XRAY XB8E İncelemesi

XB8E tipik bir XRAY aracı- üst sınıf, profesyonel, rekabetçi bir yarış aracı olarak tamamen yarışçıların isteklerine göre, hiç bir detay atlanmadan tasarlanmıştır. XRAY'in lüks, performans ve yarışçı ruhunu tamamen taşımaktadır.

XB8 Platformunun Doğumu

Offroad Dünyasının yaramaz çocukları buggylerdir, bu yaramaz çocuklardan en dikkat çekenlerinden ve en cool olanlarından biri de ki yazımızın kahramanı XRAY XB8E’dir. Xray’in XB8 platformu üzerinden geliştirdiği bu şasi elektrikli modeldir, zaten XB8’in sonuna gelen “E” harfi de bunu belirtmek amaçlıdır. Firmanın yarışçı kökenlerinden şasi, tamamen yarış odaklı ve Xray’in “Lüks” sloganına uygun olarak tasarlanmıştır. Şasinin yapımında kompozit, karbon fiber, alüminyum ve çelik kullanılmıştır. Bu da yer yer ağırlık ve güç kazancı sağlamıştır. XB8 platformu 2015 yılından beri devam etmekte olup, her yıl bir yeni versiyon ile teknolojisini ileri taşımayı başarmıştır. XB8 platformu her zaman övgüler ile anılmış bir platform olmak ile beraber pek çok ödül ve şampiyonluklarda kazanmıştır.

Lüks, Sağlamlık, Kalite ve Performans…

XRAY XB8E

XRAY XB8E Genel Yapısı

Şasi 1:8 ölçeğinde tasarlanmıştır, şasinin tasarlanmasında Xray Firmasının baş tasarımcısı ve kurucusu Yüksek Mühendis Juraj HUDY ve Xray Fabrika Takımından Martin BAYER görev almıştır. 2015 yılından beri her sene yapılan yenilikler ile araç hep daha ileriye taşımıştır kendisini. Firma kendi geleneklerine göre en iyi için çabalamıştır.

XRAY XB8E
Burada 2015 deki HUB ile 2017 de ki HUB farkını görebilirsiniz. 2015 modellerde hub da ki Kingpin Parçası üzerinde XRAY yazısı bulunup ekstra bir kol ile kamber ayarlanırken, 2017’lerde hub üzerinden direkt kamber ayarlanabilir hale gelmiştir.

Aracın geniş şasi yapısı motor seçimi ve parçaların yerleşimi sırasında kullanıcıya büyük kolaylıklar sağlıyor. Yapının geniş olması içeride ki sıcaklık dağılımını da pozitif yönde etkiliyor. Özellikle piyasa da ki Serpent Cobra 811 BE ve Losi eight 3.0 şasi modellerine göre gayet geniştir fakat Mugen Seiki MBX7R-Eco ile aynıdır diyebiliriz. Bu şasinin diğer bir ayrıntısı ise GTX8 ismi ile anılan GT versiyonu olması. Bu aracında bir kaç parçasında ve diferansiyel yağlarında değişiklikler yaparak GT’ye çevirmek mümkündür.

XRAY XB8E
Sırası ile; Serpent Cobra 811BE, Losi Eight 3.0, Xray XB8E

XB8E Genel yapısı ve tasarımı itibari ile üzerinde pek çok ayar ve değişiklik yapmaya imkan tanıyan bir araçlardan biridir, eğer setup bilginiz iyi ise bu araç ile çok daha üstün olmanız mümkün. Çünkü, araba sizin her türlü değişikliğinize karşı beklenti içerisinde.

Şahsen aracı offroaddan daha fazla onroad olarak çeşitli ayarlamalar ile kullandığımda edindiğim deneyim, aracın öncelikle çok dayanıklı olduğu ve yaptığım her türlü ayarlama ve değişikliklere karşıda cevaplar verdiğidir. Aracın hızlanması ve viraj içerisinde ki oturması kullanan kişiye ekstra bir güven sağlayarak performansını arttırmasını da sağlamaktadır.

motor mountXB8E’nin motor mountu özellikle maksimum 18-19t pinyon dişlisi sığabilecek bir şekilde yapılmıştır, standart gelen spur ile birlikte 20 ve üzeri diş sayısında ki pinyon kullanmak mümkün değildir. Ancak, tavsiye edilmese de motor mountta bulunan vida yuvaları tıraşlama işlemi yapılarak sığdırılabilir.

Alüminyum Kulelere Geçiş…

Şasi ilk versiyonlarında karbon fiber amortisör kulesi kullanmakta iken 2016 ve sonrasında ise alüminyum amortisör kulesi tasarımına geçmiştir. Şahsen kullandığım ve sahip olduğum XB8E 2015 model şaside karbon fiber kuleler mevcuttu ve karşılaştırdığım 2016 ile ilgili efektif bir fark tespit edemedim.

Şasinin pil yuvası yan yana 2S pil sığacak bir şekilde tasarlanmıştır, pil haznesinin arka tarafında ise esc nin oturtulması için yuva bulunmaktadır. İstenirse esc öne gelecek şekilde, istenirse arka kısıma gelecek şekilde batarya ve esc yuvası yerleştirilebilir.

pil yuvası

XRAY XB8E tasarımında son karar verilmeden önce Xray’in karargahın da elde edilen tüm veriler ve notlar toplanarak şasinin son ağırlık dağılımı, buna göre şasi üzerinde ki kanal yerleşimleri belirlenmiş. Motor, alıcı ve servo şasinin bir tarafına, esc ve piller ise şasinin diğer yanına gelecek şekilde ortadan ayrılmış şekilde konumlandırılmışlardır.

Şasinin diğer bir güzelliği de flex yani esneme yapısı, şasi bir kaç saniye içerisinde istenilen piste göre hemen flex hale getirilebiliyor. Şasinin yanında olan koruma parçaları ise şasinin esnemesini bozmayacak tasarlanmış ve monte edilebilir hale getirilmiştir.

Aracın Temeli Alt Şasi

xray buggy alt şase

XRAY XB8E nin alt şasisi de diğer tüm parçaları gibi en yüksek kalite işçilik ile üretilmiştir. Şasitasarlanırken hedef; mutlak hafiflik ve sağlamlık idi. Bu sebep ile şasi anodize edilmiş 3mm kalınlığında ki yüksek kaliteli 7075 T6 İşviçre Alüminyumundan CNC makinelerde işlenmiştir. Şasinin hafif ve

sağlam olmasının önemi aracın üzerinde ki yükü taşıması ve darbeleri de absorbe ediyor oluşudur. Şasinin bütünlüğünü ve tasarımını koruyabilmesi aracın performansı ve geleceği açısından çok önemlidir.

 

Gücü Aktarma

Araç motordan aldığı gücü almak için CVD (Constant Velocity Drive Shafts) aktarım şaftları kullanmaktadır, bu sistem sayesinde şaftlar ve dişliler daha verimli olarak çalışabilmektedir. Bu şaftlar ise kalitesi Dünyaca bilinen ve markalaşmış HUDY yay çeliğinden üretilmektedir. Aracın ön, arka ve orta diferansiyel yağları ayarlanabilmektedir. (bknz. Diferansiyel Bakımı) Ön ve Arka diferansiyel 40T dişli ve 12T pinyon kullanmaktadır, orta dişli ise standart olarak 46T spur dişlisine sahiptir.

Ayrıca belirtmek isterim ki ilk kez bu araçta off road araçları içerisinde Dünya’nın en ince ve en dayanıklı şaftları kullanılmıştır.

 

Avantajları:

  • Yüksek kalite ve arge ile yarış ruhu içinde imal edilmesi.
  • Yüksek ayar olasılıkları.
  • Şasi ve alan genişliği.
  • Türkiye temsilcisi bulunması.
  • GTX8 modelinde GT kardeşi bulunması ve buna yakın bir dönüşüm yapılabilmesi.
  • ESC kablosunun geçmesi için pil tablasının altının ayarlanması.
  • Çift vidalı motor mount.
  • Motor alanında geniş boşluk.
  • Dayanıklı yan plastikler.

Dezavantajları:

  • Her sene yeni bir versiyon çıkması.
  • Ön tampon plastiğinin kırılgan olması.
  • Motor mountunun 19 ve üzeri pinyonlar için uygun olmaması.

XRAY XB8E Üretici Tanıtım Sayfası için buraya  tıklayınız.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.