık. Fakat gün geçtikçe şunu fark ettim ki o yazıdaki bilgiler çok detaysızdı. Bu nedenle karşınıza yepyeni bir kullanım tecrübesi ile çıkıyorum. Bu yazı zaten iyi bir yarış şasesine sahip olan kişiler için biraz basit kaçabilir. Öncelikli amacım touring arabalara merak sarmış kişilerin yarış şasilerindeki detayları görmesini sağlamaktır.
RC camiasında köklü bir geçmişe sahip olan Xray, Juraj Hudy tarafından kurulmuş büyük bir markadır. Fakat konu T4 olduğunda ismini duyduğumuz kişi Martin Hudy olacaktır. Binlerce saatlik pist testleri , ar-ge çalışmaları ve yarışçılarından aldığı bilgiler sonucunda çalışan Martin Hudy, T4 ü bu günkü hale getiren isimdir. Xray T4, istikrarlı bir şekilde sürekli yükselen bir modeldir. 2015 ile 2019 arasındaki gelişime bakacak olursak , rc arabalara uzak olan kişiler arada pek bir farkın olmadığını söyleyecektir. Fakat aracın detaylarına baktığımızda gördüğümüz farklar bir yarışçıyı şampiyonluğa taşıyabilecek düzeydedir.
T4 2018 ile maceram 2018 yılının başlarına uzanıyor. TORC şampiyonasının ilk ayağında sahip olduğum şasinin artık yeterli olmadığına karar verdim ve T4 2018’e geçiş yaptım. Peki neden böyle bir değişime gerek duydum ve neden bu aracı seçtim size kısaca bundan bahsedeyim. Aşağıda verdiğim bilgiler T4’ün en önemli özelliklerinden bazılarıdır.
Esneklik
T4, pek çok touring arabasında alıştığımız bir tasarım diline sahip. 2mm kalınlığında üst , 2.2mm kalınlığında karbon alt şasiye sahip. İstenirse daha ince, daha kalın ya da alüminyum seçenekleri de bulunabiliyor. İşte bu opsiyon imkanı yarışçıya farklı ufuklar açan bir etkidir. Şaside esnekliğe ihtiyaç duyulan bir pistte 2 mm’lik alt şasi takabilme ya da keskin virajlı halı pistte alüminyum alt şasi takarak daha tepkili bir araca sahip olmak tamamen sizin elinizde. Esneklik konusunda bazı ayarlar bulunuyor. Öncelikle T4 2018 modelinde, aracın sağ ve solunun simetrik olduğunu söylememiz gerekiyor. Yani açılan delikler ve esneklik sağ ve sol için aynı. T4 serisinin hepsinde motor yuvasının altındaki deliklerden esneklik ayarı yapabilme imkanı bulunuyor. Bu deliklerdeki vidaların konumunu değiştirerek şasi esnekliğine ufak müdahaleler yapabilmek mümkün. 2017 ve sonrasında ise şasinin orta bölümüne eklenen karbon parça sayesinde ikinci bir esneklik ayarına daha kavuşuyoruz. T4 2019’da ise tüm bunlara ek olarak ön esnekliği azaltan bir parça daha eklendi. Bunun etkilerini 2019 yılı içinde deneyimleme fırsatı bulacağız.
T4 2018 ile yarıştığım her an bu ayarlara sıklıkla ihtiyacım oldu. Bir tane vidanın bu kadar önemli sonuçları olabileceğine ilk başta bende pek inanmazdım. Fakat diğer kaba saba arabalarla karşılaştırmadan önce unutmamak lazım ki bu ve bu sınıftaki arabalar yarışmak için tasarlanmış ve kullanmadan tahmin edilemeyecek bir hassaslığa sahipler. Bu nedenle bu tür ince ayarlar sizi bir sıra yükseltebilir.
Ağırlık Merkezi
Ağırlık merkezi dediğimizde arabalarla ilgili pek çok kişi aşağı yukarı neyden bahsettiğimizi tahmin edebilir. Bir arabanın ağırlığı ne kadar yukarıdaysa yuvarlanmaya o kadar yatkındır. Buna aşırı kapasite dolmuş kamyonları ya da yolcu otobüslerini örnek verebilirim. Viraja hızlıca girdiklerinde neler olduğunu televizyonda izliyoruz. Bu durumun aslında RC arabalar üzerinde de benzer bir etkisi vardır. Ağırlık merkezi çok fazla yukarıda olan bir araba virajda dışarı açılmaya ya da kaymaya daha meyillidir. Bu araçları kullanırken “Araba viraja tam oturdu.” cümlesini kullanmanız pek mümkün değildir. Xray , insanlar daha hızlı viraj dönsün , hızı ve performansı biraz daha arttıralım diye düşünmüş ve bazı şeyler yapmış.
T4 gibi kayış aktarma sistemine sahip olan bir araba için spur , pulley ve diferansiyeller araç üzerindeki en büyük hareketli parçalardan bazılarıdır. Hareketli bir parça ne kadar ağır olursa araç üzerindeki olumsuz etkisi de bir o kadar fazla olacaktır. Bu nedenle T4’teki ön ve arka diferansiyeller piyasadaki en hafif ( ~ 13.7 gr) diferansiyellerden biridir. Ayrıca differansiyeller yukarıda ya da aşağıda olacak şekilde ayarlanabilmektedir. Bu ayar imkanı bir kaç mm’lik bir fark yaratıyor , açıkçası etkisini hissedemedim. Spur dişlisinin sağında ve solunda kullanılan pulleyler de hafif olması için plastiktir. Bazı markalarda bu pulleyler alüminyum olarak tercih edilmektedir. Hangisinin daha iyi olduğuna dair tartışmayı işin uzmanlarına bırakıyorum.
Neden 2017 değil de 2018 ?
T4 2018’i alma sebeplerinden biri olan ve pek çok markayı peşinden sürükleyen asıl geliştirmeye geldik. Bu gelişim T4 2019 modelinde de aynen devam ederek hala başarısını göstermeye devam ediyor. Ultra Low Profile süspansiyonlar… SLP, yani 2012 ile 2017 yılları arasında kullanılan süspansiyondan 4mm daha kısa olan ULP süspansiyonlar hem kendi ağırlığını hemde süspansiyon kulesinin ağırlığını aşağı aldığı için büyük bir fark yaratıyor. Bu farkı en çok 2017 ve 2018’i sıra sıra kullandıktan sonra anlıyorsunuz. ULP süspansiyonlar sayesinde direksiyon tepkisinde ve viraj hızında ciddi bir iyileşme olduğu kesin. 2018 yılı içerisinde çevremizde bu arabalara gönül veren pek çok kişi oldu, bir kaçı zaten amatör olduğunu ve böyle yeni bir modele ihtiyacı olmadığını söyledi. Bu konuda şunu söyleyebilirim ki eğer kullandığınız araba size ne kadar iyi cevap veriyorsa sizin de arabayla iletişim kurmanız ve onu iyi bir şekilde sürmeniz bir o kadar kolay olacaktır. Bu nedenle bu tür yenilikleri göz ardı etmemek gerekir.
T4’ün çoğu plastik parçası geriye uyumlu olarak tasarlanır. Bu sayede bu parçaların çoğunda yıla göre arama yapmak zorunda kalmazsınız. Aramanız gereken tek şey hangi sertlikte parçaya ihtiyacınız olduğudur. Alt kollar, c-hub, steering block , arka hub gibi plastik parçalarda medium, hard ya da graphite gibi seçenekler mevcuttur. Bu sayede aracınızın sertliğini en ince ayrıntısına kadar ayarlama imkanı sunulur. Ayrıca genelde halı pistler için tercih edilen alüminyum hub gibi parçalar da mevcuttur.
Uzun Kullanım Testi
2018 Türkiye On-Road Şampiyonasının ilk yarışına girerken henüz bir T4 sahibi değildim. İddialı olarak girdiğim yarıştan 7. olarak ayrılmak planlarım arasında pek yoktu. Bu noktada bir değişiklik yaparak T4 2018′ e geçtim. Bu şaseyi seçmemdeki sebepleri yukarıda anlattığımı düşünüyorum. Ve evet tahmin ettiğim gibi oldu ve sıralamada 3-4 sıra birden yükselmeye ve aracı daha iyi kontrol etmeye başladım. Geçen zaman içerisinde şunu fark ettim ki arabada pilotu tedirgin edebilecek hiç bir şey yok. İyi bakılmış ve doğru kondisyondaki bir T4 2018 ile sürekli aynı sürüşü yapma ve aracı daha iyi tanıma imkanına sahip oluyorsunuz. Daha önceki aracımı bırakma sebeplerinden biride buydu. Çünkü bir araba aynı virajı 10 kere döndüğünüzde her seferinde farklı bir hissiyat veriyorsa o arabayla yarışamazsınız. Bu nedenle T4 2018 ile zaman geçirdikçe yapılması gereken ayarları daha iyi anlıyorsunuz ve elinize tam olarak oturduktan sonra her şey artık sadece size bağlı bir hale geliyor. Touring arabalara gönül vermiş ve elinde daha eski bir model olan kişilere şunu söyleyebilirim ki, artık elinizdeki arabaları T4 2018 ya da onun izinden gelişerek devam eden T4 2019’a geçme vaktiniz geldi.
Bu tür yazılarda bana aracın sağlamlığı ile ilgili pek çok soru geliyor. Fakat yarış odaklı böyle bir şasiyi sağlamlık derecesine göre değerlendirmek pek doğru olmayacaktır. Sonuçta her araba kaza sırasında kırılabilir. Yine de merak edenler için şunu söyleyebilirim ki kullandığım yarış sezonu boyunca araçtan kaynaklanan her hangi bir kırım ya da sorun yaşamadım. Tek tavsiyem ön diferansiyel outdrivelarını metal olanlarıyla değiştirmekte fayda var. Kutu içeriğinden çıkan plastikler zamanla kırılabiliyor.
2019 yılının ilk günlerinde 2018 model T4’ün detaylarını paylaşmam evet biraz geç oldu. Fakat teknik özellik tablosundaki değerlerin gerçekte nasıl hissettirdiğini deneyimlemem gerekiyordu. Umuyorum ki T4 2019’u da deneme fırsatı bulurum ve yapılan geliştirmelerin nasıl bir fark yarattığını yıl içinde sizlerle paylaşabilirim.