Yarışa Giderken Yanımda Götürdüğüm Ekipmanlar – 1/10 EP Onroad

Çantamda ne var ?

Türkiye onroad şampiyonasının 3. yarışı olan Bursa etabına sayılı günler kaldı. Yarış öncesi hazırlıkları yaparken çantamdaki ekipmanları tanıtmanın iyi olacağını düşündüm. Özellikle yeni başlayanlar, almaları gereken ekipmanları bir arada görebilir. Elektrikli araç kullananlar için ekipmanlar aslında oldukça basittir. Çok ağır ve büyük eşyalar taşımadan ihtiyacınız olan her şeyi yanınızda götürebilirsiniz. Bu yazıda kendi çantamdan örnek verecek olsam da herkes için aynı olmak zorunda diyemem. Farklı markalar ve farklı ürünler kullanan kişiler olacaktır. Benim tercihim ise ortalama seviyede ekipmanlar ile hem taşıdığım eşya sayısını azaltmak hemde hafifletmek oldu. İsterseniz yavaş yavaş başlayalım…

1.Çanta

İhtiyacım olan ekipmanları taşımak için Hudy ‘nin #199100 kodlu taşıma çantasını kullanıyorum. Detaylı anlatımı için tıklayabilirsiniz. Bu çantaya taşımam gereken tüm eşyalar ve arabam sığabiliyor. Tabi kumanda hariç. Ortalama boyutları sayesinde ufak bagajlı bir arabada (benim için Seat Ibiza) çok fazla yer kaplamıyor. Buna karşın taşıma kapasitesinden de ödün vermiyor. Üst bölümdeki alet bölümü ve yan cepler sayesinde aynı boyuttaki diğer çantalarda olmayan bir iç hacme sahip olmuş oluyorsunuz.

2.El Aletleri

Çantada mutlaka bulunması gereken aletlerin başına alyan takımı vardır. Alyan takımları ile ilgili yazımız için tıklayabilirsiniz. Benim tercihim Xceed markasından yana olsa da piyasada pek çok kalitede pek çok marka mevcut. Bu takımda sevdiğim şey ise ele rahat oturmasının yanı sıra açık yeşil rengi sayesinde karmaşık çalışma masamda hemen gözden kaybolmaması. Bunun dışında ufak bir kargaburun , aralara düşen vidaları çıkarmak yada bir şeyleri tutmak için uzun cımbız , süspansiyon toplarken kullanmak için şaft pensesi , kep üzerinde ince ayarlar yapmak için kep makası ve keskin bir hobi bıçağı mutlaka çantanızın alet bölümünde olmalı.

3.İlk çekmece

Çantamın ilk çekmecesi benim için her zaman karman çorman olan bir bölümdür. Bu bölümün yarısını arabalarım için kullanabileceğim yedek parçalar kaplıyor.  Aslında son zamanlarda Xray T4 kullandığım için yanımda pek yedek parça taşımıyorum diyebilirim , çünkü yarış ortamında bu yedeklere kolayca erişilebiliyor. Fakat eğer modelciliğe yeni başlıyorsanız ya da tüm eşyalarınızı tek bir çantada toplayacaksanız. Mutlaka en çok lazım olabilecek parçaların yedeklerini bulundurun.

   3.1. Şarj Aleti

Çoğunlukla dörtten fazla lipo ile gezdiğim için ufak bir şarj aleti işimi hep gördü. Adaptörünün içinde olması ve kalitesi nedeniyle SkyRC S60 hem bana fazla yük olmuyor hemde lipolarımı düzgün bir şekilde şarj edebiliyor (SkyRc S60 İncelemesi).

   3.2. Havya

Yine hafiflik ve rahat kullanım için havya seçiminde standartların dışına çıkmayı tercih ettim. Normalde kalem tipi havyalar tercih edilmekte fakat mümkün olduğunca kablo karmaşasından kurtulmak için son zamanlarda gazlı havya kullanıyorum. Aliexpressten aldığım ve markası dahi olmayan bu havya tahminimden çok daha iyi bir performans gösteriyor. Her yerde bulabileceğim bir çakmak gazı ile saniyeler içerisinde 400 dereceye yakın bir sıcaklığa ulaşabiliyor. Bu nedenle çantamdaki favori ürünüm bu diyebilirim.

Bu karmaşık çekmeceyi arabanın ayarlarını ya da çeşitli notlar almak için kullandığım kalemler, toz ve pislikleri temizlemek için kullandığım fırça ve şarj aleti için kullandığım kablolarla bitiriyorum.

4. İkinci Çekmece

Mümkün olduğunca düzenli tutmaya çalıştığım bu bölüm aslında tüm temel malzemeleri barındırıyor. Düzeni, 3D yazıcı ile bastığım plastik bölümlerle sağlıyorum. Bu sayede hiç bir şey birbirine girmiyor.

Bu çekmecenin en başında 2 adet Turnigy Graphene 6000mah 90c ve 4 adet Turnigy Nano-Tech 60c lipo yer alıyor. Aslında sadece yarışlar için kullandığım iki adet Graphene dışındakilere ihtiyacım olmuyor.Fakat olası bir acil durumda liposuz kalmaktansa fazladan taşımak daha mantıklı.

4.1 Yağlar

 

Kullandığım yağ ve sıvılar ise; Muchmore 400-450-500 cst süspansiyon yağları ,Hudy 3000-5000 cst diferansiyel yağları, Hudy rulman yağı ,grafit gres ve vida sabitleyici (threadlock), LRP ve Hudy tire additive. 1/10 EP Onroad kullanan birinin alması gereken sıvılar nedir ? sorusunun cevabını da bu sayede vermiş oluyorum.

4.2 Setup İstasyonu

Setup istasyonu 1/10 onroad araba kullanıcısının mutlaka edinmesi gereken ölçüm aletlerinden biridir. Arabanın dönüş açıları , kamber ve toe açılarını doğru bir şekilde ölçmenin tek yolu budur. Setup istasyonu seçerken dikkat edilmesi gereken bir konu da doğru ölçüm yapan bir model seçmektir. Bazı ucuz ve kalitesiz istasyonlar yanlış ölçüm yaparak kullanıcıyı yanıltabilir. Bu durumda benim tercihim Arrowmax ‘ten yana oldu. Deneme fırsatı bulduğum ve bence alınabilecek diğer markalar ise Hudy ve YeahRacing.

4.3 Droop ve Yükseklik Ölçer

Aracın temel ayarlarını yaparken kullandığımız diğer bir ölçüm aleti ise droop ve yükseklik ölçer. Her ne kadar şu an YeahRacing markasını kullanıyor olsamda en yakın zamanda daha hassas bir modele geçeceğim. İlk alım sırasında uygun fiyatıyla dikkatimi çekmişti fakat sonradan 0.2mm ‘lik ara değerlerle ölçümün daha iyi olduğunu gördüm.

4.4. Bantlar ve Makaron

Çantada sürekli yer değiştirse de mutlaka yanımda olan şeylerden biri de bunlardır… Konu elektrikli arabalar olduğu için mutlaka düzeltilmesi ya da lehimlenmesi gereken bir kablo ile karşılaşıyorsunuz. Bu kablonun yalıtılması için bant kullanmak pek iyi bir fikir olmayacaktır. Zamanla yapışkanlık özelliği bozulan bantlar sürüş sırasında kötü anlar yaşatabilir. Bu nedenle yine Aliexpressten bulduğum bu makaron seti hem benim hem de takım arkadaşlarımın oldukça işine yaramıştır. Bunun dışında yanımda üç çeşit bant taşıyorum. Birincisi, lipoyu arabaya sabitlemek için kullandığım Hudy fiber bant (siyah) . Bu bantın diğer fiber bantlardan farkı tekrar tekrar kullanılabilmesi (6-8 defa) ve şase üzerinde yapışkan izi bırakmamasıdır. Diğer fiber bantım ise (beyaz) piyasada kolayca bulunabilecek bir model. Özellikle kaza sonrası kepte oluşan hasarları pratik bir şekilde onarmak için oldukça uygun. Üçüncüsü ise ESC ve alıcı gibi elektronik bileşenlerin şasede sağlam bir şekilde durması için kullandığım Scotch çift taraflı bant. Piyasada pek çok çift taraflı bant olsa da ortasındaki gri slikon tabakası sayesinde hem şase üzerinde iz bırakmıyor , hem sökülmesi kolay hem de oldukça sağlam. Daha ne olsun…

Bu bölümü tamamlayan diğer bileşenler ise TORC organizasyonunun resmi lastiği olan Volante 36R lastikler. ESC programlamak için kullandığım Hobbywing program kartı ve lehim işlerinde kullandığım Kurtel 60/40 0.75mm lehim teli.

5. Üçüncü çekmece

Son bölümde ise sadece şase ve kep bulunuyor. Daha önceden bu bölüm de dolu olduğu için aracı çanta dışında taşıyordum. Zaman zaman elde ya da farklı korumasız çantalarda taşıdığım Sakura Advance , bir kaç düşme anı yaşadığı için Xray T4’ü riske atmak istemedim. Size de bunu tavsiye ederim. Aracınızı mutlaka güvenli bir şekilde taşıyın.

6. Yan Bölümler

Hudy taşıma çantasının en sevdiğim bölümlerinden biri bu yan gözlerdir. İki adet 11 inç kutunun tam olarak sığması sayesinde ufak parçalar , vidalar , süspansiyon yayları , ağırlıklar , bushingler , hexler , rulmanlar ya da tam olarak nereye koyacağınıza karar veremediğiniz parçaları koyabileceğiniz çok iyi bir bölüm haline geliyor. Diğer taraftaki bölümde ise üzerinde aracın ayarlarını yaptığım setup tahtası, ağırlık ölçümü için kullandığım ufak boyutlu 3000gr’a kadar ölçebilen hassas terazi ve pit masasına serdiğim pit matı bulunuyor.

Sonuç

Sonuç olarak hem hafta sonu buluşmalarına hem yarışlara giderken yanımıza ihtiyacımız olan her şeyi alabileceğimiz yaklaşık 15 kg ağırlığında bir çanta toplamış oluyoruz. Sanwa M12 kumandam için yeterli yer olmadığı için kumandayı ayrı bir çantada taşımak durumundayım. Ayrıca yedek araç olarak götürdüğüm Sakura Advance için de yer olmadığı için o da seyahatimize arabanın arka koltuğunda eşlik ediyor. Bu yazıda bir rc çantası içinde olabilecekleri tanıtmak istedim. Umarım faydalı olmuştur. Yarışta görüşmek üzere …

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.