Sanwa MX-6 İncelemesi

Kaliteli model araba elektronik ekipmanları ile tanınan Sanwa'nın, giriş seviyesi olarak adlandırabileceğimiz kategori için tasarladığı yeni kumandası MX-6'ya yakından bakıyoruz.

Bu sefer test masamızda Sanwa MX-6 var. Sanwa’nın kumanda yelpazesini üç ayrı kategoriye ayırabiliriz. Bu kategorileri de giriş, orta ve yüksek seviye olarak adlandıracak olursak bu kumanda giriş seviyesinde yer alacaktır. Sanwa’nın daha önce bu konumdaki kumandası MX-V’idi. Sanwa, geçen zaman içerisinde bu kumandasını güncellemek istedi ve bugün karşımıza MX-6 ile çıktı. Kumanda, 2.4gHz frekansında çalışmakla beraber yüksek tepkimeye de sahip. MX-6 ile üst seviye kumandalara bir adım daha yaklaşıyorsunuz.

Sanwa MX-6

Sanwa MX-6 İlk Görüş ve Genel Yapı

Kumandayı elde tuttuğunuz zaman, öncelikle hissettiğiniz gerçekten bulunduğu kategoriye göre iyi bir kumandanın ellerinizde olduğudur. Kumandanın ele oturuşu (kendi elime oranla) ve hissiyatı gayet iyi. Fakat daha büyük el yapısına sahip olan insanlar pistolun biraz daha kalın olmasını isteyebilirler. Sanwa MX-6, önce ki versiyonu MX-V’ye göre 40gr. daha hafif olmak ile beraber toplamda 290gr. ağırlığında.

Sanwa MX-6

Sanwa MX-6’yı MX-V’ye göre biraz daha yakışıklı hale getirmişler. Tasarımına baktığımız zaman ağabeyi MT-44’ün çizgileri örnek alınmış. Kumandanın gövde rengi ile direksiyon tekerinin jantı siyah iken ekranı ayıran bölüm ise farklı olarak açık gri tercih edilmiş. MX-6’nın trim tuşları da MX-V’den yine farklı hale getirilerek Sanwa’nın diğer ürünlerinde kullandığı tarza getirilmiş. Şahsen böylesi, aracı sürdüğüm sırada trim tuşlarını kullanmak açısından daha çabuk ve pratik geldi.

Sanwa MX-6

Kumandanın üzerinde yer alan ekranda menüler, sağlı sollu biçimde konumlandırılmış (MX-V de ki ekran ile aynı) . Menüden yapılan seçimler ise ekranın ortasında görüntülenmekte. Tabi ki ekran, MT-S ya da daha üst seviye MT-44 de ki gibi detaylı ve büyük değil. Menüde gezebilmek ve değişiklik yapabilmek içinse ekranın hemen altında yer alan dört tuşu kullanmanız gerekiyor. Bu tuşlar ile seçim, onaylama, geri gelme ve arttırıp azaltma işlemlerini gerçekleştirebiliyorsunuz. Düğmelerin konumu içgüdüsel olarak bulunabilse de o an hangi menüde olduğunuzu görmek zor olabiliyor. Bulunduğunuz menünün adı ekranın sağ ve ya solunda yanıp sönerek kullanıcıya bildirim yapmakta. Bu durum hızlıca ayar değiştirmek istediğiniz zamanlarda sizi yavaşlatabiliyor.

Sanwa MX-6

Kullanış ve Tepkiler

Sanwa MX-V ve MX-6 arasında ki tek fark sadece görsel değil, değişen iletişim teknolojiside MX-6 yı MX-V’e göre bir adım daha öne taşıyor. MX-V eski iletişim teknolojisi olan FHSS-2 teknolojisi ile çalışıyordu. MX-6’da durumu değişti ve FH-E teknolojisi kullanılmaya başlandı. Bu teknoloji farkı sayesinde kumanda Sanwa MX-V’e oranla daha hızlı komut tepkileri sunabiliyor.

Sanwa MX-6

Öncelikle kumandayı test ettiğim sistem; şasi Xray T4, servo Sanwa SRG-BLS Ver.2 ve ESC Muchmore Fleta Pro V2 – HW 13.5T motor idi. Burada ki elektronik sistem şuan touring yarışlarında tercih edilen en gözde sistemlerden biri olmak ile beraber anlık tepkimelerde oldukça canlı çalışmaktadır. Kullanım sırasında gaza basma konusunda diğer kumandama göre ciddi bir dezavantaj hissetmedim, hatta gaz kolunda ki sertlik hoşuma gitti bile diyebilirim. Fakat, dönüşler sırasında biraz daha yavaş ve nazik hareketler istiyordu diyebilirim. Ne de olsa, daha önce alıştığımız üst seviye kumandanlardan değil bu kumanda. Ani hareketlerimde ve çok ince dönüşlerde beni biraz üzdü.

Sanwa MX-6 Menü Sanwa MX-6’nın kontrolünden sonra menü yapısınada göz atmamız lazım. Bu kumanda giriş seviyesi olduğu için özellikle kullanıcıların temel ihtiyaçlarını optimum düzeyde karşılayacak menüyü sahip. Peki, bu menü yeterli mi diye soracak olursanız cevabım evet olacaktır. Çünkü, pek çok kullanıcı detayları menüler ve ayarlar arasında kaybolmakta, kafa karışıklığı yaşamaktadır. MX-6 da ise bu durum sade, öz ayarlama seçenekleri ile aşılmış durumda.Sanwa MX-6 Menü

MX-6 ile arabamızın kontrolü ile ilgili bir kaç ayarda bulunmakta. Bu ayarlar; A.B.S., Exponential, End Point Ayarı, Servo ters düz ayarı, Steering Dual Rate (Direksiyon Dönüş Oranı), Servo Sub-Trim ayarlarıdır. Bunların haricinde ise kumanda üzerinden; kumandanın bataryasının voltaj durumu görüntülenebiliyor, toplamda 10 model ayarı hafızada tutulabiliyor ve model isimlendirmesi yapılabiliyor. Ayrıca kumanda 4 adet kalem pil ile çalışmakta.

Sanwa MX-6

Sanwa MX-6’nın paketinden ise RX-391 2.4gHZ FH-E alıcı çıktı. Alıcı 3 kanala sahip ve 6V’a kadar çıkış verebilmekte.  Boyutları ise 30.0x26.5x14.6mm ölçülerinde olan alıcının ağırlığı ise 7.2gr dır. Bu alıcı yalnızca MX-6 kumanda ile çalışabilmektedir. Ayrıca belirtmek isterim ki bize ulaşmamış olsada bu alıcının Waterproof modeli de Sanwa tarafından hazırlanmış. Kumanda RX-391 serisi dışında hiç bir alıcı ile çalışamamaktadır.

Sanwa RX391

Sonuç

Sanwa MX-6 giriş seviyesi bir kumanda olmasına rağmen, oldukça iyi iş yapan ve stabil çalışan bir kumanda. Verdiğiniz komutları aksatmadan, kayıpsız olarak elektroniklerinize aktarmayı başarmakta. Profesyonel bir yarışçı değilseniz ya da düşük bir bütçeye sahipseniz edinebileceğiniz kumandaların başında gelmekte. Fiyat aralığı ve bulunduğu kategoride ki özellikleri ile iyi modellerden biri.

Sanwa MX-6

Sanwa MX-6’nın prototipini incelememiz için bize ulaştıran
Sanwa Türkiye Distribütörü Team-NCRC‘ye teşekkür ederiz.

5
Orta
  • Tasarım 5
  • Düğme yerleşimi 6
  • Ekran - Menü 5
  • Teknik Özellikler 4

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.