Yokomo YD-2S PLUS İnceleme

RWD Drift denildiğinde akla gelen ilk şasilerden birisidir Yokomo YD2. Yokomo’ nun üretmiş olduğu RWD drift arçlarından birisi olan şasi, gerek yarışlardaki başarısı gerek araca sunulan opsiyon parçalar ve upgrade kitler olsun, alıp kendi tarzına en uygun aracı yaratmak isteyen kullanıcılar için biçilmiş kaftan diyebilirim.

YD-2S Plus, profesyonelliğe bir adım daha atmak isteyen kullanıcılar için güzel bir seçenek. Şasi, sürüş hissiyatını iyi kavrayıp şasinin kontrolünü sağlamak biraz çaba gerektiriyor. Yaklaşık 285 dolarlık fiyatı ile Yokomo YD-S Plus orta sınıf başarılı şasiler arasında yer alıyor.

Şasi Yapısı ve Tasarım Notları

İlk olarak genel tasarımına bakacak olursak 40/60 ‘lık ideal drift ağırlık dağılımı (ön taraf toplam ağırlığın %40’ı, arka taraf %60’ı) ile servo-gyro önde, ESC-LiPo ortada, motor ise arka-üst kısımda yer almakta.

S Versiyon Dişli Aktarım Sistemi

Motorun gücünün aktarımı, gearbox içerisinde -spurun bağlı olduğu mil üzerinde bulunan 20t dişli, orta kısımda ise birbirinin aynı iki adet dişli ve 52t diferansiyel dişlisi olmak üzere- toplam 4 adet dişli ile sağlanmakta. Stock FDR oranı, kit ile gelen 84t spur ve 20t pinyon ile 10.92.

S Versiyon Karbon Arka Damper Kulesi

Diferansiyelin hemen üst kısmına baktığımızda, oldukça kalın bir karbon plakadan incelikle kesilmiş arka damper kulesini görmekteyiz. Kullanıcıya damperler için ve arka hub üst bağlantı kolu için çeşit çeşit ayarlama seçenekleri sunulmakta.

Arkadan ön tarafa doğru giderken, aktarma dişlilerinin hemen önünde motor mount ile karşılaşmaktayız. Kullanıcılara sürüş tarzlarına göre, motoru üst tarafta 3 farklı konumda (öne ve arkaya) ayarlama imkanı vermekte.
Motor ne kadar arkaya alınırsa, motorun yüksekliğinden dolayı aracın tepkisi o kadar sert ve seri olmaktadır. Bu nedenle kullanıcıların araç hakimiyetinin çok iyi olması gerekmektedir. Motor ne kadar öne yani aşağı doğru yatırılırsa, ağırlık merkezi ona göre düşerek aracın yumuşak hareket etmesi sağlanmaktadır.

Aynı zamanda pil kapağı olarak kullanılan upper deck, ön tarafa yakın kısımda bitirildiğinden dolayı, şaside esneme oldukça fazla bir hale gelmekte. Hali hazırda kullandığınız normal boy pillerinizi bir kenara bırakmanız gerekecek çünkü şaside pil olarak yalnızca shorty LiPo pil kullanılabilmekte. LiPo ve ESC için kullanıcıya, kendi tarzına göre konumlandırma imkanı verilmektedir. LiPo’ nun yatay olması aracın seri hareketler yapmasını, dikey olarak öne doğru olması da sürüşünün yumuşak olmasını sağlamaktadır.

Yeah Racing Alüminyum – Karbon Steering Seti

Öne doğru yaklaşırken orta kısımda yatay şekilde konumlandırılmış servoyu ve steeringi görmekteyiz. Araç düşük profil veya standart boy servo ile kullanılabilmektedir. Şaside steering sistemi ne yazık ki plastik. Steering gibi sürekli hareket halinde olan parçaların, bir süre sonra esnemeye başlamalarından dolayı, alüminyum olanlarıyla değiştirmek gerekmektedir. Yokomo’nun kendi modları haricinde ucuz yollu çözüm olarak benim de yaptığım gibi, Yeah Racing alüminyum-karbon steering sistemi tercih edilebilir.

S Versiyon Alüminyum Ön Damper Kulesi

Ön tarafa geldiğimizde ise parıltısı ile bizleri kendine çeken, esnemeyi azaltıp damperlerin çalışmasını iyileştermek amacıyla alüminyum yapılan, upper armın da bağlandığı damper kulesini görmekteyiz. Yükseklik ayarı için üzerinde 2 farklı yükseklikte damper bağlantı noktaları ve upper arm için 4 farklı delik bulunmakta. Upper arm, uç kısmına doğru incelen bir tasarıma sahiptir. Aracınız eğer önden darbe alırsa parçayı zorlayan turnbuckle sebebi ile, ilerleyen zamanlarda upper armın turnbuckle yuvası aşınmakta. Bu durumda turnbuckle vidasını sonuna kadar sıkıp kullanmak veya yeni upper arm takımı almak gerekecektir.

Yokomo Big Bore Damperler

Damper kulesine bakarken benim çok beğendiğim, Yokomo ‘nun tamamen alüminyumdan yapılmış Big Bore damperlerini görmekteyiz. Çoğu üst düzey kullanıcının da tercih ettiği, ayrı olarak da satın alabileceğiniz oldukça başarılı bu damperler, sürüş sırasında verdiği tepkiler ile sürüşü oldukça güzel bir hale getirmekte.

Esnek Karbon Alt Şasi

Şasiyi karşımıza alıp şöyle bir baktığımızda bile dikkatimizi çeken o güzel mat karbon alt şasiyi de es geçmeyelim. Zaten oldukça esnek olan bu şasinin, daha fazla esnemesini önlemek ve biraz da hafiflik kazandırmak için alt şasi karbon olarak tercih edilmiş. Yan tarafına takılan plastikler ile bu esneme biraz daha azaltılmış durumda. Esneklik şasiye kaygan zeminde daha iyi bir yol tutuşu sağlamakta.

Tasarım Notları

  • Şasi 40/60 ağırlık dağılımına sahip.
  • Shorty LiPo pil ile kullanılmakta.
  • Düşük profil ve standart boy servo ile kullanılabilmekte.
  • Motor konumu 3 yönde değiştirilebilmekte.
  • Ağırlık dağılımı için, kit içinde gelen iki farklı difüzör ile beraber bir çok seçenek sunulmakta.
  • Sürüş tarzına göre değiştirilebilen pil yerleşimi seçeneği sunulmakta.
  • Ön damper kulesi alüminyum, arka damper kulesi karbon gelmekte.
  • Esneklik için upper deck hemen servo arkasına monte edilmekte ve kit içerisinden karbon alt şasi gelmekte.
  • Birçok ackerman ayarı sunabilen steering bulunmakta.
  • Bir çok bodyroll ayar olanağı sunulmakta.
  • Şasi Big Bore damperler ile gelmekte.

Malzeme Kalitesi

Oldukça eski ve başarılı bir marka olan Yokomo, ürettiği parçalarda da başırılı bir iş çıkartmış. Hassas ölçülerle üretilmiş olan gayet kaliteli alüminyum, karbon ve plastik parçalar kullanıcılarına, verdikleri paraların karşılığını aldıklarını kesinlikle hissettiriyor.

Performans

Dünyada pek çok kullanıcı tarafından tercih edilen, tasarımı ile hafifliğe önem veren Yokomo YD-2S Plus, bu sayede kaygan zeminde çok seri bir sürüş sağlamakta. Sürüş tarzı, yukarı konumlandırılmış motor ve şasiye esneklik kazandıran upper deck sebebi ile, oldukça agresif olan bu şasiyi kullanabilmek için çok hassas kontroller gerekiyor. Bu agresiflik bazı kullanıcıları zorlayacak olsa da, bende olduğu gibi bazı kullanıcılar için de güzel bir deneyim olabiliyor.

Sonuç

Sonuç olarak “agresif sürüş stili” ile bilinen ve benim çok beğenmiş olduğum Yokomo YD-2S Plus, kullanabilmek için biraz tecrübe gerektiriyor. Her kullanıcının kumandayı eline alıp drift yapmaya başlayacağı bir araç değil ne yazık ki. Kullanabilmek için kişiden kişiye değişen bir alışma süreci gerektiriyor. Bu süreçte pes etmeden sonuna kadar giderseniz, YD-2S PLUS kesinlikle elinizden bırakmayacağınız bir araç olacaktır.

Kimler için uygun?

Yokomo YD-2S ve YD-2S Plus şasi yapısı olarak agresif sürüş tarzından, yani arkayı kolay savurması ve yer yer ani hızlanmasından dolayı, daha öncesinden RWD araç kullanmış, RWD drift deneyimi olan kullanıcılar için uygundur. Setupı güzel bir şekilde yaptığınız sürece oldukça zevk veren bir araç kullanıyor olacaksınız. Aracı kullanırken kendi sınırlarını zorlayıp, aracı kontrol etmek için uğraşmayı seven kullanıcılara hitaben, YD-2S Plus oldukça güzel bir seçim olacaktır.

Kimler için uygun değil?

Hobiye yeni başlayan biri için uygun değildir. Araç üzerinde ayar yapıp aracı test etmeye ve aracın sürüş karakteristiğini tanımaya vakit ayıramayan kullanıcılar için tavsiye edeceğim bir şasi değil. İstikrarlı bir sürüş için bol bol deneme yapıp, kendi sürüş tarzınıza göre doğru ayarlamaları bulmanız gerekiyor. Aksi halde araca alışana kadar kabus dolu bir dönem sizleri bekliyor olabilir.

YD-2E ve YD-2S farkları

Soldaki araç YD-2S, sağdaki araç YD-2E versiyonudur.

S Plus yazısını okurken “E versiyon ile ne farkları var?” diye düşünmüş olabilirsiniz. Ufak bir Yokomo YD-2E – YD-2S karşılaştırması yapmadan yazımı tamamlamak istemedim. Bu kısımda sizlere kısaca iki versiyon arasındaki farklardan bahsedeceğim.

(Başlangıç seviyesi plastik versiyonlar göz önünde bulundurularak karşılaştırma yapılmıştır. Geri kalan parçalar her iki versiyon için de aynıdır.)

  • E ve S modeli arasındaki temel farklara değinecek olursak, yazıda da çokça bahsettiğim gibi şasinin hafifliği, YD-2S i tam olarak bir kaygan zemin canavarı haline getirmekte. YD-2E her iki zemin için de uygun olsa da, halıda daha iyi performans sergilediği için halı pistlerde daha çok tercih edilmekte.
  • E versiyonunda motor aktarma dişlilerinin altında ve yere yakın pozisyonda konumlandırılırken, S versiyonunda farklı bir dişli kutusu tasarımı ile dişlilerin hemen üzerinde yer almakta. S versiyonunda 3 farklı konumda ayarlanabilen motor mount varken, E versiyonunda motor, tek bir konumda sabit kalmakta. İstendiği taktirde E versiyonda da mod parçası ile motor yukarı alınabilmekte.
  • E versiyonunda 2 tür pil seçeneği sunulurken (shorty ve normal boy LiPo), S versiyonunda yalnızca shorty LiPo ile kullanmak gerekmekte. Ayrıca S versiyonunda birden fazla yere konumlandırabildiğiniz LiPo, ne yazık ki E versiyonda sabit bir yerde durmakta.
  • E versiyonunda ön tarafa kadar uzanan upper deck sayesinde, esnemediğinden dolayı şasi halı pistlerde daha iyi performans verebilmekte. Tam aksine S versiyon ise upper deck, şasinin yarı kısmı diyebileceğimiz bir mesafeye kadar sabitlendiğinden dolayı, orta kısımdan itibaren şasi esnemesine izin verilmekte. Bu sayede de kaygan zeminde yol tutuşu sağlanmakta.
  • Alt şasi tasarımında E versiyonunda downstop ayarı imkanı veren kulakçıklar varken, S versiyonunda salıncakların salınımını arttırmak için ayar vidasının alt kısmı boş durmakta. E versiyona göre daha dar ve hafif bir alt şasi S versiyonda bizleri karşılamakta.

Dışarıdaki salgından dolayı zor günler geçirdiğimiz şu dönemde, evde kalıp hobimiz ile daha çok zaman geçirmemiz, hepimiz için en doğrusu olacaktır. Haydi hazır fırsatını bulmuşken evde setup ve bol bol antrenman yapalım. Sağlıcakla kalın.

(alt kısımda “*” işaretli olan seçenekler kullanıcılara göre farklılık gösterebilir.)

8.8
Harika
  • Tasarım 9
  • Malzeme Kalitesi 8.5
  • Performans 9

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.