Güncellenmiş Rehberimiz İçin Tıklayın…
Arabaları seviyorsunuz. Ayrıca uzaktan kumandalı modellere de ilgi duyuyorsunuz. Ne güzel! Gerçeğinin belirli oranda küçültülmüş versiyonu bu muhteşem makinelere ilgi duymamak elde değil. Model araba hobisine başlamak istiyor, hatta bir model araba almak için can atıyorsunuz. Her gün internette saatlerce araştırma yapıyorsunuz. Doğru yoldasınız. Ne tür bir model araba alacağına karar vermeden önce bu yazıyı sonuna kadar dikkatle okuyun.
Hangi model araba türünü seçmeliyim?
Model araba türlerini Onroad ve Offroad olarak ikiye ayırabiliriz. Onroad araçları drift ve touring olarak kendi içinde ikiye ayırabiliriz. Offroad araçlar ise kendi içinde Buggy, Truggy, SCT, Monster Truck, Crawler, Rally Car ve Baja olarak 7’ye ayırmak mümkün.
Almak istediğiniz araç türüne karar verebilmeniz için her araç türünü kısaca tanıtmaya çalışacağım.
Onroad Model Arabaları Tanıyalım
1- Onroad Touring:
Güç kaynağı: Elektrikli, Nitrolu veya Kurşunsuz benzin
Kullanma alanı: Asfalt Pist, halı pist
Türkiye’de uygun pist: İstanbul Hazarfen (asfalt), İstanbul Maltepe (asfalt), Bursa (asfalt), İzmir (asfalt) ve Kıbrıs’da (halı) mevcut.
Türkiye’de düzenlenen yarış: Var.
Ölçek: 1/10, 1/8, 1/5
Yaygın Kullanılan ölçek: Elektrikli 1/10 – Nitro 1/8 & 1/10
Önerilen Kit Markaları: Xray, 3Racing, Tamiya, Schumacher Racing, Kyosho, Serpent, MCD
Yorum: Model araba hobisi arkadaşlarınızla yarıştıkça güzel. Bu araç türünü seçerseniz Türkiye’de bir çok pist mevcut. Bu pistlere giderek bu hobinin içinde bir çok kişiyle tanışır, yeni şeyler öğrenir ve model araba yarışçılığının tadını çıkarma imkanı bulursunuz. Hatta kendinizi geliştirip her yıl ülke genelinde yapılan Türkiye Model Araba Şampiyonası’na (TORC) bile katılabilirsiniz.
Örnek Video
2- Onroad Drift:
Güç kaynağı: Elektrikli (Nitrolu moellerden uzak durun)
Kullanma alanı: Asfalt, Beton, halı
Türkiye’de uygun pist: İstanbul Maltepe (Beton)
Türkiye’de düzenlenen yarış: Yok
Ölçek: 1/10
Yaygın Kullanılan ölçek: 1/10
Önerilen Kit Markaları: MST, Yokomo, 3Racing, R31 House, D-Like
Yorum: Bu araç türü için spesifik yapılmış bir piste ihtiyaç yoktur. Yukarıda bahsı geçen zeminlere yapışkanlı bantla işaretleme yaparak kendiniz pist yapabilirsiniz. Kullanım alanı bu sayede oldukça genişliyor. Bu kategorinin en güzel yanlarından biri inanılmaz detaylı kepleri.
Örnek Video
Off-Road Model Arabaları Tanıyalım
1- Offroad Buggy:
Güç kaynağı: lektrikli, Nitro veya kurşunsuz benzin
Kullanma alanı: Asfalt, halı, kum, çim, çamur vs.
Türkiye’de uygun pist: İstanbul Hazarfen (asfalt), İstanbul Hazarfen (Offroad), İstanbul Maltepe (asfalt)
Türkiye’de düzenlenen yarış: Var.
Ölçek: 1/10, 1/8, 1/5
Yaygın Kullanılan ölçek: 1/8
Önerilen Kit Markaları: Team Losi, XRAY, Yokomo, Kyosho, Mugen Seiki, Serpent, MCD
Yorum: Bu araçları özel buggy pistlerinde kullanmak en fazla zevki verir. Bu arabalar zıplamaya uygun üretilmişlerdir. Yapılacak ayarlamalarla onroad pistlerinde de kullanılabilirler. Ayrıca arkadaşlarınız varsa kendiniz de uygun offroad bir alanı işaretleyerek pist yapabilirsiniz.
Örnek Video
2- Offroad Truggy:
Güç kaynağı: Elektrikli veya Nitrolu
Kullanma alanı: Kum, çim, çamur vs.
Türkiye’de uygun pist: İstanbul Hazarfen (Offroad)
Türkiye’de düzenlenen yarış: Yok.
Ölçek: 1/10, 1/8,
Yaygın Kullanılan ölçek: 1/8
Önerilen Kit Markaları: Team Losi, XRAY, Yokomo, Kyosho, Mugen Seiki, Serpent
Yorum: Bu araçları özel buggy pistlerinde kullanmak en fazla zevki verir. Onroad pistlere uygun değillerdir. Bu arabalar zıplamaya uygun üretilmişlerdir. Ayrıca arkadaşlarınız varsa kendiniz de uygun offroad bir alanı işaretleyerek pist yapabilirsiniz. İsterseniz kendiniz offroad arazilerde kullanabilirsiniz.
Örnek Video
3- Offroad Monster Truck:
Güç kaynağı: Elektrikli veya Nitrolu
Kullanma alanı: Kum, çim, çamur vs.
Türkiye’de uygun pist: Yok.
Türkiye’de düzenlenen yarış: Yok.
Ölçek: 1/10, 1/16,
Yaygın Kullanılan ölçek: 1/10
Önerilen Kit Markaları: Team Losi, Traxxas, Tamiya, MST
Yorum: Bu araçları kullanabileceğiniz bir pist yok. Ürünü yakın çevrenizdeki uygun alanlarda sürebilirsiniz. Bir kaç arkadaşınız da var ise onlarla engebeli alanlar yapıp yarışabilirsiniz.
Not: Bu ürün grubu büyüklüğü ve gösterişi sebebiyle yeni başlayanlar tarafından fazlaca tercih edilir ama aslında bu arabayla yapılabilecek şeyler çok sınırlıdır. Çoğunlukla ilk heves geçtikten kısa bir süre sonra bir kenara atılırlar. O nedenle almak istiyorsanız iyice düşünün.
Örnek Video
4- Offroad Rock Crawler:
Güç kaynağı: Elektrikli
Kullanma alanı: Kayalık, kum, çim, çamur vs.
Türkiye’de uygun pist: Yok.
Türkiye’de düzenlenen yarış: Yok.
Ölçek: 1/10
Yaygın Kullanılan ölçek: 1/10
Önerilen Kit Markaları: Axial, RC4WD, Team Losi, Traxxas, Redcat Racing
Yorum: Bu arabalar her yerde kullanılabilir. Kullanması çok eğlencelidir. Bir piste ihtiyaç duymazlar. Bildiğiniz zorlu bir arazi sizin için artık bir parkurdur. Hız yapmazlar. Öncelikleri tırmanma ve zor zeminlerde iyi tutunma özellikleridir. Kepleri ve aksesuarları inanılmaz detaylıdır. Yüzlerce aksesuar takılabilir. Suya dayanıklı olanlarını kullanmak daha da eğlencelidir.
Örnek Video
5- Offroad Rally Car:
Güç kaynağı: Elektrikli, Nitro veya Kurşunsuz benzin
Kullanma alanı: Toprak, asfalt
Türkiye’de uygun pist: İstanbul Hazarfen (Offroad)
Türkiye’de düzenlenen yarış: Yok.
Ölçek: 1/10, 1/8, 1/5
Yaygın Kullanılan ölçek: 1/10
Önerilen Kit Markaları: Kyosho, Traxxas, Vaterra, MCD
Yorum: Bu arabaların da kullanım alanı sınırlıdır. Asfalt touring pistlerinde kullanılamazlar. Offroad pistlerinde kullanmak gerekir. Ülkemizde fazla kalabalık bir grubu yoktur. Çok popüler bir kategori olduğu söylenemez.
Örnek Video
6- Offroad SCT (Short Course Truck):
Güç kaynağı: Elektrikli, Nitro veya kurşunsuz benzin
Kullanma alanı: Toprak, kum, çamur, çim, halı.
Türkiye’de uygun pist: İstanbul Hazarfen (Offroad)
Türkiye’de düzenlenen yarış: Yok.
Ölçek: 1/10, 1/8, 1/5
Yaygın Kullanılan ölçek: 1/10
Önerilen Kit Markaları: Team Losi, Axial, Arrma, Traxxas, MCD
Yorum: Bu arabalar kepleri itibariyle kamyonete benzer. Offroad alanlarda kullanmak için uygundurlar. Buggy pistleri de bu araçlar için uygun olur. Asfalt pistlerde kullanılamazlar. Türkiyede yarışları düzenlenmiyor. Bu arabalara sahip bir grup bulabilirseniz toplu birşeyler yapma imkanınız doğabilir.
Örnek Video
7- Offroad Baja:
Güç kaynağı: Elektrikli, Nitro veya kurşunsuz benzin
Kullanma alanı: Toprak, kum, çamur, çim, vs.
Türkiye’de uygun pist: İstanbul Hazarfen (Offroad)
Türkiye’de düzenlenen yarış: Yok.
Ölçek: 1/10, 1/8, 1/5
Yaygın Kullanılan ölçek: 1/5
Önerilen Kit Markaları: Team Losi, HPI, Arrma, MCD
Yorum: Bu arabalar aslen çöl için üretilmiştir. Yoğun kum zeminde kullanmak içindir. Ülkemizde görünüşleri ve büyüklükleri nedeniyle ilgi görmektedirler. Yapılabilecekler sınırlıdır. Toprak bir offroad alan bulunup orada sürülebilirler.
Örnek Video
Yakıtlı mı Elektrikli mi?
Model arabalar güç kaynaklarına Elektrikli ve Yakıtlı (nitro veya benzinli) olmak üzere 2’ye ayrılır. Genelde bu hobiye yeni başlayacak kişiler yakıtlı arabalara ilgi duyarlar. Büyük bir gürültü ile çalışan o dikkat çekici araçlara karşı koyamazlar. “Benim benzinli model arabam var” demek bile insanı mutlu eder. Nitrolu arabaları sürmek keyiflidir. Gaz tepkileri görsel ve işitsel almanız mümkündür. Ama öte yandan nitro araçların bakımı elektriklilere kıyasal daha zor, teferruatlı ve zaman alıcıdır. Bu nedenle sabır ister.
Hız ve performans açısından elektrikli arabalar nitrolu arabalardan asla geri kalmaz. Hatta elektrikli araçlar nitrolu araçlardan daha hızlılar. Modelcilik keyfi olarak da kalır yanları yok. Aracın iyi performans vermesi için bir çok ayar öğrenmeli ve bunları deneyerek tecrübeler kazanmalısınız. Bakım sürleri nitrolu araçlardan daha düşük. Keyif alarak oynamak için daha çok zaman veriyorlar.
Ben illaki nitrolu araba isterim diyorsanız okumaya devam edin.
Nitro araç alırken dikkat!!!
Açık ve seçik şekilde konuya gireyim: Düşük fiyatlı RTR bir model alırsanız kısa süre sonra nitrolu arabalardan bıkabilirsiniz. Çünkü büyük hevesle aldığınız o dikkat çekici araç çok kısa süre sonra hiç bir ayar tutmayan, doğru dürüst çalışmayan, performansı sürekli değişen çileden çıkartıcı bir baş belasına dönüşecek. Çok kısa süre düzgün performans alacaksınız ve daha sonra ek yatırımlar yaparak üzerindeki o düşük kaliteli motoru değiştirmek ya da elektrikli model arabalara geçmek isteyeceksiniz. O modele verdiğiniz paranın bir kısmı ya da tamamı boşa gidecek!! Nitro model alırken RTR diye tabir edilen hazır araçlardan uzak durun. Bütçeniz kısıtlıysa biraz daha para biriktirin. İyi bir nitro motor ile iyi bir kit alın. Emin olun buna değecek.